226

oraz dla najlepszych w kategorii:

* Hard SID ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

227

mono napisał/a:

2. Evie:
...
- audio zintegrowane z torem w Atari.

To nie do końca jest prawda. Evie ma osobne wyjście audio stereo, które najlepiej podpiąć pod jakiś wzmacniacz. Można też podłączyć się bezpośrednio popularnymi słuchawkami 32ohm, bo to wyjście ma do tego odpowiednią wydajność prądową. Nie ma możliwości regulacji głośności w tym przypadku.
Osobne wyjście audio sprawia też, że trzeba było zająć się dźwiękiem kliku klawiatury, bo niektórzy osobnicy (np. ja) lubię to słyszeć. Stąd też w Evie jest rejestr tak jak w GTIA.

W Evie siedzą też 2 Pokeye a nie jeden. Jest to po to by nie słyszeć różnicy w brzmieniu pomiędzy lewym i prawym kanałem.

228

Dzięki. Poprawiłem i przepraszam za wprowadzanie w błąd - ubzdurało mi się, że to jest całkowicie zintegrowane wewnątrz Atari razem z torem audio.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

229

właśnie doceniam możliwość kopiowania danych z większą niż zazwyczaj prędkością. Składam dla As'a kartę CF pod IDE+ zrzucając dane z Side2 ;)- transfer średnio około 200kB/s (B=Bajt ;) )

230

O qtwa! 200kb to z wyłączonym ekranem...?

231 Ostatnio edytowany przez Pin (2014-09-08 22:14:50)

z włączonym. Po co go wyłączać? Wówczas nic nie widzę ;)

EDIT:

@As - w katalogu z gierkami na VBXE masz kilka produkcji XXL'a. Ogólnie wszystkie działają nie wiadomo kiedy i dlaczego. Albo przeszkadza rdzeń, albo loader, albo DOS, albo plamy na słońcu. Z tym, to nigdy nic nie wiadomo :D

232

Kiedyś pod toms copierem z wyłączonym było szybciej...

233 Ostatnio edytowany przez Pin (2014-09-08 22:24:11)

ale że co było szybciej? Na SIO, to może z 12kB/s max wyjdziesz do przodu ;)

EDIT:

Ogólnie, to Rapidus to niezwykły wynalazek. No i mam nadzieję, że wyjdzie szybko na świat wraz z Evie. Tu szczególnie mam na myśli emulator ZX Spectrum, bo widząc to nawet bez Evie i na moim lekko spowolnionym egz. prototypowym wygląda to przeraźliwie dobrze.

YerzmYeY się zdziwił, jak zobaczył kolorowe music collection na Beepera ;)

EDIT2:

Dobra, w piątek w nocy na Wapniaku i przy browarze odpali się to na dużym ekranie ;)

234

Dzięki Pin za reklamę :).
Komputer z Evie, Rapidusem (20MHz) i VBXE ma Draco, więc jeżeli będzie na Wapniaku i weźmie ze sobą kompa, to może też coś zaprezentuje.

Generalnie jestem wreszcie zadowolony z tego jak już działa hardware Rapidusa. Wczoraj został w końcu wyeliminowany dziwnie objawiający się błąd, który okazał się być związany z urządzeniami New Device. Ulga niesamowita.

Pozostaje jeszcze wciąż nierozwiązana kwestia softu do konfiguracji ustawień karty. Bez tego użytkowanie dopałki może być uciążliwe dla kogoś, kto nie korzysta na co dzień z SDX.

235

Pasiu to kiedy będzie dostępny dla mas oraz jaka będzie orientacyjna cena?

236

@AS: sprzedasz Falcona z CT60 i styknie ;) No, moze dorzucisz jeszcze cos ;)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

237

Ceny finalnej nie znam, bo nie będę zajmował się produkcją Rapidusa, ale CT60 raczej nie przebije.
Ciężko mi określić też jakiekolwiek ramy czasowe.

238

Piękny bym miał prezent pod choinkę gdyby na sv już Lothar montował Rapidusy...

239

To jest raczej mało prawdopodobne jesli masz na myśli obecny rok.

240

Chłopaki biją się, kto pomoże z pisaniem softu i nie wiem komu mam dać tę devoperską Atarkę. Muszę przeprowadzić jakąś eliminację, żeby zostawić najlepszego...

241

zostaw tego, co ma Spartę - nie będzie się trzeba później męczyć ;)

242

Glupi zart.

243

Laoo - to sarkazm jak rozumiem - nie ma komu dalej?
Ale w sumie trudno się dziwić.

244

No i właśnie. To pośrednio mamy już odpowiedź, kiedy Rapidus zostanie wypuszczony do produkcji.

245

Deklarowałem, że jeśli nikt inny się nie podejmie, ja napiszę ten firmware. Tyle że mam już pod opieką parę rzeczy, i branie na siebie kolejnej nie wróży dobrze dotrzymywaniu jakichkolwiek terminów :)

KMK
? HEX$(6670358)

246 Ostatnio edytowany przez AS... (2014-09-10 22:29:21)

Draco czekamy na ide+d z "obracaniem art po guzikach"....

pasiu napisał/a:

To jest raczej mało prawdopodobne jesli masz na myśli obecny rok.

laoo/ng napisał/a:

Chłopaki biją się, kto pomoże z pisaniem softu i nie wiem komu mam dać tę devoperską Atarkę. Muszę przeprowadzić jakąś eliminację, żeby zostawić najlepszego...

Panowie Robimy zrzutę aby Drac zajął się tym ....????
Teraz piszę o Rapidusie...
zaczynam:
100pln deklaruję!

247

Zamiast deklarować wysyłaj mu na konto :D

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

248 Ostatnio edytowany przez AS... (2014-09-10 22:55:31)

Sam nie dam rady, edit... bo to za grubo napisane!
Oferuje 100pln aby Draco ruszył Rapiudus-a.

*proszę o wydzielenie tematu robimy zrzutę dla Drac0, ale Draco musi określić swój "target"......

AS.. 100pln

249

drac030 napisał/a:

Tyle że mam już pod opieką parę rzeczy, i branie na siebie kolejnej nie wróży dobrze dotrzymywaniu jakichkolwiek terminów :)

Wiem, wiem :). Dlatego Tobie nie marudzę o ten firmware :P. Powstało do tej pory parę fajnych rzeczy i nie chcę tego przerywać.

250

Może by było łatwiej jakby ktoś publicznie podał specyfikację co ma ten soft robić.
Na moje nieuzbrojone oko to ten soft dość prosty powinien być, a co za tym idzie powinno się go dać napisać w czymś wyższego poziomu, co znacznie powinno obniżyć pracochłonność projektu.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477