151

Czy istnieje sposób na detekcję obecności akceleratora za pomocą procesora 6502? Może w ROM new device jest jakaś sygnatura pozwalająca go rozpoznać?

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

152 Ostatnio edytowany przez laoo/ng (2014-05-19 19:45:01)

Nie wydaje mi się, żeby Pasiu myślał o jakimś oficjalnym sposobie na detekcję Rapidusa. Mniej więcej aktualny spis rejestrów new device jest tu, a aktualna wersja ROMu new device od adresu $d820 ma 32 bajty napisu wg takiego szablonu (to przykład z ostatniej kompilacji).

dta d'     Build 101 (2014-01-21)     '

Jak komuś bardzo byłoby to potrzebne, to jest trochę miejsca, żeby dodać gdzieś jakąś stałą sekwencję precyzyjniej definiującą, że mamy do czynienia z Rapidusem.

Disclaimer: Chciałbym się tu przyznać, że opóźnienia Rapidusa wynikają także z mojej winy, bo mam mało czasu / siły na pisanie firmware'u, ale wydaje mi się, że do super podstawowej wersji niewiele zostało do dodania.

153

Jeśli jest miejsce, to byłoby bardzo fajnie, żeby można było zidentyfikować rozszerzenie. Umożliwiłoby to programom, które robią coś procesorem autokonfigurację (np. odgrywarkom sampli).

hex, code and ror'n'rol

154

... a chodzi o pewien programik pod kartę poniekąd ;)- ale co to, to o tym jak przyjdzie na to czas ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

155

@Mono
Rapidus ma rom nowego urządzenia. Pewnie po tym najlepiej byłoby go wykryć. Dać tam jakąś uniwersalną sygnaturkę i tyle.

@Pin
Sprawdzę z tymi HIPami. Nie wiem, czy nie mają one jakiegoś powiązania z wsync. Jeśli tak, to u Ciebie to nie będzie działać, bo wsync nie był zaimplementowany na tej starej wersji karty.

A tak jak już jesteśmy przy wersjach karty. To uruchamiam w miarę możliwości czasowych rewizję najnowszą.
Efekt jest do obejrzenia tu:
http://youtu.be/rf-QlCxiRIw

Do przywrócenia jest jeszcze parę rzeczy np. kontroler sdram, który muszę teraz uruchomić na 160MHz.

156

Najlepiej sygnaturke i numer wersji firmware'u - zawsze w tym samym miejscu. To rozwieje wszelkie watpliwosci.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

157

W drugim poście jest 32 bajty napisu. Zaproponujcie co tam ma się pojawić, to mogę to zmienić. Ten build i data jest generowane automatycznie z rewizji repozytorium, ale to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie, bo tyczy się tylko loadera rdzenia, a nie mam pomysłu na nic dobrego.

158

Może 'Rapidus board rev.xx (core yyyy)'? Gdzie xx to rewizja aktualnej płytki karty, a yyyy to wersja loadera.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

159

Pasiu - jak się udało odpalić SDX i dopał tak, by SI widziało 20MHZ? U mnie jest to możliwe wyłącznie (pomijając zegar na 14mhz) w trybie $FF0080,$70 spod idebios loader i SI bez dos??

160

Dely - przestaw sobie zegarek forumowy na czas letni :P

161

Pin napisał/a:

Pasiu - jak się udało odpalić SDX i dopał tak, by SI widziało 20MHZ?...

Sprawdź sobie pocztę i wrzuć to co wysłałem do config.sys.

162

.. co ten sterownik dokładnie robi?

163

Z tego co ja rozumiem, to w połączeniu z komendą X wyłącza spartę i przełącza odczyt z zakresu pamięci $008000-$00bfff na fast ram. O szczegółach najlepiej jakby wypowiedział się autor sterownika czyli Draco.

Mały update:
niemal wszystkie rzeczy na karcie wróciły już na swoje miejsce. SDRAM również, więc do dyspozycji jest już niemal 16MB liniowej pamięci + dodatkowe 16MB na np. ramdysk.

164 Ostatnio edytowany przez Pin (2014-05-29 22:42:21)

czyli jak rozumiem 32MB?

ehhh - w sumie, to nie mogę się doczekać final wersji. Oczywiście dzięki za to, co mam - bo jest to dobry wstęp do tego, co jest obecnie zrobione ;)

165

Ożenek akceleratora i VBXE: http://drac030.krap.pl/brdl_dasz_c.avi

Filmik nagrany na Altirze, ale na prawdziwym sprzęcie działa tak samo (a nawet lepiej, bo jeśli się ma Evie, to i muzyczki z AY-greka grają). Filmik może wymagać obróbki, bo kodek dziwny (ZMBV) i apekt racjo niedobre, ale Media Player Classic pozwala to skorygować (Widok->Rozmiar obrazu->Zachowanie proporcji).

KMK
? HEX$(6670358)

166

KM-player je dobry..

dobre video :)

ATARI 800XE with u1mb, stereo, covox, ramdisk hell led, ultra video 1.0 XE.
SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers
my youtube channel

167 Ostatnio edytowany przez mono (2014-08-13 20:56:41)

Pięknie. A mógłbyś pokazać coś z AY? :)

Edit: Aaaa oidp ładnie chodził Cybernoid też.

hex, code and ror'n'rol

168

Nie umiem nagrać obrazu z Atari, tylko dźwięk. Zatem oto:

1) Cybernoid, gra Evie: http://www.ibi.uw.edu.pl/~draco/atari/zx_cybernoid.mp3

2) Outrun (to samo wykonanie): http://www.ibi.uw.edu.pl/~draco/atari/zx_outrun_ay.wma

Dla porównania to ostatnie na beeperze (czyli w wykonaniu Pokeya): http://www.ibi.uw.edu.pl/~draco/atari/z … beeper.wma

KMK
? HEX$(6670358)

169

drac030 napisał/a:

Ożenek akceleratora i VBXE

Draco :)- podesłałbyś mi to?

170

Pin
.. ?

171

Pin napisał/a:

Draco :)- podesłałbyś mi to?

Pin, jedna uwaga. Rapidus, którego jesteś w posiadaniu, nie wspiera rejestrów MEMAC od VBXE. Oznacza to, że 65c816 w szybkim trybie nie będzie widzieć zmapowanej pamięci VBXE i tym samym rozszerzenie to może nie zostać wykryte.

Niestety są raczej małe szanse, żebym to dodał do tej starej wersji Rapidusa.

172

Pasiu dodaj do nowej i kiedy będzie Rapidus dla nas?

173

pasiu napisał/a:

65c816 w szybkim trybie nie będzie widzieć zmapowanej pamięci VBXE

Nie wiem dokładnie, jak działa karta u Pinokia, ale jeśli konfiguracja pamięci działa tak samo, to po ustawieniu $0000-$3FFF na szybki zapis i odczyt, i po wyłączeniu fast RAM-u pod $4000-$7FFF powinno zadziałać. Nie?

KMK
? HEX$(6670358)

174 Ostatnio edytowany przez Pin (2014-08-14 13:35:06)

np. sterownik s_vbxe.sys działa w "trybie" $ff0080,$76 a np wartość rejestru na $74 powoduje brak możliwości detekcji karty vbxe.

175

drac030 napisał/a:

Nie wiem dokładnie, jak działa karta u Pinokia, ale jeśli konfiguracja pamięci działa tak samo, to po ustawieniu $0000-$3FFF na szybki zapis i odczyt, i po wyłączeniu fast RAM-u pod $4000-$7FFF powinno zadziałać. Nie?

Tak, dlatego dla $76 w mcr VBXE u Pinokia jest rozponawane.

AS... napisał/a:

Pasiu dodaj do nowej...

Już to jest.