1 Ostatnio edytowany przez wnuczus (2014-08-12 19:35:58)

Witam, na początku chciałbym się z Wami i Wam podziękować :) Spytacie za co. A za to, że przez ostatnie miesiące namiętnie czytałem Wasze forum od deski do deski chłonąc Waszą pasje. Sam nigdy nie posiadałem Atari pierwszy mój komputer to był IBM z 1997, ale chciałbym to zmienić, i poznać małe Atari bliżej. Z pasji jestem programista, elektronikiem, oczywiście wszystko amatorsko, chciałbym pisać jakieś programy na Atari i takie tam:)

Dlatego dochodzę do pierwszego pytania:

1. Jakie Atari najlepsze jest na początek?
2. Jakie obowiązkowe są akcesoria aby przyjemnie korzystać z komputera.
3. Czy dodatkowy 1 mb ram z różnymi systemami operacyjnymi Atarynki to mój must have?
4. Dysk twardy czy Sio2D jeśli się nie mylę chodzi mi o tą kartę pamięci co Atari widzi jako cartrige.

Na początek tyle pytań, liczę na życzliwość z Waszej strony, chce poczuć magie:)

2 Ostatnio edytowany przez lotharek (2014-08-12 20:22:45)

czolem

witamy kolejnego atarowca

1. dowolne :-)
2. monitor, joystick :-)
3. 1mb - raczej tak...ale dzielimy sie na purystow (stock) i bardziej postępowych - zaraz sie posypie lawina - patrz uwaznie :-). osobiscie polecalbym montaz do srodka ultimate
4. chodzi Ci o SIDE

pozdro

ps. zaraz adminalicja gruchnie  - uzupelnij profil

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

3

Przeczytaj http://atariki.krap.pl/index.php/FAQ

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

4

trzeba chyba bedzie jednak popracowac nad FAQiem... jest w kilku punktach obsolete..

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

5

To popracuj, kazdy moze :)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

6

http://atarionline.pl/forum/comments.ph … =2#Item_19

A jednak nie każdy "mosze"?!

7

Jak sie chce to mozna, ale niektorzy wola krecic dym jak widac :)

8

Ja tam tylko "zlinkowalem linka"...

9

tamto to raczej jakas podpucha. usuniecie usera tak by nie pozostalo po nim sladu to sporo roboty, nikomu by sie nie chcialo. ktos w tedecowym stylu po prostu stylizuje sie na cierpiennika, mimo ze troche nikomu sie nie chce przysparzac mu cierpien...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

10

Ej, panowie, nie offtopujmy, trzymajmy się tematu... :)

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

11

Ja bym to ujął tak:

1. Wybierz któryś z modeli: 800XL, 65XE, 130XE, 800XE lub XEGS. Starsze modele (400, 800 bez oznaczenia XL) lub wynalazki typu 1200XL oraz np. 600XL na początek przygody z Atari moim zdaniem odpadają. Poza tym dostać też nie jest je łatwo :)
2. Dżojstik to podstawa jeśli chcesz sobie pograć. Za monitor może przecież "robić" TV z wejściem video lub, lepiej, S-Video.
3. Stare gry zadowalają się 64KB RAM. Jednak już sporo nowych (i dobrych) gier wymaga więcej niż podstawowe 64KB RAM. Teoretycznie wystarczyłoby 320KB, ale montując Ultimate 1MB - chyba najpopularniejsze obecnie rozszerzenie - dostajesz 1MB w cenie, więc nie ma co się zastanawiać. Z tymi różnymi systemami to bym nie przesadzał... ale w Ultimate są. Lepiej mieć niż nie mieć :)
4. No i tu jest pewien kłopot, bo jedni wolą SIO2SD (np. ja), a inni pozostałe wynalazki.

12

witaj w narni :) to hobby wciaga, ostrzegamy!

13 Ostatnio edytowany przez qbahusak (2014-08-12 22:52:54)

Jako początkującemu polecam SIO2SD, czyli taki emulator stacji dysków, lotharek sprzedaje. Bezproblemowy i szeroko stosowany. Do wszystkiego wystarcza.
Ja nie jestem początkujący, a z ustawieniem SIDE aby wszystko banglało miałem problemy i robiłem to trochę po omacku przez pół dnia. Więc początkującemu SIDE nie polecam. Ponadto SIDE wiąże Cię ze SpartąX (dyskowy system operacyjny) a jak wiemy ci, co używają chwalą, a ci, co nie używają, krytykują (być może próbowali i się zniechęcili, bo łatwo)

Czyli: Atari (65XE najtaniej wychodzi), zasilacz, monitor (TV), joystick, SIO2SD i koniec.

Po zakupie Atari dobrze przejść przez test pamięci i test klawiatury (włączamy komputer z wciśniętym OPTION)

14 Ostatnio edytowany przez conrad (2014-08-13 06:14:51)

Jako początkującemu polecam SIDE, czyli taki twardy dysk dla Atari, lotharek sprzedaje. Bezproblemowy i szeroko stosowany. Do wszystkiego wystarcza.

:)

SIDE z loaderem jest BANALNIE prosty - formatujemy w PC kartę SD, tworzymy katalogi i przegrywamy do nich gry i dema. Zwyczajnie jak na PC. Następnie wkładamy kartę do SIDE i Atari no i... działa.

Utworzenie partycji SpartaX dla zabawy z DOS-em (ta opcja nie jest obowiązkowe) jest również proste - a jedyny haczyk to wymóg min. 128kB pamięci dla obsługi FDiska. Ale w przypadku gotowego obrazu karty SD nawet ten haczyk znika (chyba).

W SIDE jest to fajne że w jednym urządzeniu mamy dwie funkcjonalności: Loader dla zupełnie zielonych (przegraj, uruchom, graj), oraz SpartaX dla ambitniejszych, którym loader się znudzi.

Atari 800XE plus inne oraz pozostałe.

15

Jak jestes z pasji elektronikiem to amatorsko sio2sd mozesz sobie samemu zrobic. Nie jest to wcale trudne.
http://sio2sd.gucio.pl/wiki/Polski

16

conrad napisał/a:

Jako początkującemu polecam SIDE, czyli taki twardy dysk dla Atari, lotharek sprzedaje. Bezproblemowy i szeroko stosowany. Do wszystkiego wystarcza.

Chyba jednak nie do wszystkiego. ATR-ów nie obsługuje, a część gier jest tylko w takim formacie. Dopiero tandem SIDE + Ultimate radzi sobie z takim formatem. Z SIO2SD nie ma takich kłopotów.
Nie zmienia to faktu, że SIDE to ciekawe urządzenie.

17

kolekcjonerstwo zacznij od pozbycia sie kobiety,a cała reszta pójdzie gładko.

Bucik Na Trola

18

Moim zdaniem masz takie opcje:

1) wariant "minimum gracza": 65XE + SIO2SD
- uruchomisz 95% gier oraz większość starego oprogramowanie
- najtańszy wariant, który imho zadowoli gracza i nowicjusza

2) wariant "minimum scenowe": 65XE + Ulitmate 1MB + SIO2SD (lub SIDE ale chyba drożej)
- uruchomisz 95% dem, które wyszło na tą platformę
- pobawisz się Sparta DOS i użytkami

3) wariant "komfort": 65XE + Ultimate 1MB + SIDE + Stereo
- masz twardy dysk i wygodniejsze odpalanie gier
- cieszysz się dźwiękiem stereo w demach i dosłownie paru grach

4) wariant "max": dorzucasz VBXE:
- masz super obraz oraz dodatkowe tryby graficzne wspierane przez Spartę
- uruchomisz klika gier i produkcji używających tej karty

Ja bym zaczął od najbardziej prostego i taniego rozwiązania... a jeśli Ci wciągnie później dokupił Ultimate 1MB i Stereo czy SIDE. (a to jest wirus, więc pewnie Cie wciągnie... i za 2 lata będziesz polował na Falcona hehe)

Maciek
--------
Atari 65XE + Ultimate 1MB + Stereo + SIO2SD | Atari 520STE + 4MB + UltraSatan | Atari Falcon 030 + CT60e + 14MB ST + 256MB TT + 68882  + CF + Netusbee | Amiga 500 + 1MB + Gotek | Amiga 600 + 2MB Chip + 8MB Fast + CF

19 Ostatnio edytowany przez mono (2014-08-13 09:41:31)

Polecałbym zakup 65XE (jak mówią przedpiśćcy), ale ze złączem ECI ( http://www.dereatari.republika.pl/images/3xe_2.jpg - najlepiej model na dole, bo górny nie ma modulatora TV; model w środku był produkowany po przejęciu Atari przez Tramiela a ten jako że miał mentalność sprzedawcy pietruszki, oberżnął chamsko złącze rozszerzeń i zrobił z tego konsolę do gier z magnetofonem i złączem SIO - aż dziw, że zostawił klawiaturę; gdyby dało się DMA wywalić z kompa i ANTICa to pewnie też by to zrobił). Jeśli jego zabraknie będzie potem trudno dołączyć HDD do Atari (możliwe, że SIDE sobie z tym radzi - nie używałem, za to używam na bieżąco IDE+ z kartą CF).

Edit: Polecałbym w początkowej konfiguracji:
- stereo
- covox
- ultimate
Do tego warto się w późniejszym czasie zaopatrzyć w dobry wzmacniacz i mikser kilkukanałowy (Pinokio Ci doradzi najlepiej bo się zna) - różne komputery (Atari XL/XE, ST, C64, ZX, Amiga, PC) dają różny poziom dźwięku i nawet jeśli we wzmacniaczu masz kilka wejść, to każdorazowe manipulowanie głośnością po przełączeniu źródła jest uciążliwe.
Oczywiście gorąco polecam też:
- soundboard (dźwięk który bije na głowę Amigę),
- slightsid (dwa żywe SIDy),
- evie (YM 2149!, SID i 2 POKEYe emulowane),
- vbxe - ogromne możliwości graficzne i obraz-żyleta.
A muzyka, jak wiadomo łagodzi obyczaje :]

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

20

@mono, ale przeca obudowę XE wprowadzili Tramiele, wcześniej było 400/800 i XL. Strasznie pokręcenie to napisałeś...
Tak, 65XE ze złączem ECI wystarczy na pczątek, do tego SIO2SD lub na początek SIO2PC (ale w tym drugim przypadku potrzebny odpowiedni kabel między PC a Atari, do wgrywania programów). Odradzam za to zakup magnetofonu, przynajmniej na początku - potem można dla fun-u.

Sikor umarł...

21

Zaczęło się od obudowy (przepiękna zresztą), a skończyło się na niebezpiecznych rżnięciach w Osie i sprzęcie. Na szczęście zajął się serią ST...

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

22

Ja wiem, czy na szczęście? Przychylam się do tego co napisał mkm.

23

Dla początkującego:

1.  65XE ze złączem „Expansion” (takie mniejsze obok gniazda kartridża), 130XE (szczególnie polecam), 800XE lub 800XL (w XL prawdopodobnie będziesz musiał dorobić sygnał s-video, ale jeśli potrafisz utrzymać lutownicę w ręku to prosta sprawa). W serii XE (szczególnie 800XE) zdarzają się wadliwe układy GTIA. W miarę możliwości warto się upewnić o tym przed zakupem.

2. SIO2SD lub MyIDE II (opis i dostępna obszerna pomoc w j. angieskim) ew. tradycyjna stacja dysków 5,25 + SIO2PC – wersja USB.

3. Nie. To możesz zostawić sobie na później.

4. Patrz p. 2.

24

> W serii XE (szczególnie 800XE) zdarzają się wadliwe układy GTIA.

w 65xe z ECI wystepuja wadliwe GTIA, wersja bez ECI jest pewna. w 130xe takze zdarzaja sie wadliwe GTIA. 800XL takze sa pewne.

> ATR-ów nie obsługuje, a część gier jest tylko w takim formacie. Dopiero tandem SIDE + Ultimate radzi sobie z takim formatem.

jest pewna ilosc gier i demosow ktora i tak nie bedzie dzialac. w tym temacie urzadzenia SIO2costam sa niezastapione.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

25

wymienić GTIA to nie problem, no i wcale nie tak łatwo jest trafić na komputer z akuratnie uwalonym gtia.

A ECI dobrze jest mieć, bo można z tego zrobić pożytek.

Kontakt: pin@usdk.pl