1 Ostatnio edytowany przez sOnar (2014-07-30 03:44:28)

Yyyyy... Lotharek, wróżbitą będziesz :D

Polamię trochę ale no co, nie łodrazu człek śmigać będzie na nowym łużondzeniu ;)

Otóż dnia dzisiejszego postanowiłem odpalić to cudeńko celem zagrania w Midnight Resistance na ST. Podłączyłem ładowarkę USB 5V/500mA. Włożyłem kaj trza nagraną kartę SD Kingston 4GB po formacie na FAT32 z plikolami zalecanymi na stronie Lotharka + plik Midnight_Resistance.ST.

TOS się wczytuje poprawnie ale... nie botuje z wybranej dyskietki. Próbowałem doić .st z różnych serwisów - niestety efekt ten sam. Nawet zaglądałem w plikole i czysto. Po prostu jakby .st nie istniały choć MIST je widzi

Próbowałem i inne obrazy dystkietek odpalać takie jak SILKWORM i inne ale bez efektu. Kombinowałem też z różnymi wersjami TOS i core-ów. Niestety - lipa. Jedyną lokację do jakiej nie zajrzałem to 'firmłer apgrejd' bo w rękach lamucha może to się skończyć tragicznie.

Pewnie coś papram tylko nie wiem co.

Będę wdzięczny za wszelakie wskazówki i ewentualnie jakiegoś zipa z core, tosem i w/w działającą grą.

Pozdrawiam

[opuściłem to miejsce bezpowrotnie][dziękuję za skasowanie mojego konta]

2

Zamontowałem plik .st który podesłałeś. Jest w nim katalog AUTO, ale jest on pusty. Żaden z plików nie jest wykonywalny, więc nie widzę możliwości odpalenia tego spod tosa. Może to jakaś samouruchamialna "zabezpieczona dyskietka", ale ZTCP pliki w formacie .st nie obsługują zabezpieczeń.
Reasumując. Ja też tego nie odpalę ;-)

3

No widzisz Marek. Rozumiem.

Tyle ból jest taki, że mój MIST nie widzi nic poza nazwą pliku w menu.

Nie mam żadnej możliwości zobaczenia listy katalogów, czy listy plików w jakimkolwiek pliku st które zdoiłem - bo w sumie mam gdzieś już uruchomienie tej gry. Chciałbym zobaczyć cokolwiek :)

4

Ale, że jak? poprzez menu mista (F12) wskazujesz Midnight Resi(..) wciskasz enter, wychodzisz z menu mista poprzez wciśnięcie esc. Teraz już z poziomu tosa klikasz na dyskietkę A i...
Nic Ci się nie wyświetla?

5

Nic a nic mości Marku. Pustynia. Nie widzi żadnych flaków w obrazach. Wszystko robię poprawnie.

Acha i ciekawostka. Miałem problemy techniczne na początku. MIST nie startował - objawiało się to niebieskim ekranem i pulsowaniem czerwonej diody 6 (!) razy. W komunikatach błędów jest opisane max 5 mrugnięć!

Co było powodem? Pobrałem core.rbf  pobrałem z Przema strony: The Atari ST FPGA core (core.rbf) używając zapisz jako. W końcu link był bezpośrednio do core'a.

Widząc, że dzieje się coś dziwnego wyłączyłem urządzenie i zajrzałem do core z Lotharka strony w Total Commanderze używając F3 a tam... MEGALOL - plik core'a to był czysty html...

Niedowiarkom załączam ów htmlowy rdzeń w zipie :D

Lotharek link bezpośredni Ci zdechł na stronie od core'a Atari ST. Zmień to natychmiast bo narobi się problemów - ja już je mam :(

Ściągnąłem więc poprawny core Atari ST. MIST wystartował od razu i próbował się bootować. Nic to jednak nie dało. Zmieniłem też plik TOSa i spod niego próbowałem zajrzeć na różne obrazy dyskietek - czysto. Zero plików. Nic

Nie wiem co się dzieje ale chyba trzeba będzie jednak zrobić firmłer apgrejd - bo core.rbf będący naprawdę plikiem html chyba bardzo namieszał :P

Na razie jednak się wstrzymam i poczekam na opinie fachowców w temacie - bo ja lamiec, no...

Pozdrawiam

Post's attachments

core z linku.zip 5.42 kb, liczba pobrań: 1 (od 2014-07-28) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

6

Załączam i foto :P

Post's attachments

_A bez A_.jpg 548.96 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

7

Firmware i wsady bierz ze strony projektu: https://code.google.com/p/mist-board/so … runk%2Fbin. Na SD najnowszy firmware, najnowszy core, robisz upgrade FW, uruchamiasz (ja używam różnych TOSów, próbuj, niektóre gry działają na jednej jedynej wersji). Nie ma prawa nie działać. Zassij jeszcze obraz stąd: http://atari.8bitchip.info/DiskImgPP1.html i podmontuj jako Hard Disk (ale to u mnie działa tylko pod EmuTOS).

800XL/U1MB/Stereo+USwitch/SIDE2/VBXE 2.1
MegaSTE/USatan,

8

Dziękuję Jenot i dziękuję MarekP za pomoc.

Jenot - zadziałało. Szacun!

Jak pisał MarekP - nie ma pliku uruchamialnego. To boot disc :P

Pokombinuję i dam znać.

Pozdrawiam

9

No. Pogrzebałem za imidżem z plikolami uruchamialnymi i macie Midnight Resistance działające na MIST. Miłej zabawy :)

Post's attachments

Midnight Resistance (1990)(Ocean).zip 359.28 kb, liczba pobrań: 4 (od 2014-07-28) 

10 Ostatnio edytowany przez marekp (2014-07-29 09:27:57)

Widzę, że mista ma już więcej osób więc może by tak założyć jeden wątek "MIST" i poprosić kierownika żeby przerzucił do niego to co się przewijało do tej pory na temat MISTa w innych wątkach?

11 Ostatnio edytowany przez marekp (2014-07-29 06:42:38)

Edit: A czemu się zrobił podwójny post? Klikłem tylko raz...

12

Od kilku dni mam mista i nie moge odpalic mojej ulubionej gry "leaving teramis"...probowalem rozne cory i firmłery. Probowalem najnowsze a takze pnobieralem takie aby odpowiadaly wersjami.

.

13

O pabloz... :)
Spróbuj z różnymi wersjami TOS. Poza tym gdzieś na atari-forum.com w wątku dotyczącym mista jest lista kompatybilnych gier (podane są tam wersje TOS/firmware/core na których działa). Wyłącz też może Steroids i uruchamiaj na ustawieniach STe.

MegaSTE/USatan,

14

Dzieki jenotku :) poprobuj wieczorkiem. A moze bysmy kiedys zrobili sesje mistową miedzy chelmem a lublinem :)

.

15 Ostatnio edytowany przez pablozp (2014-07-30 14:34:45)

Dzieki jenotku :) poprobuje wieczorkiem. A moze bysmy kiedys zrobili sesje mistową miedzy chelmem a lublinem :)

.

16

Jestem za. W Chełmie czy w Lublinie, możemy się jakoś ustawić. Jakby co to zapraszam do siebie. Dla paru osób miejsca wystarczy.

MegaSTE/USatan,

17

https://docs.google.com/spreadsheet/lv? … erpage=250 - tu masz listę, ale Leaving Teramis jest na niej zaznaczona jako niedziałająca. Co oczywiście może niewiele znaczyć bo Obsession też jest tak oznaczony a działa na nowszych wersjach core/fw.

MegaSTE/USatan,

18 Ostatnio edytowany przez sOnar (2014-07-31 11:36:03)

Da się jakoś przerobić STX fajl na ST fajl?

EDIT:

Nie było pytania :)

Polecam zajrzeć na: http://thegamearchives.net/?val=0_2_1_0_0_4_25_0_0_0_0

Pozdrówki

19

Czy wyjdą nowe coresy na MISTA ? Powiem szczerze że nie jestem zadowolony ponieważ gry firmy Thailon mi nie działają , albo działają źle (((

.

20

Cały czas pojawiają się nowe wersje. Powiem za Lotharkiem - trzeba czekać.
Albo "se napisać" ;-)

21 Ostatnio edytowany przez marekp (2014-09-16 08:51:56)

Panowie (posiadający mista) mam problem z minimingiem. Ucina mi obraz z dołu. Niezależnie który core Amigi wgram sytuacja się nie zmienia. Nie wiem OCB, bo wcześniej tego nie było. Może kwestia ustawień? Spotkał się ktoś z czymś takim?

P.S. Najnowszy firmware+core ST w trybie STeroids działa zdecydowanie szybciej i stabilniej - polecam :-)
Niestety dostęp do hdd bez zmian - ciągle za wolno :-(

22 Ostatnio edytowany przez voy (2014-09-16 10:46:37)

Wypróbuj może automatyczną regulację obrazu w monitorze (jeśli takową on posiada). Przy niektórych rozdzielczościach przy VGA monitory LCD mogą źle wycentrować obraz.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

23

@voy: W sumie nie do końca o to chodziło, ale...
Faktycznie mój monitor do którego mam pełne zaufanie gdyż potrafi wyświetlać obraz 1:1 oraz x2 bez żadnych super-duper-skalowań (choć i takie też ma) "zgupiał". Wystarczyło zmienić opcję na inną i powrócić do poprzedniej i... tada!
No ale kierunek wskazałeś właściwy - dzięki :-)

24

Spoko. :) Chodziło mi raczej o to, że większość monitorów LCD z wejściami VGA w przypadku nie tyle rozdzielczości, co raczej nietypowych częstotliwości odchylania (nie-VESA) właśnie głupieje i wyświetla przesunięty w pionie i poziomie obraz. Tak jest np. w przypadku dziwnych trybów graficznych w Amigach z kartami graficznymi (na przykład z BVision PPC). :)

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

25

Doczepię się do tematu. Załóżmy że mam mista (to akurat niestety nieprawda.. :( ) i napisałem na niego rdzeń (napisałem ale na DE2-115, którą akurat mam :)  ) . Czy można go teraz tam wprowadzić za pomocą prostych środków, czy też (widzę na płytce FPGA JTAG) należy jeszcze zaopatrzeć  się w odpowiedni programator?