1

Od dawna miałem w szafie C64, które niedawno z niej wygrzebałem, do tego uratowałem
od zagłady sprawną stację 1541-II. Sprzęt mam ale nie mam softu, ani jednej dyskietki.
Być może kilka dyskietek od Atari znajdę ale to za mało i dlatego pytanie:

1) Jak najlepiej ładować soft do Komody?
Kabelek XE1541, Interfejs XU1541, może jakieś rozwiązania na karty SD?

Ktoś ma doświadczenie? Jakieś wady, zalety tych rozwiązań?
Co polecacie?

2) Mam C64 i niedługo będę mieć znów 65XE;

Czy kabelki dostępne na Alledrogo "Din5 > Scart/chinch" mogą być stosowane wymiennie
zarówno do Atari jak i do Komody jak to mają w opisach?

3) Jakim kablem najlepiej podłączyć maluchy 8bit do TV LCD?

Atari Falcon 030 14MB+SD16GB; Atari TT 030 4MB ST-RAM, 64 MB TT-RAM; Atari 1040 STFM; Atari 1040 STE 4MB+NetUsbee+UltraSatan; Commodore 64+1541-II+XE1541; Atari 65 XE+CA-2001+Ultimate 1MB+Side2;  P166MMX+GUS.

2

Ad 1.: XE1541 - działa tylko w DOS, popularny do 64HDD. XM1541 - działa w Windows, nie działa z 64HDD. Oba działają ze Star Commanderem, oba są przeznaczone do wymierającego już portu LPT. XU1541 - interfejs na USB, soft do niego działa także w Windows 8, 8.1, także 64-bit. Jest niestety wolniejszy od kabli LPT, ale wygoda użytkowania moim zdaniem wyższa. Na karty SD - SD2IEC, 1541-III i podobne. Mało wygodne - trzeba klepać komendy w Basicu, aby zmienić katalog, coś załadować itp. Wprawdzie pojawiają się już wersje zintegrowane z kartridżem i mające nakładkę do zarządzania plikami, ale podobno są kłopoty z kompatybilnością. Aha, jeśli chcesz ładować soft z PC do C-64 to w zasadzie jest do wyboru tylko 64HDD i XE1541, pozostałe służą do podłączenia stacji dysków do PC celem transferu danych.

Ad.2: Kabelki mogą być stosowane wymiennie, ale nie zawsze. Pierwsza, brązowa wersja C-64 ma rozkład pinów taki jak 800XL. W Atari XE już mamy dodatkowo pin chrominancji, który występuje także w wersji C-64-II, C-128 i późniejszych, ale wtyk ma 8 pinów (w C=). Jeśli nie będziesz używał sygnału chrominancji, będzie pasował kabelek od starszej wersji - da się włożyć do gniazda 8-pinowego.

Ad.3 - to zależy od tego, jakie ma złącza dostępne i który maluch (patrz wyżej).

Jak masz jakieś pytania, lub chciałbyś coś zanabyć z kabli czy w/w interfejsów - daj znać na maila.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

3

Jeśli chodzi o ładowanie softu do c64, to polecam urządzenie SD-BOX. Jest to zintegrowane sd2iec z cartridge. Obsługa banalnie prosta, zero wpisywania komend. Nawigacja za pomocą strzałek po katalogach. Software ciągle aktualizowany, potrzebny jednak programator. Ja mam najnowszą wersję i sobie bardzo chwale. Koszt ok. 200zł. Producentem jest kontrowersyjna postać w światku retrokompów :) Mam z nim "na pieńku" , ale szczerze polecam.

4

ravenax28 napisał/a:

Jeśli chodzi o ładowanie softu do c64, to polecam urządzenie SD-BOX. ......

A ten SD-BOX od to Ola z 5-cioma jedynkami ?
Duzo zlego czytalem o tym na forum 64, ponoc psuje C64.

Uzywam do przenoszenia kabelek 1541, mam do tego celu PC 386, no i wielka frajda jak sie z dyskietek laduje programy.

5 Ostatnio edytowany przez ravenax28 (2014-07-03 22:38:04)

Eeeee.... no bez przesady. Używam sdboxa od samego początku, jak tylko powstał, od wersji 1.00 do 1.11. Nie psuje komodorka, a miałem ich pewnie z siedem :) Pewnie te brednie o niszczycielskich właściwościach sdboxa pochodzą od wrogów Olo z pięcioma jedynkami, a takowych jest sporo. A co do "frajdy", to znalazłem przyjemność z ładowania z kaset na spectrumie i amstradzie. Do atarynki kaset niestety nie posiadam.

6

Do C64 polecam jednak stację+ kabelek do PC na LPT1+ Jiffy Dos. Jak nie masz LPT1 w kompie to można kupić kartę na śledziu - żaden problem. Jiffy dos przyspiesza odczyt ze stacji na tyle że da się jej używać :) Kostki z Jiffy'm powinieneś dostać na C64power.com jak się popytasz. Instalacja to kwestia wylutowania z płyty C64 jednej kostki , wlutowania podstawki i wsadzenia układu. Drugą kostkę wsadzasz do stacji, ale tam już jest w podstawce układ więc nie trzeba wylutowywać.

Drugie rozwiązanie to magnetofon + Black box czy inne Turbo - gry wczytuje się naprawdę bardzo szybko. Jeśli sprzęt ma być też do oglądania demek to tylko i wyłącznie stacja. Na SD2UIec i podobnych rozwiązaniach nie odpalisz za wiele demek. Jak lubisz karty SD i nowe rozwiązania to jest emulator stacji 1541 II Ultimate :

http://www.1541ultimate.net/content/index.php   

Ale cena absurdalna (jak dla mnie)

I am operator of my pocket calculator