1 Ostatnio edytowany przez rdstudio (2014-07-03 17:03:08)

Witam,

Mam Atari 65XE oraz 800XE
Stacja ktora posiadam - XF551 dziala dobrze z 65XE, za to z 800XE sypie mocno BOOT ERRORami oraz nie laduje do konca gier (albo wogole)
Ogolnie tez przy obu Atarkach przy ladowaniu gier z dyskietek - slychac dzwiek pierdzenia na przemian z pikaniem (nie pamietam czy pierdzenie oznaczalo ze cos nie moze przeczytac stacja czy to tak ma byc)

Mam rowniez SIO2SD ktore dziala na obu Atarynkach dobrze - wiec to chyba nie problem portu SIO
Co moze byc tego powodem?

Nie ukrywam ze chcialem zostawic sobie 1 atari - a to 800XE jest wlasnie w idealnym stanie i troszke sie zawiodlem ze nie wspolpracuje z XF551

Dzieki za kazda rade.

!!EDIT!!!

Dla kogos kto bedzie mial kiedys podobny problem - to Atari okazalo sie wadliwe (a nawet oba) - sprawdzilem Acid800 i od czasu do czasu sypalo bledami POKEYA - kupilem sprawne atari i stacja chodzi ok

2

Rozumiem, że używasz tych samych dyskietek? Obie atarki niemodyfikowane? Zamień zasilacze i zobacz wtedy (w Atari).

Sikor umarł...

3 Ostatnio edytowany przez rdstudio (2014-07-01 20:48:30)

Sikor napisał/a:

Rozumiem, że używasz tych samych dyskietek? Obie atarki niemodyfikowane? Zamień zasilacze i zobacz wtedy (w Atari).

uzywam tych samych dyskietek - tego samego zasilacza - tego samego kabla sio, raczej nie bylo nic modyfikowane (na pewno w 800xe nic)

--- edit

Wykonalem jeszcze kilkanascie testow - znalazlem dyskietki ktore zawsze laduja sie na 65xe - po przepieciu stacji do 800xe - boot error na niebieskim ekranie ....

dodam ze 800xe ma expansion slot a 65xe nie
800xe jest made in china (matowa naklejka z tylu), 65xe in taiwan (ma polyskujaca naklejke z tylu)

i jeszcze jedna roznica : self test klawiatury - 65xe ma tak wygladajacy :

http://computingvoyage.com/wp-content/u … d-test.png

a 800xe klasyczny (mniej klawiszy na ekranie) :

http://i54.tinypic.com/2rggai1.jpg

rozumiem ze to inne romy?

co to moze byc? :/

4

Przyjrzyj się, czy styki gniada SIO w 800XE nie są brudne lub mocno zaśniedziałe. Możliwe są (sporadycznie) zimne luty przy gnieździe SIO. Może POKEY wadliwy.

5

Bluki napisał/a:

Przyjrzyj się, czy styki gniada SIO w 800XE nie są brudne lub mocno zaśniedziałe. Możliwe są (sporadycznie) zimne luty przy gnieździe SIO. Może POKEY wadliwy.

ok przeczyszcze zaraz gniazdo i dam znac (rozkrecac go nie chce na razie)

a czy przy sio2sd by to nie wyszlo na jaw? dodam ze sio2sd chodzi idealnie na obu - gry laduje, listinguje itd

6

Hm. Dziwna sprawa. Z SIO2SD też powinien być problem.
Może rozjechały się parametry sygnału z XF551. 65XE jeszcze na skraju "łapie", a 800XE już nie.

7 Ostatnio edytowany przez rdstudio (2014-07-01 21:21:51)

Gniazdo jest czysciutkie - przeczyscilem ale nic nie dalo. Komputer w ogole jest w idealnym stanie - nie przebrawiony - po srubach widac ze nie rozkrecany - mam oryginalne pudelko. Wyglada jak nowka.

Jeszcze moze tak do glowy mi przychodzi luzny kabel sio (gniazdo) ktory w 65xe jeszcze kontaktuje dobrze (np grubsze piny ma) a w 800xe juz slabiej stad te boot errory i probelmy z odczytaniem czegokolwiek.

Albo tak jak pisze Bluki - stacja jest juz na koncowce - da rade to jakos ustawic czy w gre wchodzi lutowanie przelutowywanie itd?

8 Ostatnio edytowany przez Bluki (2014-07-01 21:31:08)

rdstudio napisał/a:

Komputer w ogole jest w idealnym stanie - nie przebrawiony - po srubach widac ze nie rozkrecany - mam oryginalne pudelko. Wyglada jak nowka.

Obudowa akurat ma najmniejsze znaczenie jeśli chodzi o działanie komputera, a prawdę powiedziawszy, nie ma żadnego ;)

Spróbuj docisnąć od góry albo dołu wtyk podłączony do gniazda SIO w 800XE (przy wyłączonych wszystkich urządzeniach). Włącz zasilanie i spróbuj ponownie coś wczytać.

Co do ewentualnej naprawy stacji, to są tacy, co to robią. Trzeba się jednak upewnić, że to ona szwankuje.

9

Stacji bym nie tykał, skoro z 65XE chodzi o.k. Co do SIO2SD - o ile pamiętam, tam jeszcze dioda dochodzi, więc to raczej nie to. Jeśli kompy nierozkręcane i tk jak je fabryka puściłą - diagnoza na odległość dość ciężka.
Nie napisałeś skąd jesteś - pewnie da się to spradzić organoleptycznie. Albo przyjedź na jakieś atarowskie party (np. Głuchołazy) z tym 800XE i stacją - sprawdzi się na miejscu.

Sikor umarł...

10

mam taki sam przypadek - komputer smiga ze sio2sd, a z prawdziwa stacja dyskow jest kiszka.
sciagnij acid800 i pusc poprzez sio2sd na wadliwym komputerze - u mnie pokazal faile przy POKEY: Serial Status i POKEY: Direct serial input.

Post's attachments

acid800.atr 58.27 kb, liczba pobrań: 14 (od 2014-07-01) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
don't come after... please don't follow me along. when you read this, i'll be gone...

11 Ostatnio edytowany przez rdstudio (2014-07-01 22:00:59)

Bluki napisał/a:
rdstudio napisał/a:

Komputer w ogole jest w idealnym stanie - nie przebrawiony - po srubach widac ze nie rozkrecany - mam oryginalne pudelko. Wyglada jak nowka.

Obudowa akurat ma najmniejsze znaczenie jeśli chodzi o działanie komputera, a prawdę powiedziawszy, nie ma żadnego ;)

Spróbuj docisnąć od góry albo dołu wtyk podłączony do gniazda SIO w 800XE (przy wyłączonych wszystkich urządzeniach). Włącz zasilanie i spróbuj ponownie coś wczytać.

Co do ewentualnej naprawy stacji, to są tacy, co to robią. Trzeba się jednak upewnić, że to ona szwankuje.

Wiem ze obudowa nie ma nic do rzeczy - chcialem tylko zobrazowac ze komputer jest poszanowany
Dociskalem - to samo :)

AXE/SSG napisał/a:

mam taki sam przypadek - komputer smiga ze sio2sd, a z prawdziwa stacja dyskow jest kiszka.
sciagnij acid800 i pusc poprzez sio2sd na wadliwym komputerze - u mnie pokazal faile przy POKEY: Serial Status i POKEY: Direct serial input.

dzieki juz puszczam!

edit :

GTIA : Special modes collision test .... FAIL
reszta PASS

12

sprobuj powtorzyc test kilkanascie razy, ew. sciagnij cala paczke acid800 http://www.virtualdub.org/downloads/Acid800-1.1.7z
i po rozpakowaniu z katalogu out\Release\Acid800\standalone\ odpal sobie poszczegolne testy pokeya, zwlaszcza te dot. seriala.
u mnie jest duzo gorzej niz u ciebie, bo z prawdziwa stacja mialem wylacznie pierdzenie i zero wczytywania, ale podczas testowania acidem raz na kilkanascie razy mialem wszedzie PASS. testuj, testuj, jesli wyjdzie choc jeden fail to bedziesz wiedzial, ze ze stacja jest wszystko ok.
mialem sie tym zajac jakis czas temu, ale nie mam kiedy... moze ktos podpowie co mozna poradzic na taki przypadek, bo jednego uwalonego pokeya mam juz wykorzystanego jako stereo i nie mam nic na zmiane.
ps. o gtia sie nie martw - nie bierze udzialu przy wczytywaniu.

don't come after... please don't follow me along. when you read this, i'll be gone...

13 Ostatnio edytowany przez rdstudio (2014-07-02 00:35:25)

miales racje - odpalilem kilka razy i wyskoczyl fail przy
POKEY: Serial Status

ale tez odpalilem 65xe na ktorym stacja chodzi ok - i tez od czasu do czasu wyskakuje FAIL przy Serial Status :)
Widocznie fail failowi nie rowny.
Co ciekawe 65xe nie ma bledu w GTIA (a i obraz z niego jest ladniejszy)

14

Walnięte GTIA w 800XE to narmalka. Co do POKEYA i testu - tu też nie jest w pełni miarodajnie. Jak napisałem - skąd jesteś albo przyjedź na party, na pewno coś się z tym poradzi, a na 100% przetestuje.

Sikor umarł...

15

Sikor napisał/a:

Walnięte GTIA w 800XE to narmalka. Co do POKEYA i testu - tu też nie jest w pełni miarodajnie. Jak napisałem - skąd jesteś albo przyjedź na party, na pewno coś się z tym poradzi, a na 100% przetestuje.

Dzieki za zaproszenie - ale brak czasu pewnie nie pozwoli mi na zjawienie sie.
Kupilem po taniosci trzecie Atari (tym razem pozne 65XE - czyli z plyta 130XE) - zobaczymy jak na nim pojdzie i jesli bedzie ok - przeloze plyte do 800XE tak aby miec obudowe i klawiature idealnym stanie.

Atari to moj pierwszy komputer na ktorym zaczalem programowac jak bylem maly (7 lat) (mialem tez stacje 1050) - juz raz pare lat temu kupilem sobie go w idealnym stanie - potem sprzedalem (oj wiem wiem glupi bylem). W koncu znowu chce zebrac wszystkie podzespoly w jak najlepszym stanie i schowac do szafy :P a raz na jakis czas wyciagac i odpalac aby sie pobawic z synem jak juz troche dorosnie. A programowanie zostalo mi do dzisiaj (firma) stad ogromny sentyment do malego Atari.

16

Rozkręć stację, przeczyść prowadnice głowicy, nasmaruj, przy okazji delikatnie do góry podnieś klapkę (docisk) głowicy, powinien być widoczny malutki krążek filcu, najlepiej wymienić na nowy.
Wiekowy sprzęt, więc naprawy i testy od tego zaczynam, zazwyczaj smar na prowadnicach jest jak wosk, czyli do niczego, a filcowy krążek wytarty na amen.

17 Ostatnio edytowany przez rdstudio (2014-07-02 22:40:57)

Zenon/Dial napisał/a:

Rozkręć stację, przeczyść prowadnice głowicy, nasmaruj, przy okazji delikatnie do góry podnieś klapkę (docisk) głowicy, powinien być widoczny malutki krążek filcu, najlepiej wymienić na nowy.
Wiekowy sprzęt, więc naprawy i testy od tego zaczynam, zazwyczaj smar na prowadnicach jest jak wosk, czyli do niczego, a filcowy krążek wytarty na amen.

zdjecie jakie znalazlem w sieci (dokladnie to tak wyglada w srodku) :
http://2.bp.blogspot.com/-dKCkKN2SHzQ/U … G_6038.JPG

klapka glowicy nie podnosi sie duzo - chyba ze chodzi Ci o ten metalowy element u gory - gdzie szukac tego filcu - mozesz zaznaczyc na zdjeciu?

z tego co pamietam to glowice dociskala sprezynka (ktora widac na zdjeciu)

18

Nie doczytałem... to XFka, sorry, nie ma filcu

19 Ostatnio edytowany przez rdstudio (2014-07-03 17:03:58)

Ok przyszla mi dzisiaj 65xe na plycie 130xe
zrobilem ok 20 testow acid i za kazdem razem przechodzi test - stacja chodzi idealnie

zabieram sie wiec za przekladke plyty glownej

otworzylem 800xe (sruby odkrecane pierwszy raz) i zobaczylem lsniaca oslone plyty glownej, bielutkie(a na koncu srebrne) sciezki klawiatury i fabrycznie zagiete mocowania metalowe - dla porownania plyta ktora tu wloze ma oslone w kolorze prawie czarnym - oczywiscie oslony tez przekladam :)

https://www.dropbox.com/s/wb3ilk9kkxgcc … 3%2011.jpg