51

Pin napisał/a:

No chyba, że autor upierdliwie to utrudnia

Są "piętrzone" na siłę przez 3 osoby na forum

Jak na razie to utrudnia to jedna osoba, ktora dostarcza najoryginalniejsza na swiecie compo machine.
To faktycznie juz robi sie nudne.

Niech w koncu atari zostanie zwrocone atarowcom!

52

Mazi++

53 Ostatnio edytowany przez wieczor (2014-06-16 13:11:33)

@mazi: jak na razie to ta jedna osoba dba o to aby wszystko co dostarczone ładnie się uruchomiło. A czegoś takiego jak compo maszyna nie ma bo są zawsze minimum dwie, z czego jedna jest jak najbardziej typowym 6502, ten punkt regulaminu coś mi się wydaje jest bezwiednie przepisywany z party na party, bo już dawno nie jest to problemem, z tego co zauważyłem.

Pytanie kontrolne: kiedy ostatnio ktoś widział na jakimś party pracę, której nie można było uruchomić na compo maszynie? Pomijam jedno demo na ostatnim SV, bo tu był najwyraźniej wypadek przy pracy i nie można było tego uruchomić na niczym poza emulatorem (co zostało później poprawione).

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

54

wieczor: ja tylko odnioslem sie do zacytowanej, przez Was, specyfikacji komputera na ktorym beda prezentowane prace - czyli - compo machine.

55 Ostatnio edytowany przez xxl (2014-06-16 13:51:50)

na Glucholazach czy Grzybsoniadzie? watpie. na compomachine party nie mozna wystawiac prac dla atari :-)

natomiast na atari party np. ostatnim SV owszem, widzialem.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

56

No ale od ostatnich Głuchołazów coś się zmieniło, teraz Pin ma Rapidusa, ergo przełączenie na firmowy procesor nie jest już problemem. A poza tym to chyba nie jest wielki problem znaleźć na jednym z najpopularniejszych atarowskich party w Polsce Atari z 6502 i SIO2SD ? :)

57

regulamin jest tu jednoznaczny. niestety musze sie wycofac, nie jestem w stanie sprostac wymogom regulaminu.

a więc... inną razą

58

wiecie co Panowie. Jak czytam to p*.*, to mi się odniechciewa normalnie ;)- Dajcie sobie na luz z tymi wywodami, bo jeszcze nigdy taka rozmowa nie przyniosła niczego konstruktywnego.

Kontakt: pin@usdk.pl

59

A moze dotrze do Ciebie, ze atarowcy chca na zlocie atari a nie to co jest proponowane?

Przeciez (podobno) masz rapidusa wiec w czym problem? Prztyk i jest 6502. Po co takie obostrzenie jakie jest w regulaminie?

60

Już chyba bardziej liberalnego regulaminu nie da się napisać. Owszem, pisany jest niejako "pod Pinokia", ponieważ to On zajmuje się obsługą compo przywożąc sprzęt i poświęcając czas zamiast leżeć pijany jak normalny człowiek pod drzewem. Pytanie nasuwa się jedno - czy ktoś w takim razie jest chętny do przejęcia prowadzenia konkursów, zgrywania prac przynoszonych na najróżniejszych nośnikach, użerania się z "jeszcze chwilkę, jeszcze momencik, już oddaję królu złoty, minutka!", itp.?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

61

Właśnie po to, by trzymać standard jeśli się tylko da - i nie dorabiaj Mazi do tego zbędnej ideologii. Skutkiem takiego postępowania jest fakt taki, że można sobie dziś np. pooglądać trochę demek na turbo i 65c816. A wystarczyłby jeden durny niepotrzebny rozkaz z "alternatywnej" listy opcodeów no i kiszka ;)

Nie rozumiem dlatego (co już pisałem z 50 razy) faktu upychania nielegali tylko dla samej zasady. Dobrym tego przykładem jest Mazazem XXL'a. Po co? - bo można? - no i co to dało? - lepiej się gra? :D

62

No dobrze, masz 65c816 i chcesz niejako przez ten wymog w regulaminie jak najwiecej softu. Zrozumiale. Ale co z tymi co chca miec soft na 6502? Dlaczego tak sie upierasz aby nie przelaczyc tego prztyczka w Rapidusie? Dowiem sie?

63

@mazi, nie dowiesz się. I to jest wq**ące, bo pisze się regulaminy pod srAtari :P Chyba tylko z wyjątkiem Wapniaka - ma działać na gołym 65XE, jak zadziała na czymś innym, to o.k., ale ma chodzić na standardowym kompie.

Sikor umarł...

64

dlaczego na SV sie da? Pin tam wodzi...

problemem nie jest Pin. problemem jest regulamin :-)

65 Ostatnio edytowany przez Ryszard Mauersberg (2014-06-16 19:34:51)

Problemem nie jest regulamin, napisałem na wstępie że"  22.00 COMPO , przywozimy i wystawiamy wszystko co mamy, oceniamy i nagradzamy" i jak nie pójdzie na sprzęcie PINOKIA to pójdzie na moim.Nie martwcie się regulaminem tylko jakością prac, bo za to dzieci nas będą oceniały.Napewno nie będzie pracy którą odrzucimy z powodów regulaminowych.

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

66 Ostatnio edytowany przez xxl (2014-06-16 19:39:14)

to po co na stronie straszy "regulamin" w takiej formie? zdejmij ten nieszczesny zapis. myslisz, ze wszyscy czytaja forum? strone odwiedza i co przeczytaja?

67 Ostatnio edytowany przez Ryszard Mauersberg (2014-06-16 19:48:25)

Ok wzorem minionego roku  zawieszam regulamin . :) "  przywozimy i wystawiamy wszystko co mamy, oceniamy i nagradzamy."
I bawimy się a nie gniewamy.

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

68

Bo jak jest regulamin to zawsze można go w razie potrzeby nagiąć :D A jak go nie ma w ogóle to robi się bajzel :)

Dlatego np. właśnie ustala się termin na prace - nawet samemu sobie - żeby był jakiś punkt odniesienia. A jak nie wyjdzie - trudno, to się przeciągnie. Ale punkt odniesienia być musi, bo następnym razem będzie jęczenie, dlaczego nie można wystawić prac które chodzą tylko na emulatorze :)

69

.. i dochodzi do anarchii ;)- Banda trzech wywiera presję i organizator się ugiął ;) BRAWO.

Party demoscenowe ma to do siebie, że wystawiane są prace na komputery najczęściej dopalone. Choćby i był to sam ram i stereo, czy cuś. Jeśli powstanie party retro_Atari_komputerowe i będą tam inne zasady, lub ich brak - to czemu nie. Na dziś dzień jest po staremu, czyli tak że organizator opracowuje regulamin a uczestnik NIE DYSKUTUJE tylko się podporządkowuje, albo nie wystawia bo ma zasady w dupie. I nie wiem w którym miejscu jest to niezrozumiałe.

Mazi - na durne pytania nie odpowiadam. Rozmawialiśmy o tym bazylion razy. Mam inne zdanie w temacie, ok? ;)

Jeśli mam tego lamentu słuchać dalej - to po prostu nie przyjadę na to party i tyle. To nie to, że się obrażam czy coś, bo taki nie jestem, ale nie jadę po to by się z kimś / czymś użerać, czy się denerwować. Przypominam - są zasady, ja je uszanuje - a wy rozmawiajcie sobie dalej o sRatari ;)

70

Może otwórzmy zapisy na prowadzących compo, skoro sratari przeszkadza... Już widzę las rąk.

71 Ostatnio edytowany przez wieczor (2014-06-16 22:21:19)

Chciałem być złośliwy i wkleić link do znanego polskiego przysłowia, ale się powstrzymałem :)

PS. Podpowiem tylko, że w treści występuje spódnica :P ;)

Edit: no i nie wytrzymałem, no :D

72

no i elegancko.

to kiedy aktualizacja strony o uzdrowiona wersje regulaminu?

73

Uważałbym, tak "sprecyzowany" regulamin może też oznaczać, że compo maszyna jest jaka wpadnie akurat pod rękę. Na przykład ST :) Albo 2600. Nie wiadomo. Też Atari :) Może być bez przeróbek ;)

74

I wtedy ja wchodze caly na bialo !!! LOLOL

75

"Każda praca musi być opisana w pliku tekstowym; plik taki musi zawierać ... wymaganą konfigurację sprzętową."

i co? da sie?

"SPECYFIKACJA PLATFORMY PREZENTACYJNEJ - ATARI 8-BIT
Atari XL/XE/XEGS (PAL)
Procesor 6502 lub 65c816
1088kB / 576kB (tryb "zgodności" z 130XE) portB RAM
Stereo
MyDOS 4.5x / Sparta DOS X 4.42
XL OS, lub DracOS 65c816
HDD: (PBI/ECI) IDE/KMK-JŻ
A także Atari XL/XE ze stacją dysków - stacja podłączona przez złącze SIO odczytująca standardowe gęstości (SD, ED i DD). Wykorzystanie rozszerzeń (np. 65816, VBXE) jest możliwe po wcześniejszej konsultacji z organizatorem i ew. dostarczeniu własnego sprzętu."

da sie :-)

---
skopiowane z regulaminu SV gdzie "problem regulaminu" nie wystepuje.