Hex editorem dodaj sobie odpowiednie wpisy i (jeśli jest) sumę kontrolną pliku .rom
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Sparta 4.43 - ARC
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hex editorem dodaj sobie odpowiednie wpisy i (jeśli jest) sumę kontrolną pliku .rom
Wiem, że wątek jest już dość stary, ale być może nadal dla niektórych aktualny.... przynajmniej dla mnie.
Czy przełącznik /F jest niezbędny do stabilnego rozpoznania podłączonego RTC72421? W moim przypadku czasem działa bez, a czasem nie. Pomaga wtedy dołączenie /F do CONFIG.SYS.
Mam w takim razie pytanie czy sposób podłączenia ma jakiś wpływ na skuteczność procedury detekcji. W sieci krąży kilka opisów podłączania RTC:
- Pasiu
- Atariki
- Tori
- David Spilka/Datri jako dodatek do COVOX'a
Różnią się kosmetyką. Wszystkie poza Datri sterują linią ~CS0 z A4. Być może problem leży w sposobie zasilania? W moim przypadku jest to super-cap 1F/5.5V.
Czy jest wśród szanownych forumowiczów ktoś kto nie ma żadnego problemu z detekcją tego układ pomimo braku przełącznika /F? Prosiłbym zainteresowanych o podzielenie się uwagami i spostrzeżeniami. Z mojej strony dodam że używam oryginalnego sterownika z SpartaDOS-X 4.46, a problemy występują niezależnie od wartości napięcia na kondensatorze podtrzymującym pracę przy braku zasilania z komputera. Oczywiście w granicach opisanych w dokumentacji układu.
s.
[EDIT]: update linku do Tori
U mnie bez /F sterownik nie widzi RTC72421 niestety. Jest to kopia Pasiowego ARC z wyrzuconym kwarcem (bo jest niepotrzebny dla tego scalaka). Sterowanie z GAL wewnetrznego SpartaDOS X. Podtrzymanie na baterii litowej 3V.
Należałoby najpierw się dowiedzieć jak wygląda procedura detekcji bo tu może być pies pogrzebany - a to najszybciej u autora sterownika :)
Za radą Zenona (dzięki) poprawiłem warunki zasilania układu (dolutowałem blisko kondensatory tantalowy 22uF i 100n) i jak na razie za każdym razem sterownik ARCLOCK rozpoznaje RTC.
s.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Sparta 4.43 - ARC
Wygenerowano w 0.013 sekund, wykonano 48 zapytań