51

A ja bym sobie życzył aby cart miał jeszcze obsługę joysticków cyfrowych i analogowych USB oraz jakichś najbardziej standardowych padów USB (tak żeby od strony Atari widać było rejestry oddające stan takich urządzeń). Oraz żeby miał przynajmniej 3 porty USB. Ethernet po kablu też jednak fajnie żeby był. Nie wiem jak wygląda porównanie awaryjności kabla i wifi. Na końcu wygodny soft do wybierania gier z serwisów internetowych (odpalam prostą i wygodną wyszukiwarkę/wybieraczkę, wybieram serwis, wybieram grę (xex) i ściągam, gram). Najlepiej aby soft do ściągania był w carcie.
Na nazwę proponuję 'NetGamer'.
A tak ogólnie to przydało by się aby można ściągać xexy z osobistych napędów w tak zwanej chmurze.

52

i pizze + browarek musi dać się zamawiać ... oczywiście w carcie musi się dać  zapamiętać preferencje dodatków, sosów i gatunku piwa :) :)

53

willy napisał/a:

Lista życzeń i pomysłow jest otwarta.

:)

54

@pavros: świety pomysł, trafia na listę.
Z tą obsługą chmury może być ciężko z powodów obliczeniowych. ale kto wie ...

Wifi jest bardziej zawodne od ethernetu.
Jednak moduł który namierzyłem upraszcza BARDZO MOCNO obsługe sieci i do tego jest tańszy.. Prościej juz się chyba nie da.
W ethernecie najdroszym elementem jest transformator, który najlepiej żeby był zintegrowany z Gniazdem RJ, tzw. Mag Jack.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

55

Z tym że przy Wi-Fi jest trochę więcej zachodu z konfiguracją, namierzenie routera, autentykacja... Trzeba dodatkowy soft do tego zrobić.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

56

Nie trzeba. MA wbudowany AP/server :)

jmp $e477

57

No ma, wyświetlacz i przyciski też wbudujesz? Czy uznasz że jest mądrzejszy. Masz standardy b,n,g authentykację WPK itp. wprowadzanie hasła... Jakoś to trzeba zaimplementować :) W moim zasięgu jest co najmniej 12 routerów z równie silnym sygnałem :)

58

W basicu napisać się to da.

jmp $e477

59

Mega pomysl, jak bedzie to kupuje :D
Proponowana nazwa FCHUJCART - Far Computerized High Usability Jumbo Cart    lololol

willy SUPPER sprawa , BRAVO ,Brawo !!!

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

61

Co do nazwy, skoro ma być WiFi i USB: WiFiUSB CART. Czekam z niecierpliwością na realizację - i jak się wcześniej zadeklarowałem - jak będzie gotowy i będę miał dostęp zobowiązuję się napisać grę sieciową pod ten cart (jeśli obsługa będzie tak prosta, jak ma być).

Sikor umarł...

62

Sikor: znaczy się WUC?

63

Bedzie preorder to biore w ciemno, jak bedzie realizowane podlaczenie do sieci, jakis prosty programik z wyborem sieci w zasiegu i ewentualnego wpisania hasla, dobrym bajerem byla by full automatyzacja, odpalam malucha ze sparta skonfigurowana do wifi, przez config.ys czy co tam i automatycznie na starcie loguje mnie do mojego Iron Net :)

64

Przypomniało mi się, jak parę lat temu kolega bajkopisarz wpuszczał mnie w maliny mówiąc, że studenci na jakiejś uczelni wkładają jakiś kart do Atari i za pomocą softu na nim zarządzają jakimś kawałkiem sieci na uczelni.
Może będzie realne.
Jak będzie to też się piszę, chociażby po to, żeby tylko raz uruchomić.

65

ciekawi mnie koszt tego karta, bo jak patrzę na ceny modułów to wyglądają "ostro"...
https://www.seguro.pl/sklep/?podkat=234

a co może sterować złączem usb? nie oczekuję odpowiedzi od tego "kolesia" może Ktoś inny coś napisze?

66

A ja powiem, że nad WiFi w Atari 8-bit myślę już od dłuższego czasu i mam nawet prawie gotowy hardware :) Koszt jak na razie zamyka się w $50, więc nie jest to dużo. Niestety największym problemem jest napisanie sensownego sterownika. Najlepiej gdyby to było nowe urządzenie I: (i jak internet), ale trzeba pomyśleć jakie komendy zaimplementować biorąc pod uwagę ograniczenia pamięci i mocy Atari.

67

Co do urzadzenia to lepiej N: (jak network, co jest bardziej bliskie rzeczywistosci :) )

68 Ostatnio edytowany przez alex (2014-07-23 16:33:39)

Literka to już najmniejszy problem :) Sprzęt też już nie jest problemem. Gorzej ze sterownikiem, gdyż musi on się składać z dwóch części - tej w samym module oraz po stronie Atari. Na pewno komenda pobrania pliku po HTTP(S) powinna powodować pobranie i cachowanie pliku w urządzeniu, a Atari powinno móc sobie go po kawałku pobierać. Na pewno Atari powinno mieć opcję czytania i zapisywania dowolnego portu na dowolnym adresie IP. Na pewno oprócz HTTP przydałoby się wsparcie komunikacji FTP. Pytanie co dalej? Co i jak zaimplementować?

69

No własnie tu jest kwestia poziomu ktory chcesz zaimplementowac w urzadzeniu. Zamiast implementowac protokoły na poziomie FTP, HTTP .. zaimplementuj pełny stos TCP a poziom wyzej zostaw aplikacjom.

70

nie denerwuj się, ale czy mógłbyś powiedzieć z jakiego modułu korzystasz?

71

Fajny projekt, moja propozycja nazwy: WIFITARI (jakoś tak po włosku wyjszło :-)

Atari 130XE, LDW Super 2000, Atari410.

72

Nebawem powiem, ale na razie jeszcze przez chwilę niech to pozostanie moją tajemnicą... ;-) Tak czy inaczej stos TCP/IP jest zaimplementowany w urządzeniu, więc jak już wspomniałem pozostają jedynie kwestie ustalenia jakiś podstaw komunikacji.

73

@alex: protokoły wyższego poziomu powinny pozostać kwestią softu. Oczywiście możesz coś tam wbudować w urządzenie, ale to je może ograniczyć. Poza http i ftp jest parę innych protokołów które ktoś może chciałby oprogramować. Chyba że je dodasz w sposób "przezroczysty", obok - to faktycznie cos takiego na wysokim poziomie jak pobranie pliku (listy plików) i przechowywanie ich w pamięci urządzenia mogłoby pomóc (zeby zbudowac normalna przeglądarke dla Atari).

74 Ostatnio edytowany przez drygol (2014-07-24 06:45:10)

Heh sam knulem nat takim modulem zeby chociaz z atarki na ircu posiedziec i obstawiam ze kolega alex probuje albo na rpi albo na ardu.
Obstawiam ze RPI bo wiecej mozliwosci dostepnych  od reki . I faktycznie mozna by sie zamknac w 50 dolkach nie liczac pracy na softem.

75

Szczerze mówiąc nie planowałem tego pomysłu nigdy realizować, ale z uwagi na inne działania samo wyszło :) Jeśli chodzi o implementację, to jak juz napisałem - czytanie i pisanie na dowolny port pod dowolnym adresem powinno być z definicji, a zatem będzie sobie można zaimplementować dowolny protokół. Natomiast implementacja obsługi plików wydaje się być nieunikniona, bo Atari się po prostu nie wyrobi, aby przykładowo pobrać samodzielnie 15MB zdjęcie i je przekonwertować do formatu, który można bez problemu wyświetlić na ekranie on-the-fly w sensownym czasie pomijając timeout po stronie serwera

Sądzę, że w przyszłości będzie można bez problemu napisać prostego klienta IRC, Gadu Gadu czy ICQ, obsługiwać pocztę czy przesyłać pliki.