Wypiłem kilka drinków i zamiast zaprojektowac nowe PCB (vide) wymysliłem (i wstępnie rozrysowałem) nowy cartridge dla A8: USB + Ethernet - cos jak netusbee ale dla 8 bitowca. (Ok. wymyśliłem to dawno a teraz mysli przelałem na nosnik tradycyjny na bazie celulozy)
Założenia:
2 Gniazda USB (więcej wymaga wstawienia hub'a)Ethernet z zaimplementowanym stosem tcp/ip. (oparty na W5100 albo w5500).
Moduł WiFi z zaimplementowanym stosem tcp/ip - Po co kolejny kabel.
Rejestr kursora myszy usb.
Rejestr stanu Klawiatury usb.
Rejestr stanu padu USB
Obsługa Pendrive(Mass storage class) na poziomie FAT32 - "File Name Layer". (Dostęp do plików nie do fizycznej struktury)
Jak starczy umiejętności, miejsca i chęci (w odwrotnej kolejności) - podstawowa obsługa drukarek USB i kamer USB.
Soft pozwalający ściągać i uruchamiać gry z netu.
Ma być w rosądnej cenie i niezgodne ze starym oprogramowaniem. Jako że brak oprogramowania ethernetu na atari i nie ma żadnego standardu którego sie trzeba/mozna trzymac. Dlatego wszystko będzie po mojemu :P (Halina Frąckowiak zerka z drugiego mionitora i przyznaje mi rację)
Lista życzeń i pomysłow jest otwarta.
Życzenia i pomysły mnożna zgłaszać TUAJ a niespodzianki dla przyszłych użytkowników poprzez PW.
Realizacja prototypu jest przewidziana gdzieś pomiędzy N 50° 18' 38.55", E 17° 23' 27.25" a SV2k15, chyba że wyjdzie inaczej i pod warunkiem że projekt nie zostanie skasowany z powodu braku zainteresowania. Dla siebie wolę skonczyć zegar NIXIE niż robić cart którego nikt nie chce oprogramować i uzywać.
Jednoczesnie ogłaszam konkurs na nazwę dla tego carta. Nagroda będzie przyznana jeżeli dojdzie do jego produkcji.
Nagrodą w konkursie jest w/w cart - pod warunkiem że wyjdzie poza stadium prototypu, oraz oczywiście egzemplarz developoerski/testowy jeżeli zwycięzca konkursu wyrazi chęć testowania/napisania coś pod niego.
Zwycięzcą w konkursie zopstanie osoba która wymyśli najlepszą nazwę.
To czy nazwa jest najlepsza rozstrzygnę ja, biorąc oczywiscie pod uwage opinię społeczności.
Jednocześnie uzurpuję sobie prawo do zmiany tego co powyżej napisałem w każdej chwili bez podania przyczyny :D
Smacznego.
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477