Czy istnieje sposób na detekcję obecności akceleratora za pomocą procesora 6502? Może w ROM new device jest jakaś sygnatura pozwalająca go rozpoznać?
niewiedza buduje, wiedza rujnuje
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Rapidus Accelerator
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy istnieje sposób na detekcję obecności akceleratora za pomocą procesora 6502? Może w ROM new device jest jakaś sygnatura pozwalająca go rozpoznać?
Nie wydaje mi się, żeby Pasiu myślał o jakimś oficjalnym sposobie na detekcję Rapidusa. Mniej więcej aktualny spis rejestrów new device jest tu, a aktualna wersja ROMu new device od adresu $d820 ma 32 bajty napisu wg takiego szablonu (to przykład z ostatniej kompilacji).
dta d' Build 101 (2014-01-21) '
Jak komuś bardzo byłoby to potrzebne, to jest trochę miejsca, żeby dodać gdzieś jakąś stałą sekwencję precyzyjniej definiującą, że mamy do czynienia z Rapidusem.
Disclaimer: Chciałbym się tu przyznać, że opóźnienia Rapidusa wynikają także z mojej winy, bo mam mało czasu / siły na pisanie firmware'u, ale wydaje mi się, że do super podstawowej wersji niewiele zostało do dodania.
Jeśli jest miejsce, to byłoby bardzo fajnie, żeby można było zidentyfikować rozszerzenie. Umożliwiłoby to programom, które robią coś procesorem autokonfigurację (np. odgrywarkom sampli).
... a chodzi o pewien programik pod kartę poniekąd ;)- ale co to, to o tym jak przyjdzie na to czas ;)
@Mono
Rapidus ma rom nowego urządzenia. Pewnie po tym najlepiej byłoby go wykryć. Dać tam jakąś uniwersalną sygnaturkę i tyle.
@Pin
Sprawdzę z tymi HIPami. Nie wiem, czy nie mają one jakiegoś powiązania z wsync. Jeśli tak, to u Ciebie to nie będzie działać, bo wsync nie był zaimplementowany na tej starej wersji karty.
A tak jak już jesteśmy przy wersjach karty. To uruchamiam w miarę możliwości czasowych rewizję najnowszą.
Efekt jest do obejrzenia tu:
http://youtu.be/rf-QlCxiRIw
Do przywrócenia jest jeszcze parę rzeczy np. kontroler sdram, który muszę teraz uruchomić na 160MHz.
Najlepiej sygnaturke i numer wersji firmware'u - zawsze w tym samym miejscu. To rozwieje wszelkie watpliwosci.
W drugim poście jest 32 bajty napisu. Zaproponujcie co tam ma się pojawić, to mogę to zmienić. Ten build i data jest generowane automatycznie z rewizji repozytorium, ale to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie, bo tyczy się tylko loadera rdzenia, a nie mam pomysłu na nic dobrego.
Może 'Rapidus board rev.xx (core yyyy)'? Gdzie xx to rewizja aktualnej płytki karty, a yyyy to wersja loadera.
Pasiu - jak się udało odpalić SDX i dopał tak, by SI widziało 20MHZ? U mnie jest to możliwe wyłącznie (pomijając zegar na 14mhz) w trybie $FF0080,$70 spod idebios loader i SI bez dos??
Dely - przestaw sobie zegarek forumowy na czas letni :P
Pasiu - jak się udało odpalić SDX i dopał tak, by SI widziało 20MHZ?...
Sprawdź sobie pocztę i wrzuć to co wysłałem do config.sys.
Z tego co ja rozumiem, to w połączeniu z komendą X wyłącza spartę i przełącza odczyt z zakresu pamięci $008000-$00bfff na fast ram. O szczegółach najlepiej jakby wypowiedział się autor sterownika czyli Draco.
Mały update:
niemal wszystkie rzeczy na karcie wróciły już na swoje miejsce. SDRAM również, więc do dyspozycji jest już niemal 16MB liniowej pamięci + dodatkowe 16MB na np. ramdysk.
czyli jak rozumiem 32MB?
ehhh - w sumie, to nie mogę się doczekać final wersji. Oczywiście dzięki za to, co mam - bo jest to dobry wstęp do tego, co jest obecnie zrobione ;)
Ożenek akceleratora i VBXE: http://drac030.krap.pl/brdl_dasz_c.avi
Filmik nagrany na Altirze, ale na prawdziwym sprzęcie działa tak samo (a nawet lepiej, bo jeśli się ma Evie, to i muzyczki z AY-greka grają). Filmik może wymagać obróbki, bo kodek dziwny (ZMBV) i apekt racjo niedobre, ale Media Player Classic pozwala to skorygować (Widok->Rozmiar obrazu->Zachowanie proporcji).
KM-player je dobry..
dobre video :)
Pięknie. A mógłbyś pokazać coś z AY? :)
Edit: Aaaa oidp ładnie chodził Cybernoid też.
Nie umiem nagrać obrazu z Atari, tylko dźwięk. Zatem oto:
1) Cybernoid, gra Evie: http://www.ibi.uw.edu.pl/~draco/atari/zx_cybernoid.mp3
2) Outrun (to samo wykonanie): http://www.ibi.uw.edu.pl/~draco/atari/zx_outrun_ay.wma
Dla porównania to ostatnie na beeperze (czyli w wykonaniu Pokeya): http://www.ibi.uw.edu.pl/~draco/atari/z … beeper.wma
Ożenek akceleratora i VBXE
Draco :)- podesłałbyś mi to?
Pin
.. ?
Draco :)- podesłałbyś mi to?
Pin, jedna uwaga. Rapidus, którego jesteś w posiadaniu, nie wspiera rejestrów MEMAC od VBXE. Oznacza to, że 65c816 w szybkim trybie nie będzie widzieć zmapowanej pamięci VBXE i tym samym rozszerzenie to może nie zostać wykryte.
Niestety są raczej małe szanse, żebym to dodał do tej starej wersji Rapidusa.
Pasiu dodaj do nowej i kiedy będzie Rapidus dla nas?
65c816 w szybkim trybie nie będzie widzieć zmapowanej pamięci VBXE
Nie wiem dokładnie, jak działa karta u Pinokia, ale jeśli konfiguracja pamięci działa tak samo, to po ustawieniu $0000-$3FFF na szybki zapis i odczyt, i po wyłączeniu fast RAM-u pod $4000-$7FFF powinno zadziałać. Nie?
np. sterownik s_vbxe.sys działa w "trybie" $ff0080,$76 a np wartość rejestru na $74 powoduje brak możliwości detekcji karty vbxe.
Nie wiem dokładnie, jak działa karta u Pinokia, ale jeśli konfiguracja pamięci działa tak samo, to po ustawieniu $0000-$3FFF na szybki zapis i odczyt, i po wyłączeniu fast RAM-u pod $4000-$7FFF powinno zadziałać. Nie?
Tak, dlatego dla $76 w mcr VBXE u Pinokia jest rozponawane.
Pasiu dodaj do nowej...
Już to jest.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Rapidus Accelerator
Wygenerowano w 0.036 sekund, wykonano 57 zapytań