Simius napisał/a:8bit napisał/a:"Co ciekawe - ma olbrzymie znaczenie producent układu 74HCT132. Jest to spory problem, ponieważ układ ten pracuje w powielaczu częstotliwości zegara Phi2 i układy nie wszystkich producentów spełniają swoje zadanie."
Nic dziwnego, bo to prosty generator, o częstotliwości pi razy oko 10x systemowa,...
Matthias Reihl to opisał podając częstotliwość x4 systemowa ale musiałbym to po prostu zmierzyć aby mieć pewność :) Co więcej - Matthias w korespondencji z Englem dowiedział się, że to jest jakaś forma "zabezpieczenia" przed kopiowaniem. Dziwaczne rozwiązanie ale działa z tym, że czasami trzeba poeksperymentować. Poza tym - działa i nawet ciekawie. Na szczęście w kolejnych freezerach tego "zabezpieczenia" nie ma.
Simius - wszelkie przeróbki, dorabianki itp. są naprawdę bez sensu :) szkoda czasu na to - są rzeczywiście już lepsze ale i trochę droższe sprzęty. To jest tylko w zasadzie działający vintage ;) Co do zegarów i taktowania - z praktyki wiem, że takie synchronizowane generatory całkiem dobrze się sprawują. Zwłaszcza te na 74132. Sam stosowałem takie kluczując generator START-STOP i nie było źle. Choć zgodzę się z tym, że tam gdzie są bardzo istotne zależności czasowe - będzie mniej ciekawie mając za plecami ryzyko hazardów.
Co do zakupu 82S105 w Chinach - nie widziałem ich oferty (nie znalazłem) Alibaba? Aliexpress? Za bardzo Chińczykom nie ufam po lekturze postów na forach. Potrafią pakować zupełnie inne struktury w scalaki. Przykładem może być commodore'owski SID.
Osobiście znalazłem kilka kostek trochę taniej niż te 30$ bo kupowałem z 8 szt. NOS, ale więcej kupować i tak nie mam zamiaru. Lepiej zrobić TurboFreezera 2011 :D
@8bit - dalej będę twierdził, że szkoda zachodu skoro są lepsiejsze, he, he. Ale jak się chce spróbować no to czemu nie?
Pozdrawiam
Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboardhttps://reversing.pl SSL enabled site