426

Więc czekam i czekam.

427

Po update biosu do wersji 1.3 ,IDE Plus przestało widzieć dysk.. Sparta działa, natomiast nie widać partycji na dysku. Po uruchomieniu kmkdiag , program nie znajduje urządzenia. Dopiero po ustawieniu opcji BIOS ID bytes  na IGNORE , znajduje interfejs i identyfikuje dysk.
http://zapodaj.net/543832f5e30ec.jpg.html
Przy ponownej próbie flaszowania BIOS'u , flaszer wyświetla "IDE plus not found.
Da się to jakoś naprawić ? Wyczytałem w RECOVER.TXT, że trzeba wrzucić plik na RECOVER.BIN na carta. I tu jest problem, bo jedyny cart jaki mam to SIC! .
Proszę o pomoc.

Atari 65/130XE + SDrive + SIO2SD +xc12 ; AMIGA 600 2Mb + CF IDE+HxC SD ; AMIGA 500 +512Kb; C64 + 1541 +mag; klon A2600

428

A loader coś widzi?

429

Masz na myśli flaszer? Używam gotowca, który jest w archiwum z biosem np.
bios13.com.

Atari 65/130XE + SDrive + SIO2SD +xc12 ; AMIGA 600 2Mb + CF IDE+HxC SD ; AMIGA 500 +512Kb; C64 + 1541 +mag; klon A2600

430 Ostatnio edytowany przez AS... (2014-05-04 21:01:10)

Nie loader z romu ideplusa którym też można wczytywać. Kiedyś jak rozwaliłem partycje Sparty loader widział pliki. Ale przy takich zabawach image jest często potrzebne...

431

Przepraszam ale nie wiem o jaki loader chodzi. O ten uruchamiany z menu IDE Plus przez START + reset ? Jak chodzi o ten, to wogóle nie mogę wejść do biosu ide plus.

432 Ostatnio edytowany przez AS... (2014-05-04 21:49:28)

Tak ale jak nie możesz wejść w bios to pisz do Draca bądź Simiusa.

433

Ok, udało się. Pomógł plik clrrom.com z najnowszego pakietu.

434

Uwaga na poprawkę interface'u (np. rev.c) opisywaną jakoby dla niektórych kart CF, oraz Rapidusa. Po modyfikacji interface'u działa tylko oryginalny FDISK Draco, nie działa natomiast poprawnie FDISK FJC.

Kontakt: pin@usdk.pl

435

Ke? A dlaczego?

KMK
? HEX$(6670358)

436 Ostatnio edytowany przez Pin (2014-05-14 22:56:57)

jak bym wiedział, to nie zadawał bym kontrowersyjnych w odbiorze pytań ;)

EDIT:

Owy pacz dał mi tylko zgodność z Rapidusem, a odwrotnie od zamierzonego celu - dał niezgodność dodatkowo z kartami CF ;)

.... choć, mi to nie przeszkadza poza tym, że chętniej użył bym fdisk FJC, bo daje o wiele większe możliwości jak by nie patrzeć. ... a dysk fizycznie mam 2.5" z laptoka i z nim nie mam problemów żadnych w sensie I/O.

437

Ale jakie są objawy tego niedziałania? Może by tak poza tym o nich powiadomić autora? :P

FDISK FJC korzysta w 100% z interfejsu SIOV. Eddy też. Jeśli w Eddym działa funkcja Edit device i możesz nią czytać, modyfikować i zapisywać sektory dysku (tylko uwaga, bo to daje dostęp do całego dysku, nie tylko do jednej partycji), to FDISK FJC też powinien to umieć, a jeśli nie umie, to wina autora. CBDO :)

KMK
? HEX$(6670358)

438

Powtórzę przez weekend to, co robiłem ostatnio i opiszę co się dzieje. Sprawdzę też Eddy.

439

I'm watching. :)

440

FJC - dobry masz translator ;)

441 Ostatnio edytowany przez Pin (2014-05-17 16:41:48)

Draco - coś dziwnego widzę. Mam teraz podłączonego IDE+, oraz SIDE2. W systemie jest zainstalowany sterownik SIDE2.SYS, widać partycje IDE+, widać partycje na SIDE2 (spod SC). Odpalam EDDY, opcja /EDIT DEVICE/ ... widzę tylko jedno urządzenie - karte CF ze SIDE2, nie widzę natomiast IDE+ jako urządzenia. Coś jednak jest na rzeczy ;)

EDIT:

Draco - pytanie jeszcze takie. Czy istnieje możliwość, by loader z biosu IDE+ pokazywał katalog w pełnej postaci? (lub robił to opcjonalnie wg. np. jakiegoś dodatkowego globalnego ustawienia z bios'u interface'u??

442

Ad 1: nic nie ma na rzeczy, po prostu oba urządzenia się maskują tak samo, jak maskują się partycje o tych samych numerach.

Ad 2: nie ma, bo oidp część katalogu wczytanego do pamięci (czas, data i tym podobne) jest wykorzystywana przez loader do przechowywania różnych pierdół. Tylko nie pamiętam, jakich :)

KMK
? HEX$(6670358)

443

ad1 - a dlaczego fdisk FJC widzi dwa urządzenia?

ad2 - ok ;)

444

ad 1: bo kombinuje, z wszystkich urządzeń aktywuje kolejno po jednym i sprawdza, czy jest odpowiedź. W sumie Eddy też by mógł, tylko nie sądziłem, że to będzie komuś do czegoś potrzebne.

KMK
? HEX$(6670358)

445

Zgłaszam zapotrzebowanie / pomysł - dotyczy loadera z IDE BIOS:

* Jeden pomysł Draco znasz - dla rev. D interface'u możliwość zaznaczania obrazów *.ATR do sekwencyjnej podmiany
* Obsługa partycji FAT16 wprost z loadera - jeśli się da to z opcją na długie nazwy plików.

446

Simius napisał/a:

Płytka z modyfikacją będzie, jak obiecankowałem. Ale terminu, ZTCP nie podawałem chyba? Sprawa nie jest prosta, bo jeśli tam ma być przycisk i przełącznik, to w pierwszym rzędzie do rozwiązania są kwestie mechaniczne.

Simius będzie co z tego ? ;/

"wszystko się kiedyś kończy......."

447

też jestem zainteresowany zpaczowaniem rev. C.

448

Drewniaku,
-nie powinieneś być tym zainteresowany, przecież katujesz rev.d :)

449

Mam Rev. D, ale w tym przypadku lubię mieć interface luzem do testów tak jak by coś. Okazuje się, że wielokrotnie już się przydał do zdiagnozowania pewnych problemów.

Tak poza tym, to Rev. D to jest to, co powinno ukazać się z samego początku ;) Jeśli istnieje możliwość zpaczowania wcześniejszych (jakimś gotowcem, płytką) to ponownie deklaruję chęć zakupu takiego rozwiązania. Rev. D, to chyba najlepszy interface HDD, jaki kiedykolwiek powstał do A8.

450

stryker napisał/a:
Simius napisał/a:

Płytka z modyfikacją będzie, jak obiecankowałem. Ale terminu, ZTCP nie podawałem chyba? Sprawa nie jest prosta, bo jeśli tam ma być przycisk i przełącznik, to w pierwszym rzędzie do rozwiązania są kwestie mechaniczne.

Simius będzie co z tego ? ;/

Cos sie zmienilo?

"wszystko się kiedyś kończy......."