Pajero nie mam takiego planu. RAMu brak - to jest jedna z różnic w stosunku do sound board-a.
Jeśli chodzi o PS/2, to planowane jest coś w rodzaju AKI. HW wspiera wszytko co potrzebne, więc trzeba tylko napisać parę rzeczy.
Kod w vhdl-u znalazłem. Pominien wejść zamiast 2 pokeyów.
Pytanie jak można zorganizować dostęp do jego rejestrów, bo zdaje się w YM jest trochę inaczej jak zwykle. Osobny rejestr dla adresu i osobny dla danych to chyba właściwa droga. Druga rzecz to częstotliwość taktowania YM-a. Jaka jest ta właściwa?
W sumie to i tak nie ma softu, który mógłby takiego YM-a sprawdzić, więc na razie nic z tym nie robię. No chyba że się coś zmieni :).
mono napisał/a:Świetnie! Czy te POKEYe implementują feature z transmisją dwutonową z SKCTL?
Teraz nie. Czy może to być do czegoś potrzebne?
mono napisał/a:Czy implementują przerwania od liczników i czy da się je wykrywać metodą #2 Draka? Czy SID-a można wykryć metodą jak SlightSID-a? a może jest sposób na wykrycie Evie (wtedy wiemy co mamy na pokładzie)?
Przerwania nie są obsługiwane. Drugiego pokeya daje się wykryć metodą Draco, ale gdy mam załączoną kartę turbo, to nie zawsze to się udaje i często pokazuje, że brak stereo.
Co do wykrywania SID-a, to odczytywana wartość z każdego jego rejestru daje $33. Tak jak podaje atariki.
Nie dodałem jeszcze czegoś co może powiedzieć, że jest evie na pokładzie, ale mam to w planie.
YERZMYEY/HOOY-PROGRAM napisał/a:Ale czy jest w ogóle możliwe, by te filtry z implementacji SIDowej uruchomić na jednym z pokeyów? Oraz na covoxie? To by już była cecha nie istniejąca wcześniej - czyli wartość dodana. smile
Myślałem o tym, ale tego nie zrobiłem. Z dwóch powodów. Jedną z gorszych rzeczy, które trzeba robić to miksować kanały a mając tyle źródeł dźwięku mam problemy z uzyskaniem odpowiedniej głośności bez konieczności przełączania się na konkretne źródło (pokey czy sid). Dodanie opcji filtru dla pokeya czy covoxa zwiększy ilość miksowanych kanałów, co może negatywnie odbić się na poziomie dźwięku. Pewnie można lepiej to robić niż ja to zrobiłem. Jak ktoś wie, to niech powie.
Drugi powód to brak softu, który miałby to obsługiwać. Jeżeli jednak ktoś ma chęć tym się zając niech podniesie rękę.
Czy ktoś podpowie jak otworzyć sap-a na normalnej Atarce? Bezeceński format normalnie, ale chętnie bym to sprawdził.
Jeśli chodzi o te dźwięki z drugiego linku, to nie, PWM nie działa dobrze. Takiej odpowiedzi się spodziewałeś, czyż nie? :)