WOW CIEKAWY TEMAT :) od niedawna trapi mnie podobny problem, popieram pomysł stworzenia taniego uniwersalnego carta jak pisze willy :)
qbahusak napisał/a:Mój kartridż, ten co było wydane Ridiculous Reality ma opcję bycia flaszem.I jest tańszy od sic! prawie o połowę
Jaka jest cena tego carta ? rozumiem, że chodzi o ten sam cart, który swego czasu oferowałeś na Atari Age (wtedy był zapas ok. 50szt) i który działa zarówno z flash jak i eeprom. W którymś wątku pisałeś o planach przeróbki SIC!a na programator eeprom ale tam zdaje się był problem z podaniem wysokiego napięcia, czy w tym rozwiązaniu jest taka możliwość ?
Candle napisał/a:byl tez foocar
brak info na forum, wiki ... a może to właśnie coś czego szukamy
wieczor napisał/a:oferowal spory zasob pamieci np. na zasadzie bankowania i jednoczesnie umozliwial prosty, programowy, trwały zapis pewnych danych wewnatrz np. ustawien lub stanu gry. Oczywiscie nie mowie o podtrzymywaniu bateryjnym
wiem że bateryjka to nie alternatywa ale czy na pewno ? wrzucę tu 3 grosze, ponieważ zastosowanie ramcart jako "upgradable cart" jest zdaje się najtańsze a pomysł do mnie powrócił, kiedy kiedyś kupiłem na ebay do kolekcji r-time .. dotarł w oryginalnym pudle zafoliowany i po otwarciu ku mojemu zdziwieniu bateria działała.. gdzie tu fenomen eepromów min. 20lat ? coś tu nie gra pomyślałem...
Teraz kiedy xbios jest już w fazie release i czytając wątek xbiosa można otwarcie powiedzieć, że wszyscy malkontenci już powiedzieli co mieli do powiedzenia to uważam że zastosowanie takiego ramcarta jako dodatkowej stacji dysków wręcz się prosi o wykorzystanie xbiosa właśnie w tym celu... bez kombinowania z tym jak zorganizować pamięć by wszystko upchnąć, obsłużyć dekompresję, prząłączać banki itp.. rozwiązanie wg mnie "out of box" dla tych co piszą nie tylko w assemblerze ale też innych językach bowiem nie tylko chodzi o zapis info typu stan gry ale normalne operacje na plikach. Właśnie zmagam się z tym obecnie w wolnych chwilach i przyznam, że ciekawią mnie rozwiązania innych jak sobie z tym radzą. Osobiście widzę wykorzystanie i sukces xBiosa właśnie w tym polu :)
a tak w ogóle to najfajniejszy byłby FRAM, no ale tu wszystkim zdaje się chodzi by ograniczyć koszty :)
Atari Falcon 030+Centram14MB,CT63+128 MB,CTPCI,SuperVidel,Super Nova+ATI Mach64,Eclipse+ATI Rage IIC PCI,NetUSB,Steinberg SPDIF+Time-Lock,C-Lab Notator