Witam Serdecznie. Mam na imię Marcin i w związku z wejściem w posiadanie komputera Atari chciałbym zadać kilka nurtujących mnie pytań- proszę o wyrozumiałość dla żółtodzioba. Może od początku. Z komputerami typu Atari nie miałem nigdy styczności i bladego pojęcia o nich. Uratowałem jeden z tych komputerów od złego losu (Atari130XE) zabierając go po prostu z uczelni. To co wiem o komputerze to, że nigdy nie był rozkręcany (plomba nie zerwana) i mam podejrzenia że był mało używany (miękko działające przyciski, przyciski start, option etc na równej wysokości). Otóż. Po zatachaniu tego sprzętu do domu pierwsze co zrobiłem- rozkręciłem na części pierwsze by dokładnie wszystko odkurzyć i przemyć spirytusem. Z braku zasilacza, jakichkolwiek kabli i monitora- idąc za instrukcjami internetowymi zrobiłem prowizoryczne zasilanie- dioda komputera świeci się. Posiadam stary telewizorek z wejściami audio i wideo na cinche jednak po połączeniu gniazda televison z telewizorem za pomocą kabla cinch-cinch nie dzieje się kompletnie nic- zero. tak samo z połączeniem tym samym kablem ale poprzez przejściówkę na scart. TV stare więc raczej obsługuje PAL. Udało mi się wyczytać że atari powinno się łączyć z TV poprzez wtyk antenowy. Tu zaczynają się dla mnie schody. Wtyk z cincha na BNC jestem w stanie sobie zrobić bez problemu- ale jaki kabel zastosować? koncentryczny antenowy- "biały"-jeśli tak- to zwykły telewizyjny? zwykły ekranowany jak do audio? Jak połączyć wtyczki? Przeszukiwałem forum(i literaturę w pdf) jednak większość poruszonych tematów to problemy ludzi którzy już znają się na rzeczy- ja nie mam o tym fioletowego pojęcia-pierwszy raz dotykam tego kompa. Może mieszka gdzieś w Katowicach lub okolicach jakiś Atarowiec który pomógłby przeprowadzić badania sprawności komputerka? Bardzo proszę- pomóżcie uratować Atari- jeśli to możliwe.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.