Wprawdzie sporo na temat "stacji kaset" ;-), po ludzku mówiąc magnetofonów można znaleźć i na tym forum, ale nie na temat modelu jaki mnie nurtuje, a że jakoś magnetofony mnie "kręcą" i chciałem rozkminić wszelakie ich wersje niekoniecznie produkcji Atari poproszę o pomoc. Znalazłem fotkę jak w załączniku i czy mógłby mi ktoś powiedzieć co to za model magnetu który podobny jest kształtem do XC12 czy jego klonów, ale ma jakieś wzornicze nawiązania do serii XC? To ten w środku. Niestety by przewertować stronę na której tą słitfocię żem był znalazł musiałbym poświęcić za dużo czasu po kilku piwach stąd mia uprzejma prośba o pomoc do szacownej forumowej gawiedzi.
Z góry dzięki.
Drugie pytanie dotyczy Atariki i magnetu Phonemark. Na tejże szacownej stronce można na temat magnetu XC12 przeczytać że miał liczne klony. Jednym z nich miał być taki jaki w dzieciństwie z mym pierwszym kompem 800XL w klasie 7 posiadałem. Czytam że "W odróżnieniu od Phonemarka magnetofon Atari jest zasilany z komputera. ". Ja sobie dam głowę uciąć że mój waniliowy Phonemark nijako przystający tak naprawdę kolorystycznie do serii XL był zasilany z SIO?
Pytam bo znalazłem foty które by świadczyły, że i wersje zasilane zewnętrznie były więc Atariki do edyty: