Witam
Ostatnio zaszalałem, a w zasadzie miałem fuksa, bo udało mi się kupić Atari STE i MEGA STE, na które polowałem od dłuższego czasu. Chciałem mieć jedno lub drugie, ale wyszło jak wyszło i niech tak zostanie. Poszperałem nieco po Internecie żeby dowiedzieć się czegoś o nowych nabytkach, ale nadal mam kilka pytań.
1) Czy są dostępne jakieś karty turbo do ww. komputerów (chodzi o nowe i dostępne projekty)?
2) Jest szansa na zdobycie karty grafiki i czy ma to sens w przypadku jak wyżej?
3) Próbował ktoś przełożyć MEGA STE w obudowę STE?
4) Jak wygląda sprawa z interfejsami klawiatury od PC do MEGA STE?
5) Ogólnie zrozumiałem, że jest problem z SCSI (potrzeba interfejsu w MEGA STE), można taki kupić i czy da się podłączyć również CD ROM?
6) Jeżeli nie SCSI to może IDE i SATA/USATAN, no i CD ROM IDE, czy to się da zrobić?
7) Używa ktoś tego zestawu? Jak się sprawuje z STE/ MEGA STE, jakiej myszy optycznej używacie (kulkowe doprowadzają mnie do szału).
8) Mam monitor Philips CM8833-II, jak go podłączyć do komputerów, potrzeba jakiegoś specjalnego kabla (komputery dopiero do mnie jadą)?
9) Czy istnieje ( Catweasel ) wersja urządzenia dla ATARI?
10) Wiem, że jest MIST, ale czy ktoś myślał nad wykorzystaniem mikrokontrolera z ARM po to, żeby zbudować turbo na podobnej zasadzie jak w MiniMig?
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.