Dzisiaj udało mi się w końcu przetestować prototyp adaptera myszy USB dla Atari.
Powinien działać z niemal każdą dowolną myszą USB :)
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » mouSTer - Universalny Adapter Urządzeń USB (mysz, gamepad, joystick).
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzisiaj udało mi się w końcu przetestować prototyp adaptera myszy USB dla Atari.
Powinien działać z niemal każdą dowolną myszą USB :)
Super!
Mam jedno ale, chcesz dotrzeć do każdej Atari wiedźmy?
"...to use witch all ATARI..."
zmień na with.
Dzięki poprawiłem. Ale co ciekawe w 2 miejscu napisałem poprawnie ;)
Jaka orientacyjna cena?
no wlasnie, jaka cena i czy bedzie mozna zamawiac....
Na pewno będę chciał co najmniej 1, a jak cena będzie dobra to i więcej. Btw. Może dałoby się dorobić emulację Joya za pomocą padów na USB?
Willy jeśli to co widzę to nie jest snem!!!
BRAWO!!!!!
Myszka optyczna do Falcona na Usb bez kabla......
A dlaczego z prawie każdą, a nie każdą? Czym się charakteryzują te myszy, które nie zadziałają z przedstawionym adapterem?
@AS.. jak pograłem w Quake'a na SV to nie było wyjścia. Tym się nie dało grać.
@Adam Da się, ale to trochę później. Ten sam Hardware tylko inny nowy firmware, które rozpozna pada i będzie emulowało pada. Update firmware i konfiguracja przez USB, wkładasz Pendriva z nowym firmware, lub z plikiem konfiguracyjnym i urządzenie się zaktualizuje/skonfiguruje (W chwili obecnej następny punkt na liście todo).
Cena będzie raczej przystępna, ale do tego jeszcze daleko. Pi razy oko max 15€ z vatami stratami. Wersja do Amigi 25€ :D
@mgr_inz_rafal niektóre myszy nie wspierają protokolu BOOT. W chwili obecnej wszystkie szanujące się myszy to wspierają. W przyszłości i to da się oprogramować, ale chwilę to potrwa bo trzeba sparsować deskryptor protokolu - cokolwiek by to nie znaczyło. Będę i tak to musiał zrobić żeby pady działały prawidłowo.
Żeby sprawdzić czy mysz to obsługuje trzeba odpalić ten program: http://www.ftdichip.com/Support/Utilities/usbview.zip
I odnaleźć w drzewku po lewej mysz, (myszki z bajerami występują często jako urządzenie kompozytowe) i odnaleźć sekcję:
Interface Descriptor:
bInterfaceNumber: 0x01
bAlternateSetting: 0x00
bNumEndpoints: 0x01
bInterfaceClass: 0x03 (HID)
bInterfaceSubClass: 0x01
bInterfaceProtocol: 0x02
iInterface: 0x00
Pole
bInterfaceSubClass: 0x01 - musi być ustawione na 1, inaczej myszka nie będzie działać z obecną wersją firmware.
bInterfaceProtocol: 0x02 - oznacza że to jest myszka, moja ma np jeszcze interfejs klawiatury (0x01)
Willy
rewelacja, wstepnie pisze sie na 1 szt. a skoro bedzie dziala z innymi atarkami (TT, Hades plus niska cena) to wzialbym wiecej co najmniej 2-3 szt.
Kroll
Ja się piszę na sztukę, może i ze 2 - jedno pytanie - czy tylko prototyp jest taki duży czy tak już ma zostać? Moim celem jest wpakowanie bebechów optycznej myszy usb do oryginalnej obudowy Atari czy Amigi, a z tym to się nie uda.
niektóre myszy nie wspierają protokolu BOOT. W chwili obecnej wszystkie szanujące się myszy to wspierają
Co za czasy - myszka się bootuje... Jak dostanę pierwszą informację o patchu do zasilacza, przechodzę na emeryturę i wyjeżdżam w Bieszczady. Kiedyś wszystko było prostsze...
Prototyp jest wielkości stodoły ;P
Docelowo mam nadzieję zmieścić to na ca ~4cm^2 pcb żeby dało się wszędzie upchnąc. (też mam taki plan z myszą)
Willy, w opisie filmu masz napisane HID a tutaj, że BOOT. To dwie inne rzeczy chyba? :)
Nie do końca.
Protokoł boot jest specjalnym uproszczonym protokołem urządzeń klasy HID, jego przeznaczeniem jest komunikacja z BIOS, i jest sztywno określony (przynajmniej jeśli chodzi o 3 klawisze myszy i 2 osie przesuwu), nie trzeba parsować deskryptora protokolu. Większość współczesnych myszy da się przełączyć aby komunikowały się używając tego właśnie protokołu. Domyślnie mysz startuje z obsługą pełnego protokołu, jednak gdy obsługuje protokol boot, da się ją poprostu przełączyć.
Willy, super temat.
piszę się na jeden egzemplarz
To są jakieś zapisy? To ja proszę trzy :-)
Dzisiaj udało mi się w końcu przetestować prototyp adaptera myszy usb dla Atari.
Powinien działać z niemal każdą dowloną myszą USB :)
A czy jest szansa, żeby np. zadziałał z tabletem (któryś z tańszych dostępnych na rynku np. PENTAGRAM ThinType P2006)?
Willy Quake port z Amigi na Falconie jest po prostu zbyt "za szybki" (zapewne piszesz to o moim złomie "clabie" mk#1 ... tera prosimy pana swi*.12 aby coś opowiedział o tym zdarzeniu jak amiga jest lepsza)... To jakiś dziwny temat ostatnio...!?!
A swoją drogą, taka przejściówką.... To będzie TO!
Poproszę dwie!
nie trzy! jedną sobie sprzedam na allegro za -50pln!! A co!
Trzeba wspierać rozwój Atari!!
A czy jest szansa, żeby np. zadziałał z tabletem (któryś z tańszych dostępnych na rynku np. PENTAGRAM ThinType P2006)?
Moglbys sprecyzowac co masz na mysli?
przetestuj na Mega STE , bo 99 % takich interface mam problemy z tym komputerem
@seban - tak, ale ten co pisał dokumentację do tego powinien trafić do więzienia.
he he he :) a wiesz że odniosłem to samo wrażenie :)
Napisałem do FTDI z opinią, że ich toolchain jest "wychędożony" ale nic nie odpowiedzieli.
przetestuj na Mega STE , bo 99 % takich interface mam problemy z tym komputerem
Zglebilem ten problem nieco (przynajmniej teoretycznie bo nie mam zadnej Megi), zamowilem sample i licze na to ze bedzie dzialac ;)
Jakby ktos mial ochote, to chetnie bym sie dowiedzial czy z mega ste mozna pociagnac jakies 250mA z portu myszy, i jaki jest wtedy spadek napiecia.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » mouSTer - Universalny Adapter Urządzeń USB (mysz, gamepad, joystick).
Wygenerowano w 0.032 sekund, wykonano 60 zapytań