Dzisiaj udało mi się w końcu przetestować prototyp adaptera myszy USB dla Atari.
Powinien działać z niemal każdą dowolną myszą USB :)
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » mouSTer - Universalny Adapter Urządzeń USB (mysz, gamepad, joystick).
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzisiaj udało mi się w końcu przetestować prototyp adaptera myszy USB dla Atari.
Powinien działać z niemal każdą dowolną myszą USB :)
Super!
Mam jedno ale, chcesz dotrzeć do każdej Atari wiedźmy?
"...to use witch all ATARI..."
zmień na with.
Dzięki poprawiłem. Ale co ciekawe w 2 miejscu napisałem poprawnie ;)
Jaka orientacyjna cena?
no wlasnie, jaka cena i czy bedzie mozna zamawiac....
Na pewno będę chciał co najmniej 1, a jak cena będzie dobra to i więcej. Btw. Może dałoby się dorobić emulację Joya za pomocą padów na USB?
Willy jeśli to co widzę to nie jest snem!!!
BRAWO!!!!!
Myszka optyczna do Falcona na Usb bez kabla......
A dlaczego z prawie każdą, a nie każdą? Czym się charakteryzują te myszy, które nie zadziałają z przedstawionym adapterem?
@AS.. jak pograłem w Quake'a na SV to nie było wyjścia. Tym się nie dało grać.
@Adam Da się, ale to trochę później. Ten sam Hardware tylko inny nowy firmware, które rozpozna pada i będzie emulowało pada. Update firmware i konfiguracja przez USB, wkładasz Pendriva z nowym firmware, lub z plikiem konfiguracyjnym i urządzenie się zaktualizuje/skonfiguruje (W chwili obecnej następny punkt na liście todo).
Cena będzie raczej przystępna, ale do tego jeszcze daleko. Pi razy oko max 15€ z vatami stratami. Wersja do Amigi 25€ :D
@mgr_inz_rafal niektóre myszy nie wspierają protokolu BOOT. W chwili obecnej wszystkie szanujące się myszy to wspierają. W przyszłości i to da się oprogramować, ale chwilę to potrwa bo trzeba sparsować deskryptor protokolu - cokolwiek by to nie znaczyło. Będę i tak to musiał zrobić żeby pady działały prawidłowo.
Żeby sprawdzić czy mysz to obsługuje trzeba odpalić ten program: http://www.ftdichip.com/Support/Utilities/usbview.zip
I odnaleźć w drzewku po lewej mysz, (myszki z bajerami występują często jako urządzenie kompozytowe) i odnaleźć sekcję:
Interface Descriptor:
bInterfaceNumber: 0x01
bAlternateSetting: 0x00
bNumEndpoints: 0x01
bInterfaceClass: 0x03 (HID)
bInterfaceSubClass: 0x01
bInterfaceProtocol: 0x02
iInterface: 0x00
Pole
bInterfaceSubClass: 0x01 - musi być ustawione na 1, inaczej myszka nie będzie działać z obecną wersją firmware.
bInterfaceProtocol: 0x02 - oznacza że to jest myszka, moja ma np jeszcze interfejs klawiatury (0x01)
Willy
rewelacja, wstepnie pisze sie na 1 szt. a skoro bedzie dziala z innymi atarkami (TT, Hades plus niska cena) to wzialbym wiecej co najmniej 2-3 szt.
Kroll
Ja się piszę na sztukę, może i ze 2 - jedno pytanie - czy tylko prototyp jest taki duży czy tak już ma zostać? Moim celem jest wpakowanie bebechów optycznej myszy usb do oryginalnej obudowy Atari czy Amigi, a z tym to się nie uda.
niektóre myszy nie wspierają protokolu BOOT. W chwili obecnej wszystkie szanujące się myszy to wspierają
Co za czasy - myszka się bootuje... Jak dostanę pierwszą informację o patchu do zasilacza, przechodzę na emeryturę i wyjeżdżam w Bieszczady. Kiedyś wszystko było prostsze...
Prototyp jest wielkości stodoły ;P
Docelowo mam nadzieję zmieścić to na ca ~4cm^2 pcb żeby dało się wszędzie upchnąc. (też mam taki plan z myszą)
Willy, w opisie filmu masz napisane HID a tutaj, że BOOT. To dwie inne rzeczy chyba? :)
Nie do końca.
Protokoł boot jest specjalnym uproszczonym protokołem urządzeń klasy HID, jego przeznaczeniem jest komunikacja z BIOS, i jest sztywno określony (przynajmniej jeśli chodzi o 3 klawisze myszy i 2 osie przesuwu), nie trzeba parsować deskryptora protokolu. Większość współczesnych myszy da się przełączyć aby komunikowały się używając tego właśnie protokołu. Domyślnie mysz startuje z obsługą pełnego protokołu, jednak gdy obsługuje protokol boot, da się ją poprostu przełączyć.
Willy, super temat.
piszę się na jeden egzemplarz
To są jakieś zapisy? To ja proszę trzy :-)
Dzisiaj udało mi się w końcu przetestować prototyp adaptera myszy usb dla Atari.
Powinien działać z niemal każdą dowloną myszą USB :)
A czy jest szansa, żeby np. zadziałał z tabletem (któryś z tańszych dostępnych na rynku np. PENTAGRAM ThinType P2006)?
Willy Quake port z Amigi na Falconie jest po prostu zbyt "za szybki" (zapewne piszesz to o moim złomie "clabie" mk#1 ... tera prosimy pana swi*.12 aby coś opowiedział o tym zdarzeniu jak amiga jest lepsza)... To jakiś dziwny temat ostatnio...!?!
A swoją drogą, taka przejściówką.... To będzie TO!
Poproszę dwie!
nie trzy! jedną sobie sprzedam na allegro za -50pln!! A co!
Trzeba wspierać rozwój Atari!!
A czy jest szansa, żeby np. zadziałał z tabletem (któryś z tańszych dostępnych na rynku np. PENTAGRAM ThinType P2006)?
Moglbys sprecyzowac co masz na mysli?
przetestuj na Mega STE , bo 99 % takich interface mam problemy z tym komputerem
@seban - tak, ale ten co pisał dokumentację do tego powinien trafić do więzienia.
he he he :) a wiesz że odniosłem to samo wrażenie :)
Napisałem do FTDI z opinią, że ich toolchain jest "wychędożony" ale nic nie odpowiedzieli.
przetestuj na Mega STE , bo 99 % takich interface mam problemy z tym komputerem
Zglebilem ten problem nieco (przynajmniej teoretycznie bo nie mam zadnej Megi), zamowilem sample i licze na to ze bedzie dzialac ;)
Jakby ktos mial ochote, to chetnie bym sie dowiedzial czy z mega ste mozna pociagnac jakies 250mA z portu myszy, i jaki jest wtedy spadek napiecia.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » mouSTer - Universalny Adapter Urządzeń USB (mysz, gamepad, joystick).
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 62 zapytań