Witam
Czy ktoś z będących w temacie sprawdzał czy to ustrojstwo da się dostosować do Atari?
http://www.codesrc.com/mediawiki/index. … le=SCSI2SD
a teraz:Atari STez Ultrasatanem, Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Interface SCSI2SD
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Czy ktoś z będących w temacie sprawdzał czy to ustrojstwo da się dostosować do Atari?
http://www.codesrc.com/mediawiki/index. … le=SCSI2SD
Może po wypłacie zaryzykuję. Fajny sposób na wyciszenie MegaSTE i TT. A gdyby nie poszło, to pójdzie do Macintosha Color Classic - pewnie zadziała skoro testowany z SE/30.
Jak się zdecyduję, to dam znać i pomyślimy o korzystnej przesyłce.
Tylko czemu zaprojektował to na microSD, skoro zarówno na płytce, jak i w każdej obudowie do której to można włożyć zamiast dysku 3.5" jest dużo miejsca i poręczniejsza oraz trwalsza kart SD śmiało by weszła?
aaa, no gdyby ktoś tu chciał wyprodukować to się piszę.
To mnie też wpiszcie. Bo odpalona Mega z dyskiem budzi nawet sąsiadów.
Schemat jest dostępny. Może taniej byłoby... :)
Koszt samego scalaka to jakieś 50 zł, może więcej. Płytka - 30 zł (zakładam, że przynajmniej 10 sztuk będzie potrzeba), reszta - 20~25 zł. Plus robocizna. Powinno się zmieścić w 150 zł. To trochę taniej. Ale musiałoby być co najmniej 10 chętnych. Raczej mało opłacalne.
ja do Mega STe i TT wziąłbym
Też chętnie wezmę.
Nawet 2 sztuki jak z Falconem będzie działało.
Docelowo to ja dla siebie widzę 4 sztuki, więc na pewno 10 płytek się zbierze. Z tym że na początek dla mnie 1 zmontowana, a po przetestowaniu tego w MSTE, TT, MKX i MAC CC i zebraniu dodatkowej kasy mógłbym zlecić wykonanie trzech pozostałych.
Jeżeli do końca miesiąca nikt się tu nie zdecyduje na produkcję to będę zamawiał 1 szt z powyższego linku.
ming, mogę odezwać się na priv w sprawie makówek?
Powinno się zmieścić w 150 zł. To trochę taniej. Ale musiałoby być co najmniej 10 chętnych. Raczej mało opłacalne.
A co jeśli to nie śmiga z ST/TT, ręka w nocniku.
A koncert życzeń już wystartował :)
Dlatego jest to nieco gra w ruletkę......
1 sztukę poproszę
Faktycznie wygląda ciekawie. Napisał "selectable parity support" - to wygląda źe z ST poleci. Jakby produkcja ruszyła to też bym się pisał na 1 egzemplarz. Gdyby nie poszło z ST wsadzę do któregoś z LCtów albo Classica.
I ja jedną sztuką nie wzgardzę, jak ruszy z ST (E) to i dwie...
Oczywiście bierzecie pod uwagę fakt iż jest to SCSI2SD, a nie ACSI2SD :)
Artik no tak, SCSI jest właśnie w Falconie, TT i MSTE
Cyprian, kilka osób napisało "jak odpali z ST".
P.S. MSTE wykrywa dysk jako ACSI czy SCSI ? Chyba ACSI (bez związku z tematem).
artik-wroc: Nie niszcz moich marzeń o cichym Atari ;)
Do ST już jest takie urządzenie: Ultra Satan.
Ja chyba nie do końca rozumiem o co chodzi z problemem 'niewidzenia' tego przez zwykłe ST. ACSI chyba nie ma tu kompletnie nic do rzeczy, przecież nie ma dysków ACSI ( był chyba tylko jakiś prototyp i to też nie jestem pewien ) jak już to są interfejsy ACSI <-> SCSI ( jak np w pudłach Vortex'a czy Gasteiner'a ) i tam się normalnie podpina najzwyklejszy dysk SCSI. Jedyny problem to chyba parity, ale podobno w tym cudzie można to ustawiać, więc niech kto mi wytłumaczy dlaczego miało by to nie działać ze 'zwykłą' serią ST? :) Bo jak dla mnie to wystarczy interfejs ACSI -- SCSI i do niego zamiast podpinać dysk SCSI podpinamy to 'cuś' :)
Nigdy nie trafiłeś na jakieś urządzenie SCSI, które nie działało z Atarką (to chyba tylko ja mam takiego pecha). Poza tym, zwróciłem uwagę na to, że posiadacze ST muszą jeszcze mieć wspomniany interfejs ASCI-SCSI, a część z nich (spora część) ma ograniczenie do 1GB itp.
Tak tylko piszę informacyjnie, bo i tak raczej nikt się tego nie podejmie.
Jakiś czas temu pisałem o innym wynalazku:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=9828
ceny dalej zniechęcające.
[...]P.S. MSTE wykrywa dysk jako ACSI czy SCSI ? Chyba ACSI (bez związku z tematem).
Artur, ale przez złącze ACSI z tyłu obudowy, czy przez wewnętrzny kontroler SCSI? Skoro przez ten wewnętrzny działają 'normalne', fizyczne dyski SCSI 50pin, to dlaczego to SCSI2SD miałoby nie zadziałać skoro ono właśnie takie dyski sy/e-muluje? Znaczy o ile dobrze to jest zrobione :)
Bez moda na kontrolerze może być ograniczenie do 1GB.
OK, niech już będzie że na pewno zadziała. Chodziło mi ino o to, że do ST potrzeba jeszcze interfejsu ACSI-SCSI.
Z MSTE to się zastanawiałem jak jest rozpoznawany dysk np. pod HDDriver-em jako ACSI czy SCSI. Ten kontroler w środku to chyba właśnie taki interfejs, a nie "normalne" SCSI jak w TT czy Flakonie.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Interface SCSI2SD
Wygenerowano w 0.031 sekund, wykonano 69 zapytań