Witam
Czy ktoś z będących w temacie sprawdzał czy to ustrojstwo da się dostosować do Atari?
http://www.codesrc.com/mediawiki/index. … le=SCSI2SD
a teraz:Atari STez Ultrasatanem, Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Steem SSE v4.1.2 R17 Nowa wersja popularnego emulatora Atari ST.
Street Fighter 2 na Atari 8-bit To wczesna wersja gry, ale już teraz wiadomo, że projekt zapowiada się bardzo ambitnie.
SwSprEd 1.0.0 Nowy edytor programowych duszków.
Atari 8-bit Rom Image File Explorer Nowa wersja przynosi szereg istotnych ulepszeń i nowych funkcji.
Atari Font Maker V1.6.16.0 Nowa wersja narzędzia do tworzenia fontów i map.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Interface SCSI2SD
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Czy ktoś z będących w temacie sprawdzał czy to ustrojstwo da się dostosować do Atari?
http://www.codesrc.com/mediawiki/index. … le=SCSI2SD
Może po wypłacie zaryzykuję. Fajny sposób na wyciszenie MegaSTE i TT. A gdyby nie poszło, to pójdzie do Macintosha Color Classic - pewnie zadziała skoro testowany z SE/30.
Jak się zdecyduję, to dam znać i pomyślimy o korzystnej przesyłce.
Tylko czemu zaprojektował to na microSD, skoro zarówno na płytce, jak i w każdej obudowie do której to można włożyć zamiast dysku 3.5" jest dużo miejsca i poręczniejsza oraz trwalsza kart SD śmiało by weszła?
aaa, no gdyby ktoś tu chciał wyprodukować to się piszę.
To mnie też wpiszcie. Bo odpalona Mega z dyskiem budzi nawet sąsiadów.
Schemat jest dostępny. Może taniej byłoby... :)
Koszt samego scalaka to jakieś 50 zł, może więcej. Płytka - 30 zł (zakładam, że przynajmniej 10 sztuk będzie potrzeba), reszta - 20~25 zł. Plus robocizna. Powinno się zmieścić w 150 zł. To trochę taniej. Ale musiałoby być co najmniej 10 chętnych. Raczej mało opłacalne.
ja do Mega STe i TT wziąłbym
Też chętnie wezmę.
Nawet 2 sztuki jak z Falconem będzie działało.
Docelowo to ja dla siebie widzę 4 sztuki, więc na pewno 10 płytek się zbierze. Z tym że na początek dla mnie 1 zmontowana, a po przetestowaniu tego w MSTE, TT, MKX i MAC CC i zebraniu dodatkowej kasy mógłbym zlecić wykonanie trzech pozostałych.
Jeżeli do końca miesiąca nikt się tu nie zdecyduje na produkcję to będę zamawiał 1 szt z powyższego linku.
ming, mogę odezwać się na priv w sprawie makówek?
Powinno się zmieścić w 150 zł. To trochę taniej. Ale musiałoby być co najmniej 10 chętnych. Raczej mało opłacalne.
A co jeśli to nie śmiga z ST/TT, ręka w nocniku.
A koncert życzeń już wystartował :)
Dlatego jest to nieco gra w ruletkę......
1 sztukę poproszę
Faktycznie wygląda ciekawie. Napisał "selectable parity support" - to wygląda źe z ST poleci. Jakby produkcja ruszyła to też bym się pisał na 1 egzemplarz. Gdyby nie poszło z ST wsadzę do któregoś z LCtów albo Classica.
I ja jedną sztuką nie wzgardzę, jak ruszy z ST (E) to i dwie...
Oczywiście bierzecie pod uwagę fakt iż jest to SCSI2SD, a nie ACSI2SD :)
Artik no tak, SCSI jest właśnie w Falconie, TT i MSTE
Cyprian, kilka osób napisało "jak odpali z ST".
P.S. MSTE wykrywa dysk jako ACSI czy SCSI ? Chyba ACSI (bez związku z tematem).
artik-wroc: Nie niszcz moich marzeń o cichym Atari ;)
Do ST już jest takie urządzenie: Ultra Satan.
Ja chyba nie do końca rozumiem o co chodzi z problemem 'niewidzenia' tego przez zwykłe ST. ACSI chyba nie ma tu kompletnie nic do rzeczy, przecież nie ma dysków ACSI ( był chyba tylko jakiś prototyp i to też nie jestem pewien ) jak już to są interfejsy ACSI <-> SCSI ( jak np w pudłach Vortex'a czy Gasteiner'a ) i tam się normalnie podpina najzwyklejszy dysk SCSI. Jedyny problem to chyba parity, ale podobno w tym cudzie można to ustawiać, więc niech kto mi wytłumaczy dlaczego miało by to nie działać ze 'zwykłą' serią ST? :) Bo jak dla mnie to wystarczy interfejs ACSI -- SCSI i do niego zamiast podpinać dysk SCSI podpinamy to 'cuś' :)
Nigdy nie trafiłeś na jakieś urządzenie SCSI, które nie działało z Atarką (to chyba tylko ja mam takiego pecha). Poza tym, zwróciłem uwagę na to, że posiadacze ST muszą jeszcze mieć wspomniany interfejs ASCI-SCSI, a część z nich (spora część) ma ograniczenie do 1GB itp.
Tak tylko piszę informacyjnie, bo i tak raczej nikt się tego nie podejmie.
Jakiś czas temu pisałem o innym wynalazku:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=9828
ceny dalej zniechęcające.
[...]P.S. MSTE wykrywa dysk jako ACSI czy SCSI ? Chyba ACSI (bez związku z tematem).
Artur, ale przez złącze ACSI z tyłu obudowy, czy przez wewnętrzny kontroler SCSI? Skoro przez ten wewnętrzny działają 'normalne', fizyczne dyski SCSI 50pin, to dlaczego to SCSI2SD miałoby nie zadziałać skoro ono właśnie takie dyski sy/e-muluje? Znaczy o ile dobrze to jest zrobione :)
Bez moda na kontrolerze może być ograniczenie do 1GB.
OK, niech już będzie że na pewno zadziała. Chodziło mi ino o to, że do ST potrzeba jeszcze interfejsu ACSI-SCSI.
Z MSTE to się zastanawiałem jak jest rozpoznawany dysk np. pod HDDriver-em jako ACSI czy SCSI. Ten kontroler w środku to chyba właśnie taki interfejs, a nie "normalne" SCSI jak w TT czy Flakonie.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Interface SCSI2SD
Wygenerowano w 0.032 sekund, wykonano 60 zapytań