Sikor napisał/a:@Pin: 16 bitowy procesor, 24 bitowa karta grafiki. Wow, możliwości ma spectruma lecz to Atarowców duma :P
... czy 16-bit, to w świetle tej rozmowy nie wypowiadam się, bo logicznie przyjmując wiadomości można to potraktować uznaniowo. I tak '816 w trybie "6502" daje mi to, co mi zasadniczo wystarcza. Zgodność do "legali" :P a resztę mam gdzieś, jeśli ktoś używa takich rozkazów tylko po to, by udowodnić wyższość świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi (np. Mazazem by XXL, tak przy okazji :P ). Co innego kod, który coś by tutaj zasadniczo zmienił, ale nie widzę chętnych do wyjaśnienia i prezentacji ;)
"24 bitowa" grafika - ok, czemu nie. Jest bardzo ładna, ale też mam co chcę. Ładuję rdzeń zgodności z GTIA i kolory mam lepsze, niż po zje*** anym palu z oryginalnego komputera, który generuje mizernej jakości obraz. A tak, to jest RGB gdzie wreszcie coś na ekranie widać i można komfortowo nie używając emulatora, oraz nie składając wizyty u okulisty 2 razy w miesiącu (a latka lecą ;) ) kilka rzeczy zrobić. I to jest też bardzo ważna sprawa. Dopałki służą też do wygodnej pracy. Jest dobrej jakości obraz, jest dysk twardy, jest dobry dos, który umożliwia zarządzanie znaczną ilością danych, pojawia się Rapidus ... a zastosowanie w krótkim czasie się znajdzie, bo potencjał jest gigantyczny wręcz.
Tak oto widzę rozszerzenia, a jeśli ktoś woli magnetofon - to chwała mu za to. To też jest klimat, tyle że nie do końca mój ... choć xc11 wartało by zrewitalizować, bo coś mu dolega ;)
Kontakt: pin@usdk.pl