1

Witam odkryłem w swoim magnetofonie (pm-4401) system turbo. Nie wiedziałem co i jak więc zrobiłem sobie reverse engineering :P. Wygląda na czeskie turbo 2000, i tu mamy problem bo poszukuje programu do przerabiania .xex na czeskie turbo (Sdrive -> kaseta(turbo)). Proszę o pomoc w znalezieniu programu :). Wiem o turgen system ale nigdy nie dziala mi przegrywanie po aux nawet zwykłych kaset :).

A tu zdjęcia magnetofonu i schemat:
LINK

2 Ostatnio edytowany przez voy (2014-01-14 23:44:37)

Spróbuj któregoś z tych programów (czeskich i słowackich) lub tych kopierów (soft do dolnośląskiego Turbo 2000, które de facto jest klonem czeskiego, bodajże z jakimiś zmianami).

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

3

1. Nagrywam grę .xex na kasetę za pomocą funy copy.
2. Odpalam loader .xex
3. Podpinam magnetofon
4. Klikam return, loader zaczyna wczytywać (czarny ekran)
5. NIC się nie wgrywa :(

Nie mam pojęcia co robić :/.

4

Czy przy zapisie widoczne były jasnoszare paski i słyszalny cichy pisk? Podobne powinny pojawić się przy wczytywaniu: krótki pisk, wyświetlenie nazwy (maks. 10 znaków), znowu krótki pisk i potem szum (czyli dane). Zakładając, że to Turbo 2000 z Dolnego Śląska.

Może wystarczy przemyć głowicę alkoholem? Możliwe, że potrzebna też jest regulacja skosu głowicy, ale niestety nie mam osobnego programu do tego celu. Takie są, ale wbudowane w kartridże do obsługi Turbo 2000: http://ftp.pigwa.net/stuff/other/Turbo/ … artridges/

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

5

Przy wgrywaniu było słychać pisk i były szare paski, przy odczycie czarny ekran. A co do głowicy to chyba jest dobrze ustawiona bo zwykłe kasety czyta :/.

6

W takim razie wypróbuj te czeskie i słowackie programy. Może faktycznie dolnośląski klon różni się od czeskiego oryginału.

7

Testowałem te programy ale nie przegrywają plików z sdrive :/.

8

urob video na youtube..

ATARI 800XE - u1mb, pokeymax4, ramdisk hell led, ultra video 1.0 XE.
SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, a8 pico sio, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers. ATARI 800XE - 2xos (XL OS, Q-MEG), ATARI 800XE stock
my youtube channel

9

w1k napisał/a:

urob video na youtube..

Ale co mam nakręcić, czarny ekran :/?

10

su to turbo kazety? normalny TURBO 2000 loader musi fungovat.
alebo UNIVERSAL TURBO

SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, a8 pico sio, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers. ATARI 800XE - 2xos (XL OS, Q-MEG), ATARI 800XE stock
my youtube channel

11

Muszę nagrać dopiero kasety turbo 2000 i do tego trzeba mi programu :).

12

TURBO 2000 loader..

my youtube channel

13

Plik gry riveraid.xex nagrany na kasetę programem Pana Rolewskiego w systemie turbo 2000 (tak pisało w programie), potem tym samym programikiem uruchomiłem ładowanie kasety i co czarny ekran chwile ładowania i dalej nic.
Próbowałem też innymi loaderami załadować kasetę i dupka, tylko szary ekran i latające paski ://. Jutro znowu będę próbował.
Spróbuje jeszcze zgrać grę z kasety (xex + wykrzyknik) i konwersje do turbo2000 zrobić KOPIRAKIEM :P.
Znalazłem jeszcze jedną stronę z programami:

KLIK

14

aha..
si si 100% isty, ze mas v magnetofone zabudovane turbo?
alebo zle nastavena hlava magnetofonu?

my youtube channel

15

Ze schematu wynika, że to tubo 2000(czeskie), tak myśle. A głowica jest dobrze ustawiona, jeśli czyta zwykłe kasety? Przepraszam jeśli czasem pytam o banalne rzeczy
ale to moje pierwsze atari.

16

Głupie pytanie - uruchamiasz / resetujesz komputer z wciśniętymi Start i Option czy tylko Start (bez wyłączania Basica)?
Viktor (w1k) pisze nieco chaotycznie, ale soft z tej jego strony raczej sam posprawdzał.
Czyli któryś z loaderów (jak sam kopier go nie dodaje na przykład) plus plik xex.

17

Oczywiście że start + option :). Dziś będę jeszcze raz próbował.

18

Już się martwić zaczynam :/. Dziś skopiowałem pliki .wav z tego http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 74&p=2  tematu na telefon (niby AHT to to samo co T2000):
a)
1. Przez adapter kasetowy załadował się pięknie loaderA (do gier).
2. Klik return, pojawia się czarny ekran.
3. Odtwarzam grę przez telefon -> adapter kasetowy.
4. Nic się nie wgrało.

b)
1. Załadowanie loaderaB (do programów).
2. Klik return, pojawia się czarny ekran.
3. Odtwarzam program przez telefon -> adapter kasetowy.
4. Nic się nie wgrało.

Może coś nie tak z płytką magnetofonu :/.

19

Niemasz cartridge-a z Turbo i korzystasz z loadera do turbo, jak widzę. Tu może być błąd. Pierwsze, co bym zrobił - wgrał "loader" do Turbo z BASICiem i napisał program:

10 ?"dupa"

Zapisałbym to w turbo na kasecie (SAVE"D:NAZWA.BAS" lub SAVE"T:NAZWA.BAS" - w zależności od handlera turbo). Potem - cofnąć kasetę ciut dalej, instrukcja NEW i LOAD"D: *" lub LOAD"T: *" lub analogicznie do tego turbo. Jak się wgra - jest o.k. Jak nie - sprawdzić, jaki jest handler.
Kolejna sprawa to włączenie TURBO w magnetofonie: jest kabel albo przełącznik? Bo 99% rozwiązań wymagało najpierw przełączenia w tryb turbo (sprzętowego). I niekt nikt nie chrzani o ustawieniu głowicy - jak jest nagrywane na nim, to nie ruszaj, bo spaprzesz. To nie C64, w Atari się nie reguluje głowicy, bo potem może jeździć.
Powodzenia.

Sikor umarł...

20 Ostatnio edytowany przez w1941s (2014-01-16 19:41:27)

Jest kabel biały idący do 3 pinu w sio. Jest też kabel, który miał iść do command (kabelek 5 na schemacie w załączniku) a w rzeczywistości był przylutowany do + od silnika, przylutowałem go bezpośrednio do kabla command we wtyczce (pin 7 sio)  i teraz oprócz czarnego ekranu podczas ładowania są piski. Dalej nic nie wczyta nawet AHT (ładuje tylko loaderA i loaderB, które są zapisane w zwykłym standardzie, programy lub gry w AHT ani rusz).

EDIT:
I dupka nadal nic nie ładuje... ajć to turbo.

Może nie tak są kable podpięte (A i B)??

21 Ostatnio edytowany przez w1941s (2014-01-17 16:38:01)

Zauważyłem że moja płyta główna w magnetofonie wygląda jak w xc12, ale zmyłka. Poprawiłem lutowania w magnetofonie i połączenia na takie jakie są w turbo2000 by richter, będziemy widzieć czy zadziała.

EDIT:
I dalej nic...
A i zauważyłem że kabel audio idzie do wtyczki w sio pod pin 7 a dopiero chyba kondensatorem do pinu 11 w sio - czy tak ma być ?

EDIT:
Ten magnetofon to jednak xc12 tylko nw. dlaczego na obudowie pisze pm4401a.

EDIT :D
Robię całą płytkę turbo od nowa, teraz musi działać.

22 Ostatnio edytowany przez w1941s (2014-01-18 17:58:32)

Prawie sukces,udało mi się wczytać program ale tylko w taki sposób:
1. Wgranie loader przez adapter kasetowy (głośność w telefonie minimalna).
2. Wgranie programu w formacie turbo przez adapter kasetowy (głośność w telefonie maksymalna).

I teraz jak sprawić żeby na wejście nie podawać tak dużej głośności(zmiana wzmocnienia w magnetofonie?), tak żeby dało się wgrywać z kasety?