Witam,
Jakiś czas temu zabrałem się za używanie banków rozszerzonej pamięci na potrzeby nowej gry. Pojawiły się pewne problemy z SDX i tebe polecił mi skorzystać z kodu "sparta detect". Wydawało się to działać dobrze przez dłuższy czas...
Dzisiaj po dodaniu kolejnej porcji kodu do gry zaczęła mi się ona wieszać (tylko czasami) w momencie preloadingu danych do banków. Szybki debug i co widzę? sparta_detect zwraca $00, czyli, że niby nie używa banków. Co jeszcze ciekawsze, uruchomienie gry pod SDX na prawdziwym Atari zwraca $FF, czyli brak SDX (?).
Dorobiłem wypisywanie wartości zwracanej ze "sparta_detect" na ekran i załączam obrazki. Na razie "omijam" sobie ten problem sztucznie zwracając ze "sparta_detect" wartość $ED, bo o ile się nie mylę, bodajże coś takiego było zwracane, gdy jeszcze wszystko działało dobrze. Wolałbym jednak Was zapytać - co tu zaszło?
Acha, oczywiście i w Altirra i w prawidzym HW w configu mam "USE BANKED" i dodatkowy RAM jest włączony. Dodam jeszcze, że moja wiedza o SDX i bankach jest jeszcze na poziomie "początkujący".