Z okazji że po paru latach grania na PSX wyleczyłem się z chęci posiadania dżojstika, zwłaszcza że te dostępne są strasznie nietrwałe. Rozglądam się za padem do 8bitowca. Na allegro jest zatrzęsienie od ofert konsolek PoliStation i FunStation3 które są klonami znanymi wcześniej jako NES/Famicon/Pegasus. Koszt ok 20zł za konsolkę + kordridż z tysiącami gier + 2 pady + pistolet świetlny. Cena tak niska że dla samych padów warto kupić, gdyby zechciały działać z Atari/C64/Amiga. :)
Kształty wtyczek takie same jak w normalnych dżojstikach, ale wyczytałem że to ustrojstwo nie styka pinów jak w dżoju, tylko wysyła info o wciśniętych klawiszach szeregowo na pinach 2, 3 i 4 do tego masa i volty na 6 i 8. Czy ktoś już próbował to jakoś dostosować do 8bitówek? Choć raczej nie interesuje mnie robienie interfejsu tłumaczącego sygnały a coś prostszego jak pominięcie scalaczka w środku pada i polutować właściwe piny spod klawiszy do odpowiednich żyłek w kablu. Tyle że nie wiem ile żyłek ma kabel w takim padzie i czy we wtyczce ma na potrzebnych w dżoju pinach blaszkę z doczepionym kabelkiem czy tylko plastikowa dziurka na pin? :)
Właściwie to chodzi głównie o pin 1. Bo reszta potrzebna do dżoja bez bajerów już jest. A tak wygląda kolejność pinów patrząc na wtyczkę. :)
5 4 3 2 1
9 8 7 6
Jeśli na 1ce nie ma kabelka to trzeba by wymienić cały kabel np z jakiegoś padniętego dżoja. Czy jest tu ktoś kto już tego próbował albo przynajmniej ma taką zabawkę i powie mi ile żyłek ma ten kabelek i czy w innych pinach niż wymienionych wyżej też jest metal, zwłaszcza w tym pinie 1??