1 Ostatnio edytowany przez drac030 (2013-12-24 11:34:17)

Jest coś takiego: http://singularcrew.hu/vi65/

Autor zrobił wersję dla Atari, ale do niczego się ona nie nadaje, bo jest zasemblowana pod adres $0800. Korzystając z chwili świętego spokoju zeźródłowałem wersję dla GR.0 i przerobiłem ją pod SDX. Dodałem mu też na początku ładowanie pliku wskazanego w linii komend:

vi65 [path>fname.ext]

Efekt w załączniku. Na oko działa, ale czy się gdzieś nie wysypuje, to jest jeszcze do stwierdzenia.

PS. Plikowi "zip" po ściągnięciu trzeba zmienić nazwę na "vi65.com".

Post's attachments

vi65.png 1.43 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

vi65.zip 6.29 kb, liczba pobrań: 5 (od 2013-12-24) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
KMK
? HEX$(6670358)

2

Niezły prezent pod choinkę :-) Może też znajdę chwile w trakcie świąt by protestować.
Planujesz wersje dla trybu 80 con ?

@swinkamor12: Amiga tak zresztą jak ST jest 32 bitowa bo procesor jest 32 bitowy, int w C jest 32 bitowy, a to po ilu bitach się komunikuje z resztą jest nieistotne.

3

Super. Dzięki.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

4

Dzięki, jeszcze do pełni szczęścia potrzeba mi komunikacji (PC-SDX), Mikołaj się spóźnił  i na razie mam pełne "kieszenie" sofftu na PC i pustki na partycjach SDX, Trzeba będzie coś pomyśleć o jakimś SIO-PC czy SIO-USB. Ale to już po nowym roku, dom jeszcze szansę MIkołajowi ;D

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000

5 Ostatnio edytowany przez drac030 (2013-12-24 15:12:06)

@ajcek: jak się poznajduje i pousuwa błędy, można będzie pomyśleć o dalszym rozwoju. Ale to nie nastąpi szybko :)

EDIT: wywala się copy/paste. Powalczę z tym kiedyś. Chwilowo w załączniku wersja z normalniejszym przypisaniem niektórych klawiszy (np. ctrl-g zamiast inverse-g).

Nic już dziś nie robię. Wesołych Świąt!

Post's attachments

vi65.zip 6.3 kb, liczba pobrań: 7 (od 2013-12-24) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
KMK
? HEX$(6670358)

6

.. wolałbym 100% sprawnego EDX'a ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

7

Under production :)
vi to klasyka gatunku i kto nie zna bezwzględnie powinien się nauczyć gdyż jest to standard.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

8

notepadzie?

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

9

Nawiązałem kontakt z autorem, udostępnił mi źródłówkę i pozwolił zrobić fork. Można się zatem spodziewać "oficjalnej" wersji w rozsądnym czasie.

KMK
? HEX$(6670358)

10

Vi to podstawa ale wiele nowszych dystrybucji zaczelo uzywac nano lub czegos podobnego. Ale jak Mono wspomnial, bez vi ani rusz w swiecie textowego terminala :)

11

Wolę mcedit :P

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

12

Heh, swego czasu vi (nie mylić z vim) szlachetny zad mi uratował.
A żeby bardziej hardkorowo było, to miałem wtedy 1-wierszową konsolę.

Ale na codzień również mcedit preferuję :).

13

mcedit dla codziennej pracy jest fajny, ale jak trzeba w kilkugigabajtowym pliku znaleźć wystąpienie tekstu, a potem jeszcze coś z tym zrobić, to vi sobie radzi, może nie jest przesadnie przyjazne, ale jak coś trzeba zrobić to pytanie nie brzmi czy się da, tylko jak

14

cieplik ma racje - sie da, kwestia poznania...
bober - jednowierszowa konsola? szacuneczek :D

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

15

Ja jakoś nigdy nie potrafiłem się przekonać do vi, mimo zachwalania go przez kolegów mówiących, że mogłoby nie być 3/4 oprogramowania, ale vi musi być :)

Co do jednowierszowej konsoli to faktycznie szacun. Teraz czekamy, kiedy ktoś przyjdzie i powie, że musiał cyrklem dziurkować taśmę, bo w ostatniej chwili znalazł błąd w programie ;)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

16

Ano, chociaż grzybne przyzwyczajenia sprawiają że doinstalowuje zawsze midnight commandera.

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000

17

@Bober: ta jednowierszowa konsola mnie intryguje ,) mógłbyś coś niecoś na ten temat zdradzić?

mcedit ma tez swoje za skórą, czasami bez vi sie nie obejdzie.
Z moich ulubionych jest jeszcze jed i joe

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

18

A z moich Panther i First XL-ent Word Processor - dyskutujmy o Atari, nie o Unixach - wątek dotyczy 8 bitów.

Sikor umarł...

19 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2013-12-28 18:35:21)

Ja pierwsze kroki w swiecie unix/linuxa stawialem na solarisie i tam vi to bylo jedyne cos w czym sie dalo cos napisac zaraz po zainstalowaniu systemu. I na dodatek jeszcze klawisze strzlalek nie dzialaly.
Ale po latach tez korzystam z vi lub vim'a bo jakos latwiej mi i mniej bledow robie.

@Sikor: nie samym Atari czlowiek zyje, a tutaj akurat jest polaczone, bo port aplikacji unixowej/linuxowej na atari

20 Ostatnio edytowany przez syscall (2013-12-28 18:41:56)

vi to jest luksus. Nie zna zycia kto nie uzywal ed.

Dodam ze do dzisiaj jest jedynym edytorem dostepnym w trybie rescue labela we freebsd.

A w temacie to powiem tak: najpierw unix na atari, a potem mozemy rozmawiac o aplikacjach :)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

21

@willy (i inni) - ta 1wierszowa konsola. Kiedyś musiałem solarisa na sparcu zreanimować - system wstawał, ale x-y nie (i większość innych usług). Dział tylko tryb tekstowy (te czarne litery na białym tle - wolne to jak cholera). Wygląda to niby fajnie (całoekranowo), ale tak naprawdę aktywny był tylko dolny wiersz. Musiałem parę plików w /etc pozmieniać, żeby system wstawał poprawnie. Ale jak w vi trochę się chodziło po pliku w górę i dół - to można było się nieźle zaplątać.

22

Jak zobaczysz solarisa w trybie 'awaryjnym' to zrozumiesz

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021