1

Jak tym wymysłem się bawić  :D  Skonwertowałem już pliczek
Tapper.cas na TAPPER.wav, ale ma on 8 min długości.
Chodzi mi oczywiście o wgrywanie gier z PC'ta na Atari 65 XE ;)

2

No i bardzo dobrze, teraz nagraj tego wave'a na kasete i juz mozesz wczytywac Tappera z oryginalnej atarynki z magnetofonem :)

Jeżeli masz kopier to przekopiuj na turbo ,a czas będzie o wiele minut krótszy.  Oczywiście niezbędny jest magnetofon z przeróbką oraz mały programik tzw loader turbo 2000. Jednak cały sentyment i przyjemność w oczekiwaniu.
                                              RYSIEK_M :D

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

4

może jeszcze nie wiesz :) - nie trzeba zgrywać do wav-a ,
jest program którym wyślesz tapper.cas na Atari, np. niejaki
APE (najlepiej w wersji 1.18 pod DOS-a -ściągniesz go np.
z www.cas-archive.atari.pl ) tylko musisz mieć kabelek
SIO2PC do połączenia PC-ta z Atari :) -nie potrzebujesz wtedy ani magnetofonu ani kasety,bo zamiast tego jest pecet z programem
APE i otwartym pod nim plikiem .cas , połączony do ataryny
kablem sio2pc  8)
jest to wierny symulator magnetofonu wgrywającego dane do ataryny
no coż wczytywanie trwa dokładnie tyle co z kasety :x

poke 559,35 - poszerzasz swoje horyzonty; fretless@poczta.onet.pl

5

Na początku wgrywania takiego skonwertowanego Tapper'a na Atari
mam SELF TEST !! Czego to wina  8O  Jakie trzeba podać wartości w tym programiku
CAS2WAV ja przy milisekundach daje 22 cały czas.

Proszę mi to dokładnie rozpisać.

Ważne jest aby ustawić właściwe parametry nagrania waw na kasetę.
Ja doświadczalnie doszedłem do właściwych parametrów tj. ustawiam na miniwieży bas +3 a treble 0. Takie nagranie wchodzi bezpośrednio bez potrzeby używania kopiera. W programie cas-waw nie zmieniam nic wszystko Y oprócz jednego S.

Powodzenia  RM

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.