Witam !
Nie znam się za bardzo na Atari 65 XE ale wyświetla teraz tylko czarny obraz.
Podpinam zasilacz, kable pod telewizor (tak mam 100% pewność że to obraz z atari) , włączam i pokazuje tylko czarny obraz i dźwięk coś w stylu bekania, żadnej reakcji.
Wcześniej działało i pokazywał się niebieski ekranik tak jak powinien.
Nie mam do niego magnetofonu tylko kartridż niebieski z napisem Atari Super System.
Do wszystkiego mogę zamieścić zdięcia oraz video.
Proszę o pomoc.

2

To bekanie trwa cały czas czy po chwili się kończy?
Kabel na pewno przewodzi? Nie jest zerwany, odlutowany od wtyczki?
Podłączasz pod wejście antenowe TV czy Video?
Uruchamiasz z Kartridżem czy bez?

3

Beka cały czas. Z kartridżem czy bez nie ma rużnicy. Obojętnie czy pod din5 czy pod analogową . Kabelki sprawne. Sprawdzane na 4 telewizorach.

4

Masz może jakieś inne Atari żeby sprawdzić?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

5

Naprawde kabelki są sprawne. Robiąc zwarcie na kartdridżu wyświetla się żółty ekran bądź inny i przestaje bekać . Zawiesza się.

6

To standardowa procedura
Zasilacz na pewno daje napięcie 5V i nic nie tętni?
Jeżeli tak, to rozkręcamy obudowę by dostać się do płyty. Na niej sporo scalaków. Trzeba załączyć komp na jakieś 2-3 minuty i dotknąć każdego scalaka, szczególnie pamięci dynamiczne, są z lewej strony. Scalaki mogą być ciepłe ale nie gorące. Większość uszkodzeń, to padnięta pamięć dynamiczna. Najczęściej padają gdy się pstryka głównym wyłącznikiem. Po wyłączeniu kompa trzeba chwilę odczekać by ponownie go załączyć, jak było inaczej to być może pamięć padła.

7 Ostatnio edytowany przez Kotekhh (2013-08-31 21:15:21)

"Pstryka głównym wyłącznikiem D:"
Dam znać jak sprawdzę :)

8

( C014806-12 , III5I-12 , MEXICO EL 8740 , 8078 - I ) grzeje się najbardziej z tych wszystkich ale nie wiem czy to pamięć dynamiczna jest ;) nie żeby pażyła ale jest gorąca

9

Wymieniony układ to procesor.
Czy uszkodzony? Jest gorący, więc trzeba by się mu przypatrzeć bliżej.
Jak piszesz, na Atari za bardzo się nie znasz, wnioskować można, że na elektronice też nie.
Masz jakiegoś zaprzyjaźnionego elektronika w okolicy. Mógłby popatrzeć, czy Atari w ogóle żyje, to znaczy, czy generator chodzi, czy poszczególne scalaki wydają jakieś sygnały etc... Cóż więcej na odległość mogę doradzić.
Procesor wlutowany w płytkę, więc wymiana dla celów diagnostycznych nie taka prosta.

10

nie będzie z tym problemu ;) Dziękuję Ci

11

Ja bym procesor zostawił w spokoju, póki co. W normalnie działającym komputerze jest najcieplejszym elementem. Nie jest gorący na tyle, żeby jaja na nim smażyć, ale mocno ciepły.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

12

To prawda, dlatego napisałem że trzeba mu się przypatrzyć. Gdyby był w podstawce, można by dla zasady wymienić i się upewnić, a że jest wlutowany nie jest to takie proste. Stawiałbym na pamięci DRAM.

13

Nic innego się nie grzeje aż tak. Trudna jest diagnostyka przez internet , przepraszam robię co potrafie

14

Ja także obstawiłbym najpierw pamięci a potem także MMU.

Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboard
https://reversing.pl SSL enabled site

15

Witam
Podłącze się pod wątek.
Zakupiłem Atari 65XE na alledrogo, wiedząc że może być źle (ale cena 18zł i obudowa idealna, skusiły) Sprzedający pisał że "nie pamięta, ale na jakimś wyjściu nie było obrazu" , i miał rację.
Sprawa wygląda tak że komputer po włączeniu daje czarny ekran i pisk, tak przeraźliwy żę uszy bolą. Próbowałem oba wyjścia (TV i composit) i to samo się dzieje. Nie mogę sprawdzić grzania pamięci bo jest ekran którego nie umiem zdjąć. Tzn ekran bym zdjął ale boje się rozłączać klawiaturę żeby taśmy nie uszkodzić. Miał ktoś już taką sytuację? I drugie pytanie szukać lekarza czy na rozbiórkę go przeznaczyć?

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000

16

Taśma klawiatury się łatwo wysuwa z płyty pociagasz delikatnie palcami nic się nie stanie z nią.
Żeby zdjąc ekran blaszany nalezy najpierw szczypcami poprzeginać na prosto takie zapadki blaszane na krawędziach i to wszystko, potem podłączasz klawkę i włączasz kompa badasz pamięci. Ale najpierw po dociskaj układy w podstawkach jeżeli jakieś masz w podstawkach bo moze lekko styk zawodzi.

17

Dzięki, tak zrobiłem
Na podstawce jest tylko 1 układ. Pamięci praktycznie nie grzeją się, jedyny zauważalny wzrost ciepła jest na U10, poza nim lekko ciepły był układ U17 (na środku płyty)

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000