Chciałem dopytać: podłączam 64xe do tv 32' lcd po kablu antenowym i przez kabel z euro. Raz mam obraz normalny, a raz spłaszczony do 1/3 ekranu. To coś na kompie do zrobienia, cz y mój tv tak szaleje. Może głupie pytanie, ale jednak...

--------------------------------
Atari 65 XE | CA-12 z KSO Turbo 2000 | SN-360 | SIO2SD | MATT | Dokumentacja + książki od Retronics'a! | Atari 2600 Junior

2

Podłacz przez EURo bo bedziesz miał ostry obraz i pobaw się formatem obrazu z pilota tv. Jak coś to dobre kable robi Duddie z tego forum.

3

To chyba automatyka TV tak szaleje stąd te skoki.

Może masz opcję stretching (rozciąganie) w menu obrazu TV? Jak masz to spróbuj ją aktywować.

NetSerwer i jeszcze jedno :)... nie było Atari 64xe ale 65XE.

Pozdrawiam

[opuściłem to miejsce bezpowrotnie][dziękuję za skasowanie mojego konta]

4

sOnar napisał/a:

NetSerwer i jeszcze jedno :)... nie było Atari 64xe ale 65XE.

No i czuję się jak gupek... :-)

Atari 65 XE | CA-12 z KSO Turbo 2000 | SN-360 | SIO2SD | MATT | Dokumentacja + książki od Retronics'a! | Atari 2600 Junior

5

Eee no... już prędzej jak "ukryty komodorowiec" ;-)

___
Press play on tape...

6 Ostatnio edytowany przez Jarkeczek (2013-12-09 13:27:19)

maw napisał/a:

Eee no... już prędzej jak "ukryty komodorowiec" ;-)

Oj oj oj, muszę przejrzeć moje posty czy nie wyłazi mi zza kołnierza jakaś wroga, ukryta opcja...

P.S. No i dobrze, poprawiłem sygnaturkę....

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000

7

po pierwsze zostaw w spokoju kabel antenowy. Niczego dobrego przezeń nie ujrzysz ;)- Optymalnie w przypadku 65XE można sobie wykonać kabelek DIN -> s_video. Uzyskasz max tego, co w temacie jakości można wycisnąć z seryjnej Atarki. Jeśli to nie wystarcza, to zainstaluj VBXE (dostępne u Lotharka). Obraz brzytwa (po składowych RGB) i na chwilę obecną praktycznie 100% zgodności z oryginałem. Polecam ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

8

Mam taki sam problem ze swoimi komputerkami podłączanymi do soniacza serii EX500. Nie ma rady, trzeba próbować dotąd aż pojawi się prawidłowy obraz. Najlepiej to podłączyć do monitora :)

9 Ostatnio edytowany przez NetSerwer (2013-12-24 21:04:20)

Ja podłączam przez EURO i zauważyłem, że pierwsze odpalenie daje w 90% przypadków dobry obraz. Po restarcie trzeba TV wyłączyć i włączyć ponownie, zwykle jest OK. A VBXE kupię, jak zbiorę kaskę, na razie trzeba troszkę przystopować z zakupami ;-)

10

Ja własnie mam już vbxe w swoim atari. Obraz ostry i jednorodny kolorystycznie, nie ma żadnych zakłóceń. Obraz mam wyprowadzony gniazdem oddzielnym z tyłu Atari wtyk DB9 mam do tego kabel DB9 SCART wszystko made in Lotharek.

ps. Moj tv lcd funai wymaga po włĄczeniu go, ręcznej zmiany rodzaju sygnału z Auto na PAL bo auto nie zaskakuje w tym telewizorku poprawnie. Sprawdz czy czasem w twoim telewizorze także nie trzeba zmienić trybu PAL sporo telewizorów ma taki przycisk w pilocie u mnie on się nazywa COLOUR SYSTEM. Są tam dostepne auto, pal, pal60, ntsc itd...