1

Otóż używając SIDE2 założyłem partycje na karcie Compact Flash. Napisałem CONFIG.SYS którego za pierona system nie chce czytać. Podobnie jest z RUNEXT.CFG. System przy bootowaniu czyta domyślnie confa itd z CAR:

Nie wiem. Może coś spaprałem ale słuchy niosą, że to niezmiennym jest na chwilę obecną.

Domyślnie mam pliki systemowe na dysku A:. Przeglądając net czytałem wzmianki o 'niejakim' flaszowaniu SDX'  i wgraniu tam własnego CONFIG.SYS - jednak nie było tam konkretów.

Nie chcę palnąć jakiejś głupoty udając fachowca którym nie jestem. Możecie mi wyjaśnić... jak tego dokonać?

PS: Może jednak 'sajdtu' trawi config.sys na partycji bootowalnej ale to ja czegoś nie trybię?

Pozdrawiam

[opuściłem to miejsce bezpowrotnie][dziękuję za skasowanie mojego konta]

2

Masz Ultimate 1MB?

Kontakt: pin@usdk.pl

3

Ja mam Ultimate 1MB i podłączam się do pytania sOnara. Też próbuję ten temat rozpracować od czasu SV2k13 :)

4

Mogę się mylić, więc niech ktoś poprawi.

Jeżeli masz samo SIDE bez Ultimate to własny CONFIG.SYS tylko przez przeflashowanie. Można tam niby się podpiąć pod wbudowany config.sys w sparcie (include czy coś), ale możliwości ma to ograniczone.

Jeżeli masz SIDE z Ultimate, to jest git. Ultimate może widzieć SIDE jako normalne urządzenie PBI. SIDE w trybie Loadera (chyba), Sparta z Ultimate'a + zmienić kilka opcji w bios Ultimate.  Ten filmik http://youtu.be/2ebbKDGYOBM?t=3m36s od Lotharka powinien co nieco rozjaśnić.

grzybson/SSG^NG

5 Ostatnio edytowany przez sOnar (2013-12-07 20:52:27)

Oczywiście, że mam Ultimate 1MB. Dzięki Grzybson! Zadziałało. Widzi config.sys i czyta go. Nawet SC odpala się z autoexec.bat :lol:

Prosiłbym jeszcze o zapodanie linii z Waszych config.sys i autoexec.bat dla rozkminy. Chciałbym się im przyjrzeć i poeksperymentować. Pina zaś proszę o wklejenie swojego RUNEXT.CFG - celem rozkminy poprawnej obsługi rozszerzeń plikoli.

Z resztą sobie (chyba) poradzę...

Dziękuję!!!

6

a o tych configach nie bylo juz miliona wątkow ? ;)

"wszystko się kiedyś kończy......."

7

re @stryker

Od 3 dni przeczesuje forum przez szukajkę  zadając jej SIDE, SIDE2 i to pierwszy wątek gdzie coś pisze o configu jaki znalazłem. Na razie nie mam ULtimate tylko nowe SIDE ale uczę się po "zawstydzeniu" mnie przez Lotharka.

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000

8 Ostatnio edytowany przez sOnar (2013-12-07 21:45:43)

Racja Stryker. Doczytałem co należy o RUNEXT.SYS

Odwołuję wszystkie pytania. Wszystko poustawiałem! Zainteresowanym tematem mogę wrzucić moje konfiguracje na SIDE2 vs ULTIMATE + SIO2SD.

Dziękuję Grzybson, Lotharek, PIN, mono... za help!

9

Mój RUNEXT.

EXE,CAR:X.COM,/C %
XEX,CAR:X.COM,/C %
EX_,B:\FAST\AAIPLD.COM,%
ARC,CAR:ARC.COM,E %
DOC,B:>programs>edx>edx.com %
TXT,B:>programs>edx>edx.com %
NFO,B:>programs>edx>edx.com %
CFG,B:>PROGRAMS>EDX>EDX.COM %
NFO,B:>PROGRAMS>EDX>EDX.COM %
LST,B:>PROGRAMS>EDX>EDX.COM %
INI,B:>PROGRAMS>EDX>EDX.COM %
BAT,B:>PROGRAMS>EDX>EDX.COM %
FNT,CAR:X.COM,B:>FAST>FONT03.EXE %
ZIP,CAR:X.COM,B:\FAST\UNZIP.EXE %
SMP,CAR:X.COM,B:\PROGRAMS\D2D\D2D.EXE %
SM3,CAR:X.COM,B:\PROGRAMS\D2D\D2D.EXE /F 13000,%
SM4,CAR:X.COM,B:\PROGRAMS\D2D\D2D.EXE /F 14000,%
SM5,CAR:X.COM,B:\PROGRAMS\D2D\D2D.EXE /F 15000,%
SM6,CAR:X.COM,B:\PROGRAMS\D2D\D2D.EXE /F 16000,%
SM7,CAR:X.COM,B:\PROGRAMS\D2D\D2D.EXE /F 17000,%
WAV,CAR:X.COM,B:\PROGRAMS\D2D_16\D2D.EXE /C $D701 /5 %
TIP,CAR:X.COM,B:\SYS\TV.EXE %
CIN,CAR:X.COM,B:\SYS\TV.EXE %
CCI,CAR:X.COM,B:\SYS\TV.EXE %
HIP,CAR:X.COM,B:\SYS\TV.EXE %
MIC,CAR:X.COM,B:\SYS\TV.EXE %
PLM,CAR:X.COM,B:\SYS\TV.EXE %
PIC,CAR:X.COM,B:\SYS\TV.EXE %
INP,CAR:X.COM,B:\SYS\TV.EXE %
GR9,CAR:X.COM,B:\SYS\TV.EXE %
GR8,CAR:X.COM,B:\SYS\TV.EXE %
TMC,B:\FAST\TMCPLAY.COM,% /X /Q
TM8,B:\FAST\TMCPLAY.COM,% /X
CMC,B:\FAST\CMCPLAY.COM,% /X /P 0,1,-1
DMC,B:\FAST\CMCPLAY.COM,/2 /X /P 1,0,-1
CMR,B:\FAST\CMCPLAY.COM,/R /X /P 1,0,-1
CM3,B:\FAST\CMCPLAY.COM,/S /X /P 1,0,-1
MPT,B:\FAST\MPTPLAY.COM,% /X /S
MD1,B:\FAST\MPTPLAY.COM,% /X /H
D15,B:\FAST\MPTPLAY.COM,% /X
MD2,B:\FAST\MPTPLAY.COM,% /X /L
D8 ,B:\FAST\MPTPLAY.COM,% /X
FC ,B:\FAST\FCPLAY.COM,% /X
ST ,B:\FAST\STPLAY.COM,% /X
ST7,B:\FAST\STPLAY.COM,% /X
ST8,B:\FAST\STPLAY.COM,% /X
MUZ,B:\FAST\STPLAY.COM,% /X /P 0,0,-1,1
RMT,B:\FAST\RMTPLAY.COM,% /Q
VS ,B:\FAST\VS.COM,%
!ATR,B:\FAST\ATRM.COM,% D5:
^ATR,B:\FAST\SIMDRV_.COM,%
ATR,B:\FAST\IPLD.COM,%›

10

Obfity materiał do analiz. Dziękuję Pin. Czteropak browara do odebrania na Grzybsoniadzie 2014 :lol:

11

sOnar, obowiązkowo ściągnij sobie playery mono pod spartę i podepnij pod runext-a, potem to samo z TipView (czyli w sumie ponad połowa Pinokiowego configa :D) i będziesz miał skojarzenia plików prawie jak pod Windowsem :D

Warto sobie jeszcze wrzucić w config.sys doskey.sys - będziesz miał historię poleceń i autouzupełnianie ścieżek :)

grzybson/SSG^NG

12

Playerki mono już zainstalowane. TipView ma na razie jakiś konflikt z pamięcią.

Reszta? Zrobię jak sugerujesz

Danke!

13

No i gdzie te czasy, co wkładało się dyskietkę do stacji, wciskało Option i włączało Atari, no gdzie?

14

podpinam się pod wątek.
Właśnie otrzymałem swoje atari od Lotharka, załozone mam tam Ultimate 1MB i VBXE, posiadam także SIDE. Jak włacze z side to uruchamia sie albo tryb sparty albo jak przełaczę tryb loadera. Teraz czym uruchomić konfig Ultimate jaka jest kombinacja klawiszy?.
dzięki z góry i przepraszam za takie lamerskie pytania. Po raz drugi w zyciu czuję niemoc w stosunku do tego komputera. Atari plus te dodatki powodują jak bym ponownie wkraczał w świat informatyki:)
ps. troche piwa wypiłem ale pomóżcie z klawiszologią :)

15 Ostatnio edytowany przez grzybson (2013-12-08 18:07:27)

Nie mam Ultimate, ale z tego co widziałem u ludzi to chyba Help+Reset?

EDIT:
U Lotharka jest mikro instrukcja to Ultimate: http://lotharek.pl/zasoby/produkty/67/p … manual.pdf
Analogiczna jest do SIDE: http://lotharek.pl/zasoby/produkty/68/p … ctions.pdf

Czyli jak w każdej porządnej firmie - szukamy manuala u producenta na stronie ;)

grzybson/SSG^NG

16

hehe dzięki wszedłem w konfig:)
Ale tam jest opcji:)
Czy jak mam właczone side to daje tam enable na side hardware?
I co oznacza side pbi 5?

17

Jeżeli chcesz, aby SIDE było widziane jako normalne pełne New Device (czyli nie tylko w SDX, ale wszędzie, no i żeby dało się bootować ATRy) to włącz tamtą opcję.
Ta druga opcja to identyfikator urządzenia - wydaje mi się, że jak nie masz innych zabawek na PBI (IDEa, Karin, czy coś) to możesz nie ruszać tej opcji.

grzybson/SSG^NG

18

echhh dzieki
normalnie fascynacja jak za małolackich czasów:) muszę jakoś pogodzić te side z ultimatem bo i tu sparta i rtc i tam sparta i rtc.

19 Ostatnio edytowany przez Pin (2013-12-08 20:12:41)

już od dawna chodzi mi po głowie program instalacyjny do Sparta DOS X. Coś, co zainstaluje potrzebne programy we wskazanym miejscu i co zbuduje na tę okoliczność konfig do runext, i "zrobi" kilka gotowców (pod boot selector) na różne okoliczności ;). Może warto by było się tym jednak zainteresować.

@Sonar - co do TipView, to podeślę Ci program po modyfikacji, bo wersja odczytująca parametry z linii poleceń być może nie była upubliczniona.

... ehhh - jak widzę, to chyba to Ultimate muszę sobie względnie szybko zafundować, bo dobra jest to rzecz. No i odpada wiercenie dziur w obudowie pod przełączniki od "nie wiedzieć czego" ;)

20

@secon - odkrywanie jest piękne. też miałem niezłą radochę :lol:

@Pin - danke, napisałem Ci w PW czego niet u mienia a ćto ja chaciu... :lol:

21

sOnar najlepsze było jak brat mi dzis ze śląska przywiózł przerobione moje atari od Lotharka. To jak dzieci we mgle błądzilismy co i jak, fajne to było. Dosłownie tak jak bym 25 lat temu uruchomił atari prosto z pewexu.
ps. lotharek wyprowadził mi RGB chyba poprzez vbxe, słuchajcie obraz to jest dopiero teraz tak ostry jak na emulatorach na pececie. No bez kitu, siedze i ogladam otrośc literek.
Lotharek wiekie dzięki kolego.

Pin, zrób to bo to będzie taki gotowy jakby zestaw fajnie by było bo to wiele ułatwia początkującym.

22

@Sonar - ten IPLD (lub AAIPLD, czyli upgrade po zmianie nazwy) to taki jak by init (jak sdload), tylko że odpalany spod SDX, wyłącza to Spartę i uruchamia plik tak, jak by dosa nie było. Umożliwia to integrację poprzez runext taką, by użytkownika nie interesowało, czy dany program gryzie się z dosem, czy nie. Wystarczy raz zdefiniować sobie rozszerzenie pliku dla takich programów, jednorazowo je zmienić i nie zastanawiać się nad niczym - tylko np. odpalać z Commandera ;) Bardzo wygodne - jednakże działa to tylko z IDE+(!) (w sensie IPLD a nie runext)

23

Głupio spytam - co takiego konkretnie powiązanego z IDE+ wykorzystuje IPLD? W sensie czy ma szanse zadziałać ze swoimi poprzednikami, np. IDEa?

Pinek, to ja bym też się o tego TIPVIEW uśmiechnął ;)

A ten programik ATRM.COM z configa runext to co to - też exclusive dla IDE+?

grzybson/SSG^NG

24 Ostatnio edytowany przez Pin (2013-12-09 20:16:19)

IPLD i raczej też ATRM to programy powiązane z softem z IDE+. Tak bodajże mówił Draco. A szkoda, bo programiki dość użyteczne.

Aha - co do EDX'a, to nie mam zgody autora na upublicznienie. Program nie jest skończony i zawiera błędy.

FONT03.EXE ... to chyba też niedorobiona wersja viewera. Nie pamiętam, gdzie jest w pełni sprawna ;) Pisałem to na kolanie w TBXL, ale jest to dobry przykład na to, ze można z poziomu TBXL odczytać parametry z linii poleceń uruchamiając skompilowany, lub nie program z owego interpretera ;)

Link:

http://pin.atari.pl/AtariORG/SDX/utilz.atr

25

Dzięki serdeczne za plikole Pin. Się przejrzy.

Pozdrawiam