Zanabyłem w ciemno stację 1050 w dwoma dodatkowymi przełącznikami i diodami na froncie.
Zgodnie z przewidywaniami w środku jest płytka, pewnie turbo.
[zdjęcia czasowo niedostępne]
Niestety niezależnie od kombinacji przełączników stacja wczytuje z jednakową prędkością, a przy otwartym zamku zwykle daje BOOT ERROR, choć kilka razy na kilkadziesiąt prób pojawiło się też:
1. w lewym górnym rogu - spacja w inwersie, lub
2. w prawym dolnym rogu - znak "|>" w inwersie, znaczy ESC Control >, czyli ATASCII 255, lub
2. inne śmieci - chyba raz
Wyjąłem ROM i zgrałem do pliku i jego zawartość nie pasuje do niczego na stronie jera. Najbliżej mu od pliku "ROM Happy Warp 1050 (otrzymany od Guusa Assmanna)" - różni się jedynie 10 bajtami - chyba pojedyncze bajty w różnych miejscach.
Pomyślałem że wypale ten ROM Guusa, ale mój programator (TOP853) zdecydował że nie będzie gadał z tym EPROMem, mimo że dokładnie ta kość jest w jego bazie kompatybilności. Nie miałem innej kości więc skasowałem tę wyjętą
Tak więc w tej chwili stację mam rozkraczoną do czasu zaprogramowania ROMu.
Póki co, może ktoś identyfikuje to turbo po zdjęciach, albo po ROMie.
Dodatkowo, co to za niebieski element na płycie 1050 oznaczony VR2?
To zdjęcie jest z płyty bez przeróbek:
[zdjęcia czsowo niedostępne]
A to z tej przerobionej płyty:
[zdjęcia czsowo niedostępne]
Przewody z trzech pinów VR2 idą do przełącznika, na którego jednej stronie jest ten niebieski element wylutowany z płyty, a na drugiej coś jakby potencjometr. Zdjęcie mi gdzieś zginęło, zrobię nowe i dodam wkrótce.
Czy to jest może przełącznik blokady zapisu?
Drugi przełącznik, przy którym są też dwie diody, idzie do złącza J11 na płycie (na zdjęciu widać z tylu za VR2).
Zdjęcie również wkrótce.
Acha, jakby linki do ROMu i do zdjęć przestały działać to proszę o sygnał, to rozwiązanie tymczasowe.
Jedyne turbo w stacjach jakie znam to Toms Multi o Toms Turbo w LDW/CA-2001, Happy nigdy nie miałem, wiec może coś robiłem nie tak. Czy przy otwartym zamku coś się powinno ze stacji załadować?
--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--