wielu z nas w kompach ma zamontowane ultimate i korzysta z jego dobrodziejstw - bios, sterowania praca urzadzen.
wlasnie siedzialem w niedziele nad atarka kolegi bachoo, i popełniłem mala pcb, ktora za pomocą stanu logicznego ( wysoki lub niski) działa jako przelaczniki sygnału analogowo-cyfrowego.
Cel -- całkowite pozbycie sie przełączników w obudowie, wszystko sterowane z poziomu ultimate.. w przypadku stereo ode mnie, montujemy na goldpinach do switcha na plytce. plytka może sterować dowolnym sygnałem, przełączać, złączać, wyłączać... proszę sobie ja wyobrazić jako szybki przekaźnik bistabilny..
płytka to 2 układy ( ls04 i cmosowe 4066) , pare szt drobnicy, wymiary - 12mm * 20 mm
Jak działa ? rysunek ;-) ( schemat z d...py, ale siedze w robocie i nie mam nic poza paintem...)
będę robił około 200 pcb, koszt szt - ok 9 pln
pomysl2 : 2 płytki pozwolą na użycie gniazda monitorowego atari do podłączenia vbxe ;-) bez dodawania gniazda w obudowie, ale niestety tu już rzeźba na plycie atari.. RGB,sync na pinach audio, lum, chrom, comp :-) . wsadzamy wtyczke din 5, w biosie ultimate przy zmianie np. covox mamy na wyjściu monitorowym rgb do monitorów pal ( tv na scarcie nie da rady, brakuje pinu..)
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/ @Grey