1

Najpierw brak reakcji, po dociśnięciu układów (nie wyciągałem jeszcze) - sporadycznie odczytuje ROM, ale z dyskietkami już gorzej. Co radzicie?
(zamierzam wyciągnąć wszystko z podstawek i powciskać, czy oprócz tego wymienić kądziołki jakieś cy cuś..?)

Sikor umarł...

2

"przelutuj" układy od zera na płycie. Następnie sprawdź, bo wygląda że stacja jest względnie żywa. Może to zimne luty.

Kontakt: pin@usdk.pl

3

Zdiagnozowane - napęd się s**lił :( Rumun już się czyta, dyskietki czasem się czytają, ale sformatować już ni hu hu :(
W związku z tym pytanie - ma ktoś napęd sprawny na zbyciu do CA2001?

Sikor umarł...

4

poszukam. Jak znajdę to masz friko.

Kontakt: pin@usdk.pl

5

thx

Sikor umarł...

6

O.K. Mały progres: wszystkie dyskietki się czytają, ba, 90% się formatuje prawidłowo (spokojnie się odczytują na innej stacji), ale... Prawie żadna nie da się zapisać :( (udało mi się DOSa 2,64 w singlu zapisać, ale zapisywał z przerwami...).
Pytanie do elektroników - do czego się dalej przypiąć...? Kondensatory? Pamięć lub walnięty ROM (czyta się teraz zawsze i turbo włącza)? Zasilacz (CA2001 Multi działa na nim bez zarzutu, innego nie mam)? Brak mi koncepcji, a boję się rozmontować tą drugą CA, aby nie zostać bez stacji... :/

Sikor umarł...

7

Słynne już kondensatory... Jak zapisuje z przerwami, tak jakby się przywieszała, to na bank to.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

8

o.k. Rozumiem, że te dwa duże ;) Jutro lub pojutrze zakupię i przelutuję ;)
Dzięki za info  - bo zasilacz drugi sprawdziłem i bez zmian ;) (thx Miker za pożyczenie)

Sikor umarł...

9

Sikor, nic nie kupuj, tylko je wylutuj..... One są zbędne, zniekształcają kształt zbocza sygnału, co przy prędkościach większych niż 19200 baud powoduje problemy.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

10

O.k. Rozumiem, że dziury po nich zmostkować?

Sikor umarł...

11

W żadnym wypadku. Wylutować i zapomnieć.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

12

Nie mostkuj, bo one są między linią sygnału a masą - nie szeregowo. Jak zmostkujesz, będzie zwarcie.

13

o.k. No to jasne. Dzięki za podpowiedź.

Sikor umarł...

14

Po wylutowaniu zaczęła tylko buczeć i zero reakcji :/ Swoją drogą - dość zmasakrowana płyta, ale x lat działała bez zarzutu...
Po wlutowaniu z powrotem i wymianie małych kondensatorów - czytać, czyta, ale przestała formatować... :/ Spróbuję jeszcze nowe te dwa duże założyć (25V 330uF oraz 25V 4700uF)

Sikor umarł...

15

Póki co - kicha :/

Sikor umarł...

16

willy napisał/a:

W żadnym wypadku. Wylutować i zapomnieć.

willy a Ty poznałe$ atarionline.pl .....?