jer napisał/a:a) Sygnał OSC z kwarcu 3,54MHz (PAL) wchodzi do GTIA i stanowi cykl koloru. Jednocześnie synchronizuje on sygnał 4.43MHz wychodzący jako PAL.
Tu wszystko jasne.
jer napisał/a:GTIA podaje FO0 do Antica
Wiem, ale po co tylko do antica a nie od razu do CPU?
Więcej, FO0 to prawie to samo co O2 z SALLY. Zapewne różnią się tylko lekkim przesunięciem związanym z propagacją. Dlaczego sa rozdzielone skoro sa praktycznie takie same?
jer napisał/a:aby zsynchronizować treść obrazu z kolorem, a z Antica wychodzi zegar 1.79MHz dla procka, żeby też synchronicznie działał z tym całym majdanem.
To dalej nie wyjaśnia dlaczego antic steruje cpu. Równie dobrze zarowno ANTIC jak i SALLY mogły by byc podpięte pod tą samą linie O0/O2. Innymi słowy szukam powodu dla którego sygnał z ANTICA steruje CPU wlasnie w ten sposób. Podejrzewam że ANTIC wycina z niego cykle powodując że 6502 zatrzymuje się. Jest to niezgodne ze specyfikacją 6502 i wydaje mi się podejrzane.
Ja wiem że oba mają pracować synchronicznie. To nie tłumaczy jednak dlaczego istnieją dwie linie FO0 i O0 które teoretycznie są identyczne. Więc podstawowe pytanie dalej brzmi: dlaczego ANTIC nie jest wpięty równolegle do O2 tylko steruje CPU.
Gorzej, dlaczego GTIA dzieli sygnał przez 2 i wystawia dalej (przeciez to mozna zrobć jednym przerzutnikiem).
jer napisał/a:b, c) Procesor działa z zegarem 1.79, system się wywali przy innej częstotliwości, (POKEY, PIA) obsługują SIO i inne rzeczy. Dodatkowo proc jest HALTowany przez Antica na czas jego potrzeb.
Jesli ANTIC ma do dyspozycji HALT to dlaczego ma jeszcze mozliwośc manipulowania O2 SALLY? Może to pozostałośc po 400/800 gdzie realizowano haltowanie inaczej.
Albo jeszcze inaczej: ANTIC ma aż 3 drogi do mieszania z CPU:
a) może go zatrzymać RDY (to chyba jest wykorzystywane tylko przez WSYNC)
b) może zrobić asercję na HALT
c) może "przeoczyć" cykle na O0 pozostawiając CPU bez sygnału co jest niezgodne ze specyfikacją (O0 musi być równo 1/2)
Punkt c) mnie niepokoi sugestią że to mozliwe jest wlaśnie fakt że sygnał O0 CPU ma pod pełną kontrolą ANTIC.
jer napisał/a:d) a "końpatybilność"?
To rozwiązanie sprzętowe i w niewielkim stopniu jest widoczny w software.