Wiem, że było kilka razy, podstawowe informacje przeczytałem na kilku wątkach...

Ale mam jeszcze kilka wątpliwości:

- jakie jest kryterium czasu aby zrealizować wysyłkę z kilku aukcji z ebay (tylko gry, nie sprzęt)  za pośrednictwem Polameru które kończą się w różnym czasie (powiedzmy że 3 aukcje i różnica czasu to kilka dni między nimi (do tygodnia)? tzn. ile takie przesyłki mogą czekać w Polamerze na moje podjęcie przesyłki do Polski? bo z tego co zrozumiałem to ja wybieram która przesyłka / przesyłki zostają wysłane w 1 przesyłce z Polameru do Polski  (na tym ma polegać moja oszczędność)

- w kilku aukcjach z ebay dostaję fakturę w paczce, rozumiem że suma tych faktur jest podstawą do oclenia / naliczenia podatku?

- co któraś moja paczka jaką dostawałem do tej pory z USPS First Class Mail Intl była zgnieciona lub otwarta przez celnika   (co kończyło się tym samym - zniszczeniem pudełka z grą),  jak często zdarzało się to w przypadku Polameru u Was (czas dostarczenia jest znacznie dłuższy niż w USPS)

- czy można wskazać miejsce odbioru paczki w Polsce inne niż Warszawa? (to tam pewnie następuje procedura oclenia /dopuszczenie paczki)

Niestety na ebay wprowadzono "Global Shipping Program", na który niestety mnie nie stać ... Na moje hobby wydaję ostatnie oszczędności i nowa zasady doprowadziły w moim przypadku do szukania innych sposobów na zdobycie nowych "pudełek" z grami.

2

Masz z Polamerem kontakt mailowy, więc dogadasz się co do terminu.  Podasz tylko tracking numbers przesyłek i połączą ci w jedną.
Jak postąpią celnicy - to wielka niewiadoma, niestety. Natomiast dostawa może być pod dowolny adres w kraju, dowozi Polamer.

3

Celnicy to resort wiecznie nienasyconego Rostowskiego. Jak mogą oclić, to oclą. :)

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

4

jer napisał/a:

Masz z Polamerem kontakt mailowy, więc dogadasz się co do terminu.  Podasz tylko tracking numbers przesyłek i połączą ci w jedną.
Jak postąpią celnicy - to wielka niewiadoma, niestety. Natomiast dostawa może być pod dowolny adres w kraju, dowozi Polamer.

Dzięki wielkie, precyzując oczywiście chodziło mi o to, że przesyłkę będę opłacał  2 razy (co ma wpływ na cło: bo cło liczy się od kwoty zakupu + kwoty przesyłki)
- pierwszy : USA - Polamer
- drugi: Polamer - > Polska
Pewnie będzie jak piszesz.

A czy w takim przypadku gdy  na aukcji przy wysyłce jest:
"Excludes: APO/FPO, US Protectorates"
to znaczy że w tym przypadku Polamer nie załatwi sprawy?

5 Ostatnio edytowany przez jer (2013-10-30 05:41:10)

Polamer sprawę załatwi, bo pierwsza przesyłka jest USA-USA (do Chicago). Udokumentowana będzie raczej cena przesyłki USA - Polska (przez Polamer). Załatwiałem już takie zakupy i nie było problemu. Najczęściej zresztą przesyłka idzie przez Polamer, bo jest tańsza niż bezpośrednia, szczególnie przy większych ciężarach.

Gizmo: w swoim Account (Konto) dodaj adres Polameru i zaznacz go jako podstawowy do wysyłki. Podobnie zrób w PayPalu. W tej chwili w aukcji wyświetla się komunikat na czerwono, że do Polski nie ma wysyłek. Gdy zmienisz adres - komunikat ten zniknie i będzie OK. Musisz pamiętać, by adresy te zmienić gdy już Polamer wyśle do Ciebie paczkę, bo domyślnie wszystko pójdzie przez Polamer. Ja raz zapomniałem i zakupione przez eBay w Chinach scalaki za 5$ z darmową przesyłką do Polski znalazły się w Polamerze i musiałem zapłacić ponad 20$ za dostawę do mnie.

6

Panowie zatrzymali mi paczkę na celnym w polamerze :) (pewnei dlatego że sprzedawca zamiast imienia i nazwiska wpisał "the-video-game-gallery" dziś dostałem od nich list i takie cos:
http://www.polamer.pl/upfiles/pdf/Formularz_2013.pdf
http://www.polamer.pl/upfiles/pdf/Informacja2013.pdf

Na deklaracji wpisane miałem 25$
Sam sprzet kupiony na ebay'u za $24,94 z bezpłatą przesyłką w stanach.

I teraz co mam zrobić ?
Mam rozumieć ich opłat nie unikne ?
Jer mi pisze że raz zapłacił 131 raz 51 .....
ten ich cennik na dole tez dziwny pisza cos o 100 zł http://www.polamer.pl/agencja-celna-polamer a jak sie wejdzie w pdf'a to ceny jeszcze wyższe ;-)
http://www.polamer.pl/upfiles/pdf/cennik_2013.pdf

Liczę na szybką odpowiedz i pomoc ;-)

"wszystko się kiedyś kończy......."

7

U mnie zatrzymali Atari 800 u nich na cle. Deklarowałem wartość 76 dolarów, bo tyle kosztowało na aukcji, 16 dolarów przesyłki po USA. Przyszedł polecony z Polameru z identycznym listem i druczkiem z ksero. Wypełniłem rubryczki, podpisałem, wydrukowałem stronę z aukcji i przelew PayPala (na wszelki wypadek) oraz odesłałem poleconym. Na podanego w formularzu maila przyszły 2 listy: jeden z prośbą przelewu 100 PLN na konto agencji celnej Polameru (za usługi celne) i 86 PLN dla Izby Celnej w Warszawie (nałożony VAT). Nie miałem wyjścia i to zrobiłem. :/

Podejrzewam, że robią to częściej przez zbliżający się koniec roku rozliczeniowego. :) Zawszeć to dodatkowa kasa dla firmy i państwa.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

8

voy w twoim przypadku kwota była już odpowiednia do oclenia ;-)
No ale co z tą moją drobną kwotą ? ;-) bedzie to samo ? toc to złodziejstwo

9

Trudno być importerem i nie zapłacić cła i/lub VATu. Można zbierać pocztówki i wtedy masz bez VAT, bez cła i grosze za przesyłkę :D

10

jer żartowniś ;-)

11

Przedzwoń do nich do biura w Warszawie, bo trochę przegięli.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

12

A ja myślałem , że po wprowadzeniu na ebay "Global Shipping Program" jest drogo...
Dlatego wpadłem na pomysł z Polamerem, ale jak widać zamiast zaoszczędzić to się sporo dopłaca ...
Ciekawi mnie czy ktoś kupował z Was na ebay przez ten ich nowy "Global Shipping Program" ?
Czy faktycznie estymowane kwoty opłat celnych są faktycznie tak wysokie?
Zauważyłem po aukcjach powyżej 20 $ (nie kupowałem bo mnie nie było stać), że opłaty celne były "zauważalne"

13

Kupiłem tak 5200 w wakacje i dochodzę do wniosku, że na bank by mi Urząd Celny dowalił wyższe opłaty. Teraz będę liczył, co mi się bardziej opłaca (przy droższych przedmiotach powyżej 45 euro). :/

14

Kupowałem 2 razy. Raz bez zastrzeżeń. Drugi raz koperta został otwarta i zaklejona przezroczystą tasmą klejącą... na szczęście bez szkody dla zakupionego towaru.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

15 Ostatnio edytowany przez darque (2013-11-07 20:14:41)

Halo Stryker,
jako że zawodowo zajmuję się sprawami celnymi to pomogę :)
- do 22 EUR przesyłki zwolnione z opłat
- od 22-150 zwolnione z cła ale płaci się vat
- powyżej 150 EUR cło+vat.

U Ciebie 25$ = 18.6 EUR więc powinno być zwolnione z opłat - ale doliczyli pewnie koszt przesyłki ze stanów i wyszło ponad 22 EUR. Zapłacisz  (25$ + koszt przesyłki)*23% + opłata za wykonanie zgłoszenia celnego (pisałeś że stówka za sad)

I am operator of my pocket calculator

16

no raczej nie mogli doliczyć...
bo przy skladaniu deklaracji wypelnianiu formularza na stronei polameru nie zna sie ceny za przesylke z USA->PL i nic w ich regulaminei nie pisze ze taka oplate beda doliczać....

17

Dziwne te doświadczenia z Polamerem. Ja korzystałem z Domy częściej ale nigdy mi się nie zdarzyły jakiekolwiek opłaty.
Już tam abstrachuje z doświadczeniami sprzed 20 lat gdzie sam sobie do PL wysłałem ze 30 paczek w roku, nawet po kilkadziesiąt kilo narzędzi, nowych sklepowych rowerów i żadnych problemów. Ostatnio dwie ramy rowerowe mi wysyłała znajoma z Chicago, nowe każda warta 450USD i skleiła 2 oryginalne pudła ze sobą, wysłała, jeszcze z f-rą w środku tak jak zamówiłem i dostała z jakiegoś tam sklepu i żadnych opłat nie miałem. Może chodzi o sposób wysyłki? Oczywiście nadawała osoba prywatna, wpisywała tam używana rama rowerowa, zadeklarowana wartość 150USD i tyle.

30 lat temu moje poglądy nazywane były normalnymi, 20 lat temu konserwatywnymi, 10 lat temu skrajnie konserwatywnymi, dzisiaj jestem nazywany faszystą. Ja nie zmieniłem poglądów, tylko idioci zmienili wartości!

18

Kupiłem Atari 5200 na eBay z USA i mam problem:

https://tools.usps.com/go/TrackConfirmA … 12415773US

Paczka nie spełnia wymagań celnych to dość ogólne stwierdzenie, o co może biegać? Sprzedawca się nie odzywa od paru dni.

19

Czemu z Chicago polecialo do Kanady ? Dales mu adres do PL czy gdzie ?

20 Ostatnio edytowany przez stRing (2013-11-07 23:00:18)

Oczywiście że PL. Nie wiem, może USPS leci jakimś hurtem do Europy właśnie z Kanady.

21

Na 100% typ pomylił adres.

22

tez mi sie tak wydaje ... oby tylko dobrze zabezpieczyl paczke bo taka długa droga.....uszkadza sprzet ;]

23

Babka była na wakacjach :/ i z tego co odpisała to adres jest ok. Na razie przesyłka jest z powrotem w Chicago i mam nadzieję że ten "nadawca" do którego to wróciło to właśnie sortownia w Chicago, skąd mam nadzieję poleci w końcu do PL.

24

http://sledzenie.poczta-polska.pl/?numer=CF012415773US
String cos długo idzie ta twoja paczka ;-) i widze ze w Poczcie Polskiej wpisali ze jest to "ekonomiczna" ...na usps ze priorytet.....

Co do polameru wyszlo razem (polamer+vat+list polecony) = 92.55  :(