Właśnie zakończyłem prace uruchomieniowe i rozpocząłem testy nowego urządzenia - FIFO do transmisji szeregowej. Urządzonko jest niewielkie, ma formę płytki o wielkości 50x21mm, czyli w sam raz na podstawkę DIL40 pod POKEY. Montuje się ją w miejsce POKEY-a, a sam POKEY umieszcza się w podstawce na płytce. Urządzenie umożliwia bezstresową transmisję szeregową z każdą możliwą do ustawienia w POKEY prędkością, czyli aż do 126.7kbps włącznie.
Tutaj jest filmik z kopiowania dysku podwójnej prędkości programem US SECTOR-COPIER 4 (c)01/86 E.REUSS, z maksymalną prędkością.
Idea jest prosta - urządzenie jest buforem działającym przy odczycie, dostosowującym tempo wysyłania bajtów do tempa ich odbierania przez CPU. Ze względu na to, że wydajność procesora jest zmienna w funkcji czasu, a do zerwania transmisji sektora wystarczy, żeby procesor nie zdążył odebrać na czas jednego bajtu, użyteczna prędkość transmisji, która musi być dopasowana do najwolniej odbieranego bajtu, jest mniejsza niż mogłaby być, gdyby transmisję dało się wstrzymać na kilka-kilkanaście mikrosekund w najbardziej krytycznym momencie. I to właśnie robi urządzenie.
Płytki serii próbnej (20szt.) już są w produkcji. Jeśli poczta nie zawiedzie, to za jakieś ca. 2 tygodnie będą u mnie.
Jest ktoś chętny?
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.