1

Witam

Od niedawna mam Tygrysa 2.0 zamontowanego w CA2001. Przez SIO2PC (RS232) mam podłączonego PC z uruchomionym APE z dyskietkami ATR na różnych "stacjach". Dopóki na Atari wczytuję DOS bez turbo, wszystko działa dobrze, jak dotychczas, ale jeśli wystartuję z włączonym turbo (podniesiona dźwigienka), to wczytany DOS nie potrafi odczytać nic z APE.

Przy próbie choćby odczytania katalogu wyskakują błędy:

138 (timeout) w DOS II+/D
160 (bad drive number) w MyDOS
143 (SIO checksum) (nie pamiętam, ale chyba DOS 4)

Nie mam pomysłu, co może być przyczyną i jak z tym walczyć. Na razie nie mam możliwości sprawdzenia, czy problem dotyczy tylko APE, czy w ogóle czegokolwiek podpiętego do tej stacji.

Spotkał się ktoś z takim problemem?

2 Ostatnio edytowany przez lemiel (2013-08-22 06:49:49)

Cóż, "procedura" obsługi Turbo nie wyłącza się jak stacja nie odpowiada na próbę transmisji. Turbo zawsze jest włączone, nie pyta o prędkość tak jak US.
Pytanie czy da się to zmienić - np. w takiej doczytywanej z dosu wersji, bo tych zaszytych w różnych romach stacji na pewno nie. I czy jest sens?

Jak z tym walczyć?

Napisać do autora APE, żeby dołożył obsługę Turbo 1050 i wydał następną wersje. Możesz podesłać link do Atariki, ew. link z tłumaczeniem, które nie pamiętam czy było ręczne, czy Google Translatorem, na AtariAge w wątku o wersji 2.10 (Disk: Added emulation profile modes for various disk drives. - z changelogu), a teraz nie dam rady sprawdzić.
Może doda. Nie powinno być problemu. Tylko jego chęci i czas, którego ponoć ostatnio ma mało. Phaeron do Altirry dodał bez problemu.

Nie kojarzę czy jest w AspeQT i czy była taka możliwość ewentualnie zgłaszana.

A tymczasem używaj Ultraspeed. Wiem, że wolniej odrobinę, ale powinno działać.

3

Mnie w zasadzie nie chodzi o dorabianie turbo do APE.

Trochę szczegółów:

Mam do Atari podpiętą CA2001 (stacja #1) i do drugiego gniazda stacji przypięte SIO2PC z odpalonym na PC programem APE (stacje od #2 wzwyż). Jak załaduję DOS z dyskietki włączając komputer przy zamkniętej dźwigni stacji, to mam dostęp do dysków APE (przy standardowej prędkości 19200). Ręczne przełączanie prędkości przyciskami stacji nic nie daje, bo przy pierwszej próbie transmisji od razu sam wraca do standardowej prędkości.

Jak włączę z podniesioną dźwignią, to włącza mi się prędkość Ultra, DOS ładuje się z dyskietki w trybie turbo, ale przestaje widzieć stacje od #2 wzwyż i zgłasza błąd (jakkolwiek APE pokazuje, że Atari coś tam próbuje odczytać).

4

U mnie wszystko fajnie chodziło pod systemem Qmeg (automatycznie wykrywał turbo w Tygrysie bodajże jako 'happy-warp') więc załatw sobie to cudo. :)

5 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2013-08-22 12:36:24)

Moge sie myslic, bo juz troche nie pamietam, ale w stacjach z  toms turbo, byly 2 male programy ktore wlaczaly i wylaczaly turbo. Moze do twojego turbo tez cos takiego jest.

6

... ale my tu nie o Tomsach a taniej i dobrej alternatywie rozprawiamy!
Tygrys nie był zgodny z T0M$ ale wcale mnie to nie bolało. :D

7 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2013-08-22 12:57:54)

Tyle ze tu nie chodzi o to co kto robil, a o to co bylo dodawane. I nie dlatego zeby cos chwalic lub wywyzszac tylko po to aby nakierowac na mozliwosc istnienia podobnego oprogramowania.

8 Ostatnio edytowany przez VLX (2013-08-22 13:12:17)

@Monsoft

W Tygrysie wystarczy włączyć kompa przy podniesionej dźwigience i procedurka ładuje się automagicznie z ROM stacji. Jeśli chodzi o przyspieszenie, to turbo działa bez zarzutu.

Kombinowałem już z programikami z dysku "Tygrys Utils", ale niewiele to dało. Męczyłem też synchromesh, ale on jakoś wykłada mi Atarkę. :(

Generalnie chodzi mi o to, że przy włączonym turbo (i tylko wtedy) nie widzi mi następnych stacje podpiętych w szeregu. Muszę jeszcze sprawdzić z podpiętą, jako drugą, prawdziwą stacją i z programem AspeQT, wspomnianym przez Lemiela.

9

Tygrys chodzi w Turbo i procedura jego obsługi doczytuje się przy otwartej dźwigni, identycznie jak w TOMSach. Nie jest to procedura do UltraSpeed. Mam Tygrysa i Toms Turbo więc wiem czym to się je.
I ona jest problemem.
Jak turbo jest odpalone to cała transmisja łącznie z komendami idzie w turbo.
APE ich nie rozpoznaje i dlatego są błędy.
Nic poza brakiem korzystania z tego turbo lub dorobieniem jego obsługi w APE nie da się zrobić.
Bo to Turbo jest najgorszym turbo z tego powodu, że nie da się go stosować selektywnie per dana stacja.
Można też użyć tego programiku do wyłączania/włączania Turbo z poziomu DOSu.
Gdzieś je w domu mam.

10 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2013-08-22 13:50:00)

@VLX

I tak jest w wiekszosci przypadkow z innymi turbo tez. Ale np jak sobie zaladujesz dos'a z turbo i zapragniesz je wylaczyc, lub np po wcisniecu reset, tubo sie wylacza a ty chcesz je miec spowrotem wlaczone, to taka dodatkowa aplikacja jest nadzwyczaj przydatna.

11

Hmm, a jak ustawisz stację jako #2, a DOS-a załadujesz z APE? Drugie pytanie - masz w SIO2PC wstawioną diodę? Bo tu może być też problem przy turbo.
Przy HappyWarp bodajże był wybór strony do obsługi Turbo - może tu tkwi pies pogrzebany? Kolejna sprawa - SIO2PC robi się w dwu trybach (RI i DSR bodajże, nie pamiętam). Kwestia podmiany jednego kabla (i sterownika portu).
Kolejna sprawa: sprawdź właściwości portu COM. Może masz wbitą na sztywno niższą prędkość i "nie łapie" prędkości turbo - skoro widzisz, że Atari próbuje coś odczytać. Ustaw we właściwościach portu COM większą prędkość i zobacz wtedy.

Sikor umarł...

12 Ostatnio edytowany przez VLX (2013-08-22 14:09:28)

Czyli o to chodzi... Zakładałem, że jeśli turbo ingeruje w transmisję do innych stacji, to oznacza, że jest wadliwe, a ono po prostu tak ma. Przy jednej stacji to nie przeszkadza, ale przy kilku zaczyna to być problemem. W takim razie zostaje mi sprawdzenie AspeQT, albo spróbować używać prędkości Ultraspeed. Sprawdzę jeszcze raz ten dysk z użytkami, pewnie znajdę tam tygrysowe odpowiedniki tych programów, o których napisał Monsoft.

@Sikor: W SIO2PC nie mam diody. Próbowałem ładować procedurkę do obu obszarów pamięci i nie robiło to różnicy. Spróbuję dziś podłączyć ją jako drugą stację i po wczytaniu DOS z APE wymusić programikiem włączenie turbo, jakkolwiek w świetle informacji o przechwytywaniu przez turbo transmisji, nie przewiduję wielkich sukcesów. COM mam ustawiony na dużą prędkość. :) Moje SIO2PC chodzi w trybie RI, cokolwiek to znaczy. ;)

Dziękuję bardzo za wyjaśnienia. :)