@Lotharek - możesz dokładnie opisać planowane wejścia i wyjścia powyższego konwertera?
EDIT:
Dobra - rozmawiałem z Candle - wszystko wiem ;)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » VBXE order
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@Lotharek - możesz dokładnie opisać planowane wejścia i wyjścia powyższego konwertera?
EDIT:
Dobra - rozmawiałem z Candle - wszystko wiem ;)
przyznam Ci osobiście nagrodę Darwina ;)
Chyba powinno być "Drewniaka". :)
Drewniak - post 41....
Doszedł testowy egz. /YUV Convertera/
Fenomenalna rzecz. Generuje bardzo ładny obraz, np. w przypadku Amstrada CPC poprzez s_video nie zrywa synchro w kilku demkach w których po RGB była sieczka i nie trawił tego żaden TV (tryby "bez ramki"). Druga bardzo istotna sprawa o której nie wiedziałem to fakt, że można używać równolegle dwóch wyjść wizji (bez strat sygnału). Dodatkowo kompozyt jest na tyle dobry, by gówniany scandoubler za 30 pln wygenerował z tego znośną VGA ;)
Pin, czy przez to urządzenie podłączę ste bez problemu do jakiegokolwiek LCD?
watpie ze Pinokiur ma wszystkie lcd zeby potwierdzic..
z pewnoscia musi miec wesjscie component -3 chcinche
nie badz zyla, zdradz kilka szczegółów technicznych...
http://mmj.pl/~lotharek/RGB/P6160192.JPG
http://mmj.pl/~lotharek/RGB/P6160193.JPG
sa tylko 4 szt - ja, electron, candlasty i Pinkowski z tego co wiem.
Pięknie to wygląda!!
Kiedy preorder ?
lotharek ile mniej więcej będzie kosztował ten konwerter?
o widzę, żadnych scalaków... stara dobra technika analogowa na elementach dyskretnych... pełen szacun!
Z czego mi wiadomo, to z ST(e) było testowane i działa.
Sądzę, że zadziała to ze wszystkim, bo jeśli działa ze syfiatym scandoublerem za 30pln (!), projektorem Fudżitsu i LCD marki /Tiechnika/, to po podłączeniu pod snopowiązałkę także będzie funkcjonować ;)
Dodatkowo, jeśli posiadasz Amstrada CPC i bywały problemy ze synchronizacją po RGB w trybach pełnoekranowych, to na wyjściu z konwertera jest ok. Przynajmniej po s-video, bo po kompozycie minimalnie szarpie (choć trzeba być zboczeńcem, by to zobaczyć ;) )
EDIT:
Z STe jest chwilowo jakiś problem. Tosty in progress ;)
Jest duży plus użycia konwertera i VBXE. Testowałem wczoraj rdzeń pełnej emulacji gtia + YUV i przyznam, że we wszystkich trybach interlace w których występował problem z kolorem (rip, tip itd) - problem nie istnieje. Generowany na wyjściu konwertera obraz jest znacznie lepszy niż ze stockowej maszyny. Kolory bardziej intensywne, zróżnicowane. Generalnie w takim przypadku standardowe gniazdo monitorowe można spokojnie wylutować a uzyskane miejsce użyć w sposób bardziej racjonalny :D
Generalnie w takim przypadku standardowe gniazdo monitorowe można spokojnie wylutować a uzyskane miejsce użyć w sposób bardziej racjonalny :D
ruskie też próbowały przeszczepić głowę małpy psu :)
edit:
i co ? i bozia ich pokarała!
parafrazując Kredo Nicejsko-Konstantynopolitańskie
"wierzę w jedną, świętą powszechną i apostolską wiarę" :D
czyli jak rozumiem średniowiecze to nie koniecznie jest czas w którym chciałbyś spędzić resztę swojego () żywota? ;)
Drobna sugestia (ale nie wiem, czy nie za późno) - dotyczy VBXE 2.1
Jest to dość rzadki przypadek, ale właśnie dziś doszedłem do takiego wniosku po tym, jak podłączyłem ostatecznie VBXE1.2 do monitora Atari SC1224 (dzięki Candle za dobrą robotę na party!)
Otóż po powrocie na kwadrat wyjszło, że niestety standardowy poziom sygnałów składowych RGB jest zbyt niski, by otrzymać odpowiednią jasność na monitorze SC1224. Wyszło też, że VBXE 1.x ma potencjometr, którym można skorygować przynajmniej jasność obrazu. Jak na moje oko po korekcji obraz wygląda bardzo dobrze. Istnieje jeszcze możliwość dodania takiej funkcjonalności do VBXe w wersji 2.1?
Ostatnia kwestia, to synchro horizontal/vertical, by podłączyć VBXE do Atarkowego monitora przydaje się malutki układzik zmontowany na pająka (tnx Jer!)
ooo to trochę lipa, bo zamówiłem VBXE głównie dla dobrej jakości sygnału RGB z Atarki, co by monitor Atari podłączyć...
Da się coś z tym jeszcze zrobić?
jeśli przeznaczasz monitor Atari SC1224 (nie wiem jak to tam z 1435) do pracy wyłącznie z A8 + VBXE, to można jasność podciągnąć na trafopowielaczu (bodajże) - i problemu nie będzie. Obraz jest jak żyleta.
Jeśli jednak ma to służyć raz tu, a raz tu - to przydał by się taki potencjometr jak ma wersja 1.x
Mam 1435 podłączony do STE, na którym chciałbym działać także na A8.
Sprawdzę to, jak to wygląda z 2.1, lecz wydaje mi się że zawsze się znajdzie jakiś sposób na obejście tej kwestii ;)
Na chłopski rozum, to jeśli std odbiorniki TV po Euro nie mają problemów z RGB z ST(e), to być może można na tym etapie puścić deko więcej jasności po składowych z karty "na sztywno". W sumie, to niech się autorzy wypowiedzą w temacie, będzie najlepiej :)
EDIT:
.. a tak przy okazji, to z racji na zaistnienie w naturze zbędnego egz. karty VBXE 1.x karta została sprzedana (za 0PLN) w zamian za napisanie dobrego dema ;) ... ale occczzzo chodzi - wyjdzie, jak będą konkrety w postaci kodu ;)
@ricziricz - podłączyłem właśnie vbxe 2.1 pod SC1224. Konkluzja jest mniej więcej taka. Podciągnąć na trafopowielaczu delikatnie jasność dla Atari z VBXE a dla 16 bit bez problemu przecież jasność obniżysz potencjometrem wbudowanym zapewne w monitor. Rozwiązanie proste i raczej bardzo skuteczne ;)
Dzięki za info. Nigdy nie grzebałem w monitorze, ale dobrze wiedzieć. Tak, czy siak nie dałoby się tego załatwić w fałbeiksee?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » VBXE order
Wygenerowano w 0.023 sekund, wykonano 64 zapytań