Witam
Znam się na wyrobach commodore :) ale wpadła mi do kolekcji stacja 1050 i mam Atari 65 oraz 130 ale bez żadnych dyskietek. Można jakoś sprawdzic stację czy jest działająca ? . Przepraszam za takie trywialne pytanie ale nie wiem jak to zrobić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Atari 1050 jak sprawdzić - lamer
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Znam się na wyrobach commodore :) ale wpadła mi do kolekcji stacja 1050 i mam Atari 65 oraz 130 ale bez żadnych dyskietek. Można jakoś sprawdzic stację czy jest działająca ? . Przepraszam za takie trywialne pytanie ale nie wiem jak to zrobić.
Bez jakiejs dyskietki to bedzie praktycznie nie mozliwe, bo nawet jesli stacja ma jakies turbo i to tubo sie zaladuje z romu stacji to komputera to wciaz nie bedziesz pewny czy mechanizm stacji dziala poprawnie.
shango, a nie masz dostępu do SIO2PC albo SIO2SD, itp. ? Z PC albo SD załadowałbyś DOSa i wtedy możesz przetestować stację. Z tym że oczywiście potrzebujesz przynajmniej jednej pewnej dyskietki. Z DOSa możesz sformatować jakąś od C=.
Gdybyś w profilu podał skąd jesteś to któryś lokales by ci pomógł.
Jestem z Lublina, niestety nie mam żadnego interfejsu do PC. Po włączeniu słychac mechanizm jak pracuje dioda po chwili gaśnie. Wyczyściłem jeszcze głowicę spirytusem izopropylowym i on nowa nasmarowałem prowadnice napędu bo się nudziłem . Może będę miał tą dyskietkę z DOS kolega jeszcze jak była giełda komputerowa w lublinie (początek lat 90) poszuka u siebie odpowiedniej dyskietki i się sprawdzi. Z tym interfejsem do PC to fajna sprawa mam coś podobnego do C64 i jest to rewelacja.
W każdym razie dziękuje za pomoc. Odezwę się jeszcze jak uruchomię napęd.
Pozdrawiam
ps. żadnej przeróbki stacja nie ma jest dziewicza.
Ja bym nie testowal stacji na starej dyskietce co byla kiedys nagrywana, bo moze byc nie do odczytania.
Ja jak odzyskalem moja stara stacje dyskow i dyskietki to 99% dyskietek jest nieuzywalna :(
@Monsoft, miałeś pecha, albo strasznie źle była przechowywana
@shango: odezwij się do Candle-a, on jest z Lublina, o ile mnie pamięć nie myli. I Syscall ;)
ee tam Monsoft, sprawdzić na starej dyskietce też można jak nie ma innej. Jak zadziała znaczy stacja i dyskietka dobre, a jak nie zadziała to jeszcze nie znaczy że stacja niesprawna. Trzeba będzie znaleźć 100% pewną dyskietkę.
Przez ostatnie parę lat kupowałem mnóstwo dyskietek i nawet te z zapachem piwnicy/strychu w większości się wczytywały.
--
µicr0Bee
Osoba od ktorej odkupilem stacje i dyskietki, preformatowala wiekszosc dyskietem na 720 KB i niestety praktycznie wszystkie sa nieczytalne. Daja sie sformatowac i to co nagram to zazwyczaj dziala, ale to co bylo to praktycznie niezyje. Nawet dyskietki ktore byly oryginalne nie dzialaja :(
Nie wiem moze naped trzeba bylo by wymienic, ale chyba z dostaniem napedu do Toms'a 720 nie bedzie tak latwo.
[...]wpadła mi do kolekcji stacja 1050[...]
To ta tutaj: http://allegro.pl/stacja-dyskow-atari-1 … 08371.html ?
[...] i mam Atari 65 oraz 130
To masz te Atari czy: "Stacja jest niesprawdzona z Atari ponieważ nie posiadam takowego"
uicr0Bee - dzięki za wskazanie :) Chciałem kupić tą stację, ale w takim wypadku się wstrzymam...
Za wskazanie czego? Skoro na podstawie opisu aukcji chciałeś kupić stację opisaną jako niesprawdzona, to co dla tej decyzji zmienia ten wątek? Tu przynajmniej dowiedziałeś się że się włącza i mechanizm pracuje.
Ja tylko zapytałem czy to ta sama.
Zwykły skrót myślowy.
Jeżeli pisze na Allegro, że nie ma Atari, a w tym samym czasie tutaj, że ma = mała nieścisłość.
Idąc dalej - może stacja już dawno została sprawdzona w jakiś sposób (też nieścisłość), choć może to tylko moja nadinterpretacja :P
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Atari 1050 jak sprawdzić - lamer
Wygenerowano w 0.072 sekund, wykonano 87 zapytań