Szukałem kilka dni temu w nieużywanej szufladzie jakiegoś kabla.Jakaż była moja radość gdy namacałem dyskietkę 5,25. Po dokładniejszej penetracji wnętrza okazało się że jest ich kilka. Są to moje dyskietki z końca lat 80 a na nich wsród wielu programów, KOPIERY.
Kopiery z okresu szalejącego TURBO którym nadganialiśmy niedostatki ataryny w stosunku do C-64. Są tam : NEW NIGHTMARE- Tomasza Rolewskiego z Wrocka /funkcje to : TOP DRIVE, HAPPY 1050, TAPE 55 800 bytes , nonprotectet , protrctet , TURBO 2000,3000 . 
  THE GREAT TROUBLE  na stronie tytułowej sup. muzyka i scroling tekstu zawierającego 19 funkcji kopiera !!!  Dalej BOOT CONVERTER i HACKER. Oprócz powyższych jest jeszcze jeden z Wrocka  Romka Slowszatiego 1988.10.15  SPEED 4.0 600,900,1400,T_BO 2000,wglądownica,zapis loadera. Są to wspaniałe kopiery ,pozwalały oszczędzać czas, nerwy i pieniądze na kasety. Kto kopiował niech napisze.

Pozdrawiam    RYSIEK_M :D

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

2

mysle ze Stryker sie ucieszy :)

3

macie linka moze do tych programow?

4

Białystok? Tomek J.?

Witam wszystkich !

Myślałem że nikt nie interesuje się kopierami do sys turbo 2000, a jednak. :D  Mam je na dysku, mogę je przesłać do STRYKERA /nie wiem czy dobrze napisałem/ ale ostatnio nie odpisał czy Feud był w końcu dobry. Do wersji kasetowej należy dodać loader  jeden z kopierów go dodaje. Super jest SPEED bo nagrywa  600,900,1400 oraz t-bo 2000 i 3000 ma wglądownicę i dodaje ww loader.

Pozdrawiam
                                                          Rysiek M :lol:

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

6

;) co do feuda to co mi podeslales niemoge tego przerobic bo: jest to inny dziwny format ktorego w tej chwili nieda sie obsluzyc albo najbardziej prawdopodobne zle zgrany wav ;) niestety niewystarczy tylko nagrac trzeba go dobrze ustawic na decku tj. dzwiek .....
Co do tych kopierow wzuciles na ftp'a bodajze plik *.pk (gowno dolaczane z programu Cool Edit) a nie wav'a ktory tylko sie nadaje !!

no i to wsio..... ;)

pozdrawiam
STR

"wszystko się kiedyś kończy......."

FEUD był nagrany w systemie Turbo 2600 jak pamiętasz promowanym  w audycji rozgłośni harcerskiej PR  Radio Komputer.Ostatnio nawiązałem kontakt z Panem Andrzejem Sarbinowskim który był jednym z twórców ww systemu a firma nazywała się SZOK i pochodziła ze Świebodzina.
    Co do nagrań to zgodnie z Twoją sugestią Panie S. nagrałem go programem Adobe Audition  44100-8bit-mono-9-6 dB. Kopier przesłałem chyba w turbo ,ale jak jest żle to w chwili obecnej zgrałem na taśmę dodałem loader i jest ok.Jeżeli nie będzie dobry to podaj adres wyślę ci dyskietkę.
                                 Rysiek_M :rolleyes:

8

Ryszard Mauersberg - to ze nagrales to  tak jak ci mowilem nie znaczy ze jest wszytsko ok  :?  bo musi byc jeszcze dobrze ustawiony sygnal z magnetofony, wiezy u mnie np. w decku diory nic sie nie ustawia ale juz w Boomboxie SONY trzeba sciszyc na maksa  TONE zeby sie dobrze zgrywalo ....a wogole niedlugooooo bedzie opis na stronce jak nagrac dobrego wav'a  8O .....
a tej dyskietki niemozesz skopiowac na pc'ta przez sio2pc ? czy niemasz go ?

"wszystko się kiedyś kończy......."

Mogę tylko że mam go od niedawna i nie wiem jak.
                                           RM

10

Czy ktoś dysponuje kompletem opisywanych wyżej kopierów? Byłbym zainteresowany.

Pozdrawiam,
Andy

11

Również byłbym zainteresowany takim kompletem. Jeśli oczywiście można prosić... :)

XE maniac! ;)

12

Mam większość z softu do dolnośląskiego Turbo 2000. Gdy wrócę z party w Gluchoł.azach, wrzucę je na Pigwę albo podeślę na AOL. Przyplątało się tam też parę programów do Turbo Rapidera 7500. :)

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

13

O to super, przypomnę się w takim razie w okolicach poniedziałku może?

XE maniac! ;)

14

No to mamy poniedziałek... puk, puk! :)

XE maniac! ;)

15

Kto tam? :P

Oki, oto on. Jeśli znajdę coś nowego, to dorzucę, więc zaglądaj co jakiś czas. :) Na razie w tym katalogu, a jak Azbest (kiedyś tam) dokończy remanent Pigwy, to przeniosę do działu /stuff/projects/.

http://ftp.pigwa.net/stuff/other/Turbo/

Nazwy plików są w konwencji AOL, więc raczej mało czytelne. Zmienię je później na TOSEC-owe.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

16

Serdeczne dzięki! :)

XE maniac! ;)

17 Ostatnio edytowany przez voy (2013-07-31 19:56:17)

Doszedł kartridż z wrocławskiego Studia Komputerowego "Info-Cell" w wersji 3.16. Na SV2k11 Brodaty przyniósł na party jakąś inną wersję tego karta (inne napisy, ciut odmienny wygląd). Jeśli czyta to forum, bardzo prosiłbym o kontakt. :)

Doszedł również kart DOMAIN SOFTWARE Cartridge Turbo 2000 1.0. Jest to klon pozostałych pisanych przez Tomasza Rolewskiego dla ROBOsoft i DOMAINSOFT.

18

Elegancko, czy jest szansa na publikację ROMów?

XE maniac! ;)

19

Rzuć okiem dokładniej na zawartość katalogu. Są tam już prawie od 2 tygodni. :)