1

Witam
Mam pytanie do elektroników, jaki rozkład napięć ma byc na wtyczce zasilacza.
Zasilacz do HP pavilion napięcie wyjściowe 19v

i teraz jak mierzę minus na zewnątrz wtyczki i plus w wewnątrz wtyczki to mam 19v ale w środku wtyczki jest jakis pin taka szpilka cienka i tam jest juz mniej bo niecałe 15V.
Czy na tym pinie ma byc tez 19V?

2

Masz nowszy zasilacz, ten pin jest do identyfikacji zasilacza. Dzięki niemu płyta główna wie jaki zasilacz jest podpięty i ile z niego można mocy wyciągnąć. W Dellach po tym pinie np zasilacz komunikuje się z płytą główna.

Odpowiadając na twoje pytanie:

Na tym pinie nie ma być 19V (ale pewnie może) ma on inne zastosowanie. (zostaw ten pin w spokoju)

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

3 Ostatnio edytowany przez secon (2013-07-22 15:52:55)

Dzięki.
I jeszcze jedno z pozoru smieszne pytanie. W lapku jest awaria typu zimny lut pod któryms z układów prawdopodobnie grafiki. Jak wiadomo to te układy sa montowane metoda BGA jakby wgrzane na kuleczki z cyny. Na 10 kilka przypadków da się naprawić metoda wygrzewania, nawet w piekarniku. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaka musi być temperatura i ile czasu ma być grzane? Z tego co wiem to w piekarniku cala płyta 200st i 40 sekund i zimne luty powinny sie naprawić. Można postawic na układzie taka małą świeczkę podgrzewacz w aluminiowym pojemniczku.
dzięki z góry za jakiekolwiek informacje.

4

Nie szkoda ci sprzętu na takie cuda ...

jmp $e477

5

Ale laptop juz jest martwy a to HP pavilion i to jego częsta wada fabryczna uszkodzenia połaczeń bga. Zepsuc sie juz bardziej nie da.

6 Ostatnio edytowany przez willy (2013-07-22 16:13:26)

Skoro masz taki zasilacz to on nie jest taki stary i te modele były wolne od tej wady. (dv 6-7-9)
Ale skoro sie upierasz:

Skombinuj trochę topnika jakiegoś, im lepszy tym lepiej :D
Wpuść po 1 kropli z każdej strony układów BGA.
Ułóż płytę w piekarniku tak żeby żaden układ nie dotykał nic, a płyta była wsparta równo, nie zwisała i nie wyginała się.
Nagrzej płyte do 230 stopni i potrzymaj jakies 30 sek w tej temp. POD ŻADNYM pozorem jej nie ruszając, aż ostygnie.
Temp kontroluj w miare mozliwosci termometrem dopieczenia, jak nie masz to ustaw na jakieś 220 stopni.
I to tyle ... ale weż pod uwagę że ostrzegałem :P

jmp $e477

7

Secon, zawieź to do serwisu Regenersis, zapłacisz parę groszy a zrobią to solidnie. W piekarniku plastikowe elementy Ci szlag trafi - potopią się.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

8

u nas w firmie mamy same HP-ki i zjawisko odspajania chipsetów to dośc powszechne :(. Samemy szkoda robić (więcej można popsuć), ale i serwis jest niepewny - najczęściej takie grzanie przez serwis starcza na 3-6 miesięcy...

9

Wyjmij plyte i zawiez na reballing , pare groszy zaplacisz i bedziesz mial zrobione - uwaga wyjecie plyty gra kluczowa role kwotowa ;P a i potem pilnuj zeby radiator w tym HPku byl czysty bo o ile dobrze pamietam to gamonie dali tam geste ozebrowanie i kazdy syf sie tam osadza.

10

dzięki za pomoc

11

Jeżeli to HP z serii Pavilion (dv5, dv6, dv9)to sobie odpuść - szkoda kasy. Tylko przy wymianie całego chipa masz gwarancje że podziała dłużej (cena + min.150 pln). Defekt prędzej czy później i tak powróci.

12

No i laptop naprawiony, podlałem topnika pod układ grafiki zamaskowałem pole operacyjne folia do kanapek wycinając otwór tylko na układ i podgrzałem okolo 20 sek. z odleglosci 15cm opalarką na gorące powietrze na pierwszym biegu zeby nie bylo za gorąco.
Laptop chodzi już kilka tygodni na razie nic się nie dzieje.
dzieki za pomoc.

13

Pamietaj ze wiekszosc napraw typu Reflow jest krotkotrwala.
Reballing jest jednak skuteczniejszy.