Szukam mozliwosci skompilowania pod linuxem malego programu napisanego pod Windowsa w MS Visual Studio.
Mam tez binarke pod windowsa i teoretycznie moglbym uzyc wine aby to odpalic pod linuxem, ale instalowanie wine wszedzie na serverach linuxowych nie jest dobrym wyjsciem.

Czy ktos z kolegow wie o jakies mozliwosci takiej kompilacji ?

2 Ostatnio edytowany przez Adam Klobukowski (2013-05-24 10:19:28)

Monodevelop ponoc to potrafi.

Tylko problemy moga byc z flagami kompilatora itp. Zapewne troche kombinowania bedzie

Nawet jesli nie, to jesli ten vcporj nie jest jakis udziwniony, to zrobienie krotkiego skryptu na jego podstawie nie powinno byc problemem.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

3

Probowalem Monodevelop, ale podaje ze nie rozpoznaje projektu. Moze mam za stara wersje, bo 2.x a teraz jest 4.x.

O, tu coś ciekawego znalazłem: http://scons.org/wiki/SconsToolbox

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

5

W robocie utrzymuję konfigurację windowsową (visual) i linuksową (gcc makefile) sporego projektu i dorobiłem się kilku automatów, ale w ogólności nie każdy projekt visuala da się trywialnie przerobić na coś strawnego na linuksie. Jeżeli to nic tajnego, to mógłbym na to zerknąć ( laoo ( at ) icomp . pl )

6

Dzieki Laoo, ale niestety nie moge sie podzielic zrodlami, bo w nastepn dzien powital bym zielona trawke i mial jeszcze pewnie proces sadowy :(
Wyjdzie na to iz zerkajac na zrodla w C++ bede probowal przeniesc idee na Linuxa uzywajac ruby.

7

Można spróbować na jana. vcproj jest XMLem. Zerkając do niego można wyczaić jakie ścieżki includów były ustawione przy kompilowaniu (a więc jakie biblioteki były użyte) oraz jakie liby były potrzebne. Spróbuj skompilować wszystkie *.cpp ustawiając te includy i liby. Jak to nie przejdzie, to pewnie program ma jakieś nietrywialne windowsowe zależności i ogólnie będzie ciężko.

8

http://www.winehq.org/docs/winelib-guid … ib-toolkit

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

9

Dzieki, zaobacze jutro bo dzisiaj wolne w UK