Napiszę jeszcze raz. Ja mierzę długość HBLANK programowo. To znaczy przy użyciu odpowiednich programów wykonywanych przez CPU w Atari. Nie używam zewnętrznych przyrządów pomiarowych, więc nie jestem narażony na taki typ błędu pomiarowego, o którym piszesz. Ponadto dokładność tylko co do cyklu koloru jest wystarczająca, przynajmniej do opisu działania GTIA jak i na potrzeby opisu zachowania GTIA w warunkach rozgrzania. Nawet dokumentacja GTIA, FGTIA i CGIA pochodząca od firmy Atari (dostępna w sieci w formacie pdf) podaje długość HBLANK z dokładnością do cyklu. Ta dokumentacja podaje, że HBLANK zajmuje dokładnie 40 cykli. Programowa metoda pomiaru polega na ustawianiu dwóch duszków (PMG) w zadanej pozycji (która odpowiada konkretnemu cyklowi koloru w linii ekranu z zakresu 0-227) i sprawdzeniu czy wykrywana jest kolizja. Oczywiście duszki są spreparowane tak, że mają szerokość 1 piksela w najmniejszej szerokości duszka czyli jednego cyklu koloru. W ten sposób można wyznaczyć dokładnie w których pozycjach/cyklach działa wykrywanie kolizji. Z dokumentacji układu GTIA wiem, że wykrywanie to nie działa w obszarze HBLANK. Z dokumentacji GTIA wiem też, że HBLANK zajmuje dokładnie 40 cykli koloru. Moje pomiary wykonywane opisaną metodą potwierdzają to co mówi dokumentacja. Pokazują, że w dokładnie 40-u pozycjach/cykla wykrywanie kolizji nie działa. Pokazują też, które konkretnie to są cykle. Tą samą metodą (tymi samymi programami) sprawdzam wykrywanie kolizji PMG w warunkach podgrzanego GTIA. Pomiary pokazują, że teraz HBLANK jest o jeden cykl krótsze. Oczywistym jest, że tą metodą nie uzyskam dokładności większej niż co do jednego cyklu koloru. Ale też nie ma sensu mierzyć tego dokładniej. Chodzi o to by poznać długość HBLANK w cyklach. Nie w nanosekundach. Jak już pisałem, sama dokumentacja od Atari podaje długość HBLANK w cyklach. Być może w rzeczywistości HBLANK trwa np 40,1 cykla. Ale część ułamkowa nie ma znaczenia dla opisu samej zasady działania GTIA. Ja stwierdzam, że przy rozgrzaniu GTIA długość HBLANK zmniejsza się o jeden cykl, czyli do 39 cykli. Być może w rzeczywistości trwa wtedy np 39,1 cykla. Tu część ułamkowa również nie ma znaczenia dla opisu działania GTIA w warukach rozgrzania.