1

Posłuchajcie muzyki stworzonej przez Ryuichi Sakamoto do filmu "Merry Christmas Mr Lawrence": http://www.youtube.com/watch?feature=pl … iBDwHlsX4c
A teraz włączcie World Karate Championship lub International Karate... Swoją drogą - Hubbard mógłby zrobić lepszy cover...

Sikor umarł...

2

To wiadomo od dawna. A kawałek Hubbarda był rewelacyjny jak na tamte czasy.

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

3 Ostatnio edytowany przez wieczor (2013-05-18 09:40:13)

Mógłby zrobić lepszy, gdyby próbował w ogóle :) Słoń Wam uszy podeptał, komu wiadomo, z całej kompozycji pasuje tylko rytm :D

No, ale pasuje. To jednak trochę za mało, żeby stwierdzić nawet inspirację, bo tego typu konstrukcja jest powszechna w muzyce mającej stylizować japońską, że znalazłoby się jeszcze trochę "coverów" , jak przypuszczam :)

PS: A tak naprawdę, jak sobie puścicie, to jakiekolwiek podobieństwo jest może przez pierwszych pięć nut i to tylko rytmiczne, potem nie ma go w ogóle :) Melodia jest kompletnie inna od samego początku :) A czy Hubbard się inspirował (bo o coverze w ogóle nie można tu mówić), to można się zapytać - jest na FB i mySpace ;)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

4

@wieczór, według mnie się mylisz, ale niewykluczone, że ja się mylę. Nie ma mnie ani na mySpace, ani tym bardziejna facebolku ;P, więc nie spytam. A jak posłuchasz dłużej w grze - sam dojdziesz do wniosku, że jest zbyt zbieżna na przypadek. Właściwie początek jest spitolony, później to już nawet prawie można nałożyć na siebie.

Sikor umarł...

5

Wiadomo od dawna, że to cover. Z całą sympatią do Hubbarda to Sakamoto on nie jest ;) Utwór nazywa się "Forbidden Colours".

oto koło :r przyp "pole 3,142857 * :r * :r przyp "l 2 * 3,142857 * :r przyp "i l / 360 powtórz 360 [np :i lw 1] już

6 Ostatnio edytowany przez wieczor (2013-05-18 15:35:06)

Kawalka o ktorym wspomniala Innuendo nie wykluczam, musze posluchac. Ale "Merry Christmas Mr Lawrence" nalozyc sie nie da bo ciag dzwiekow jest zupelnie inny, jakby sie nie starac :)

Edit: ej, przeciez to to samo :) ok wiec:

Wspomniany motyw, niejako "scoverowany" pojawia sie u Hubbarda w podkladzie i nie ma nic wspolnego z jego glowna linia. W tym utworze jest motywem glownym, reszty muzyki z WKC czy IK znalezc nie sposob. Dwa: wspolny jest jedynie uklad rytmiczny pierwszych pieciu dzwiekow. Dalej idzie on juz zupelnie inaczej. Trzy: mimo wspolnego - poczatkowo - ukladu rytmicznego, nuty sa zupelnie inne. Jedyne co mozna powiedziec o obu tych motywach, to to ze sa podobne - nieco - i to tylko wtedy gdy sie slucha osobno w duzym odstepie czasu :) mozna dopuscic ew. Inspiracje  ale melodia jest zupelnie inna i nalozyc sie nie da.

Edit: acha, nawet w zrodlach gdzie to przypuszczenie sie pojawia wspomniano o wykorzystaniu przez Hubbarda czesci utworu - do covera od tego daleko :)

Ps:' to oczywiscie kwestia gustu, ale gdyby Hubbard rzeczywiscie zrobil "lepszy cover" to ta muzyka srednio by do gry pasowala :) ale podoba mi sie koncepcja mowienia o zupelnie innej muzyce ze to cover, tyle ze nie wyszedl :D

7

Za Wikipędią: http://en.wikipedia.org/wiki/Rob_Hubbard

International Karate (inspired in part by Ryuichi Sakamoto's "Merry Christmas, Mr. Lawrence") (System 3, 1986)

Powinno to rozwiać chyba wątpliwości.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

8 Ostatnio edytowany przez wieczor (2013-05-18 15:51:05)

willy napisał/a:

Powinno to rozwiać chyba wątpliwości.

Wikipedia? Rozwiać wątpliwości? ;) To, że nie jest to cover to jest pewne, a o tym czy była inspiracja może się wypowiedzieć jedynie sam autor raczej - spodziewam się jednak, że artykuł w Wiki na swój temat czytał :)Inspiracja jak najbardziej to jest jednak dość luźne połączenie pomiędzy utworami. Ja też się inspiruję wieloma utworami i nie ukrywam tego - jeśli jednak będę robił cover (a będę), to postaram się aby to był cover i żeby jednak był rozpoznawalny ;)

9 Ostatnio edytowany przez XLent (2013-05-18 18:46:09)

Hubbard zapewne słyszał utwór Sakamoto i był on niejako inspiracją, ale jak powiedział Hubbard, bardziej interesowało go zbudowanie utworu na 'rozpracowywanej' wtedy przez niego skali pentatonicznej.

10

innuendo napisał/a:

Wiadomo od dawna, że to cover. Z całą sympatią do Hubbarda to Sakamoto on nie jest ;) Utwór nazywa się "Forbidden Colours".

Nie. Forbidden Colours jest inspirowane wspomnianym wcześniej utworem. A oryginał jest super ;)

Sikor umarł...

11

O widzisz, i tu mam różną opinię: muzyka Hubbarda jest nim inspirowana, a "Forbidden Colours" jest coverem :) I to wyraźnym :)

12

@wieczór, a widzisz, tu nie masz racji. "Forbidden Colours" jest według twórców inspirowane, a co ciekawsze - jednym ze współtwórców był właśnie Sakamoto.
Tak czy inaczej - Hubbard korzystał ze wspomnianego kawałka, to jest pewne. A granice inspiracji i coveru wzajemnie się zacierają, więc to jest mniej ważne ;)

Sikor umarł...

13

Z uwagi na potencjalne naruszenia dobrego zdania o ww. grze, dzięki staraniom mas robotniczo-chłopskich oraz inteligencji pracującej, na Facebooku powstał  Ludowy Komisariat Obrony Czci i Honoru World Karate Championship z siedzibą w Wyszkowie. Zapraszamy do poparcia jedynych słusznych postulatów.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

14

@dely: nie ma mnie na facebolku ;P

Sikor umarł...

15

Takie drobne wtrącenie - film nosi w polskiej wersji językowej tytuł "Wesołych Świąt, pułkowniku Lawrence". Wiem, bo mam, jestem fanką i takie tam ;) Żeby nie było, grę też lubię.

oto koło :r przyp "pole 3,142857 * :r * :r przyp "l 2 * 3,142857 * :r przyp "i l / 360 powtórz 360 [np :i lw 1] już

16

sikor: to se załóż. Tylko uważaj bo niektórzy męczące posty wrzucają, ale to zawsze można przyblokować :)

17

@gorgh: nie jest mi do szczęścia potrzebne ;P

Sikor umarł...

18

sikor: co jest wiekszym szczesciem niz zdjecia kotów i oswiecajace wszystkich cytaty na kolorowym tle? a poza tym na fejsiku jest strona "fajna dziewczyna. Dobrze, że lesbijka" :D