Tapeta ??
BatlleCruiser ze starcrafta ;-)
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/ @Grey
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
sio2flip - emulator peryferiów sio2flip umożliwia podłączenie Flippera Zero do Atari i korzystanie z plików ATR jako wirtualnych dyskietek.
Steem SSE v4.1.2 R17 Nowa wersja popularnego emulatora Atari ST.
Street Fighter 2 na Atari 8-bit To wczesna wersja gry, ale już teraz wiadomo, że projekt zapowiada się bardzo ambitnie.
SwSprEd 1.0.0 Nowy edytor programowych duszków.
Atari 8-bit Rom Image File Explorer Nowa wersja przynosi szereg istotnych ulepszeń i nowych funkcji.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » do grzebiących w bootloaderach
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tapeta ??
BatlleCruiser ze starcrafta ;-)
Można również jak się nie wie. Wystarczy dość dokładnie przeczytać tekst, a nie co piąte zdanie.
już się nie udzielajcie,
Nikt nie ma atrów z 256B sektorami?
ja to mam 512-batowy b.s. Mogę pół sprzedać.
Ale pół w sensie pierwsze pół czy co drugi bajt? ;)
@Bezrobotny. Odpal sobie TotalCMD z pluginem Pajero, zrób *.ATR z sektorem 256, wrzuć tam gierki i w pluginie ustaw jakiegoś inita (loader). Określając rozmiar pliku ATR używaj wyłącznie gotowców, nie rób obrazów podając ilość sektorów (bo z tym bywały problemy).
http://madteam.atari8.info/uzytki/atrwcx.7z
plugin.
pin: jak mu nie wytlumaczysz lopatologicznie kiedy jaki klawisz wcisnac, w jakiej kolejnosci - nie zakuma...
Ale bezrobotny to boot machine :P
On nie wyjedzie z Siedlec na party/zlot :P
Zakuma, bo przyznam (teraz się narażam) - czasami gość pyta o coś konkretnie i dostaje nieprecyzyjne odpowiedzi. Czasami - zaznaczam ;)
A tak swoją drogą:
(...)jako obszaru 768 bajtów, w których "rzeczywiste" dane sektorów zajmują pierwsze 384 bajty, a druga połówka jest niewykorzystana (...)
nie bardzo z tego wynika, czy druga połówka obszaru 768 bajtów, czy druga połówka sektora. Pierwszy rzut oka do pliku rozwiewa wątpliwości :)
ale trza mieć te pliki i cofamy się do punktu wyjścia...
A tak swoją drogą:
(...)jako obszaru 768 bajtów, w których "rzeczywiste" dane sektorów zajmują pierwsze 384 bajty, a druga połówka jest niewykorzystana (...)
nie bardzo z tego wynika, czy druga połówka obszaru 768 bajtów, czy druga połówka sektora. Pierwszy rzut oka do pliku rozwiewa wątpliwości :)
Która część wyrażenia "pierwsze 384 bajty" (z 768) jest niejasna? Czy jak jest napisane "10 bajtów, z których pierwszych pięć", to zrozumiesz, że chodzi o co drugi bajt z dziesięciu?
wiesz, bawię się spartą, to co ona robi przy uruchamianiu z dyskami to szkoda mówić... więc ja bym się sobie nie dziwił, że "oczywistości" można zrozumieć różnie...
Szkoda mówić? Nie krępuj się, powiedz. Niech się w końcu dowiem.
A tak swoją drogą:
Z całym szacunkiem ... zdanie wyrwane z kontekstu na siłę. Czytając cały akapit a przynajmniej następne zdanie rozwiewa wątpliwości:
Dla wielkości sektora równej 256 bajtów występują dwa sposoby zapisania pierwszych trzech sektorów obrazu dysku:
1. jako obszaru 768 bajtów, w których "rzeczywiste" dane sektorów zajmują pierwsze 384 bajty, a druga połówka jest niewykorzystana (ale jest ona uwzględniona w wykazanej nagłówkiem wielkości obrazu liczonej w paragrafach - dla obrazu 180k będzie ona wynosiła $2D00).
2. jako trzech porcji danych po 128 bajtów (w tym wypadku wielkość obrazu zapisana w nagłówku będzie o 24 paragrafy mniejsza niż powyżej).
Ten drugi format uchodzi za prawidłowy, w tej sytuacji sektor nr 4 (i każdy dalszy) zapisywany jest w pliku o 384 bajty wcześniej niż wynikałoby to z prostego obliczenia wzoru:
Nie róbmy z siebie tempaków z onetu na siłę. Nie wiem jak to prościem można opisać tym bardziej że czytając poprzedni i następny akapit nie można mieć już żadnych wątpliwości.
Z poprzedniego można się dowiedzieć że:
Po nagłówku występują po kolei sektory danych.
Sektor 128 i 512 bajtów
Obrazy dla rozmiaru sektora równego 512 bajtów (DD 512) mają, podobnie jak te z sektorami 128-bajtowymi, wszystkie sektory tej samej wielkości - nie ma wyróżnionego obszaru odczytu wstępnego (zajmuje on zresztą tylko jeden sektor, pierwszy).
A że rzut okia na obraz atr'a rozwiewa wątpliwości to już inna bajka.
a te komendy wysyłane w turbo to niby co?
nie mam ostatnio za wiele czasu, bo spać to muszę 14 godzin, może kiedyś nagram te arie na komórkę...
A znasz inną metodę sprawdzenia czy stacja pracuje w turbo?? (niektóre turba teoretycznie da się sprawdzić, ale nie wszystkie - wysłanie komendy w turbo jest pewniejsze .... choć znamy przypadek TOMS MULTI + QMEG ;) )
spać to muszę 14 godzin
Biedactwo niewyspane.
a jak się bawić to na całego, Kto ma obrazy ATR 360 i 720kb?
Ba, ja mam nawet 16MB ;) A 360KB według którego formatu? Bo Karin Maxi różni się na przykłąd od formatu SN360, a ten nieco się różni od formatu XF551...
Ale ATRy się różnią?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » do grzebiących w bootloaderach
Wygenerowano w 0.023 sekund, wykonano 64 zapytań