Poniewaz w srode zostaly zdjete K:line-y z domeny *.neoplus.adsl.tpnet.pl osoby, ktore dysponuja tym laczem beda mogly ponownie korzystac z irc-a, jednak pod warunkiem posiadania uslugi ident - dla posiadaczy Mirca wystarczy zaznaczenie: Enable ident server w Options-ach, dla posiadaczy systemow unixowych instalacja np. pakietu oidentd.
Zapraszamy, bo kanal #atari8 rozrosl sie ostatnio ;)

2

sprawdze

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

3

no.... nareszcie, koniec tuneli ;-)

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

4

A na jego koncu swiatlo! Nie idz tam! :)

5

jest wlaczony ident, ale nadal bez zmian

* Connecting to lublin.irc.pl (6667)
-
You are not welcome to this server: wymagany ident (expires@never)
-
Closing Link: _TeBe_[unknown@pc23.neoplus.adsl.tpnet.pl] (K-lined: wymagany ident (expires@never))
-
* Disconnected

*- TeBe/Madteam

6

bo trzeba sobie wpisac tego identa w mircu ZTCW ;)

unknown@pc23.neoplus.adsl.tpnet.pl :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

7

TeBe: jestes bezposrednio wpiety neostrada do maszyny klienckiej, czy masz po drodze jakis ruter ?

8

po drodze jest ruter

*- TeBe/Madteam

9

no to kiepsko to widze - ruter robi NAT-a, a wiec twoj komputer jest w sieci adresow prywatnych, a wiec usluga ident musialaby zostac uruchomiona na ruterze, bo posiada IP publczne. Przypuszczam, ze ow ruter nie ma takiej mozliwosci. Byc moze posiada mozliwosc redirectowania uslugi np. na komputer w obrebie NAT-a, wtedy przedirectuj to na port 113 swojego domowego komputera.

10

router bez mozliwosci wlaczenia identa? dziwne... moze jakis sprzetowy, ale taki raczej nie sluzy do maskowania neo. sadze raczej, ze to jakis linux, wiec latwiej niz przekierowywac porty bedzie poprostu dodac np. oidenta

Prawdopodobienstwo, ze dotre na jakis zlot jest odwrotnie proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia przelozonego i wprost proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia brata.

11

Ja z kolei podejrzewam ze to jakis routerek z gatunku tych z 1 portem WAN i reszta LAN rozdzielajacy na kilka kompow sygnal.

Bebe pewnie wzial neo na spolke z 10 sasiadami.

Anyway wydaje mi sie ze takie routery maja opcje dawania identow. Trza se RTFM`nac.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

12

ident wydaje mi sie bardziej podstawowo usluga niz redirect... ale co ja tam wiem o takich maluchach...
ps.  nie lepiej postawic jakiegos trupowatego 386 z linuxem?

Prawdopodobienstwo, ze dotre na jakis zlot jest odwrotnie proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia przelozonego i wprost proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia brata.

13

grubshy: ja tez jestem zwolennikiem ruterow software-owych na systemach opensource-owych ;) poza tym w wypadku 386 mialbys problem z podlaczeniem NEO+ w wersji USB (nie wiem, czy takowa posiada TeBe), chyba ze slyszales o kartach USB na slot ISA :P
Niestety, wiekosc ludzi nie siedzacych w tematach sieci raczej woli kupic sprzetowy ruter ktory w nocy nie halasuje (szum wentylatorow) ktorego standardowa konfiguracja jest prymitywna itp - oczywiscie tu mozna dac przyklad tytulu jednego z artykulow z Atari Magazynu jako analogie "o wyzszosci kota nad myszolapka", ale jest jak jest i nic sie na to nie poradzi.

14

Ja mam ruter sprzetowy i wystarczy otworzyc w nim port 113 zeby sie dostac na IRCa przez mIRC (z wlaczonym Ident serverem ofcoz). Jednak ja zostaje przy tunelu... Zeby miec ten port otwarty musze miec stale adresy IP dla kazdeogo kompa w sieci, a DHCP mi sie ostatnio bardzo spodobalo :)

15

A ja jeszcze do kwietnia bede musial poczekac, zeby zdjeli mi K-LINE z mojej sieci akademickiej... Zreszta caly ten ircnet jest do bani. Zeby karac wszystkich z danej domeny na caly rok przez jakiegos przyglupa :(

16

IRCnet ma swoje zasady IMHo sluszne. Z reguly, jezeli np. na hoscie jest ident i ktos cos przeskrobie to K:line leci na maske *!ident@host i pozostali uzytkownicy tego nie odczuwaja. Jezeli jednak admin jest d..a i nie postawi identa, to cierpia userzy... postaw sie teraz w polozenie IRCOPA - ktos z hosta bez identa dokona jakiegos aktu, IRCOP postawi klina na ~ident, ale brak identa umozliwi czlowiekowi, ktory napsocil znowu zaszalec z innym ~identem. Dlatego stosuje sie usluge ident, ktora powoduje, ze tylko admin moze zmienic userowi identa i np. gdy ktos zaszaleje, to dostanie klina na swojego identa.

Dlatego to nie ircnet jest do bani, tylko admin zlewus i jego trzeba pietnowac.

17

Aktu... ROTFL!

18

nie lubie korzystac z uslug administrowanych przez polglowkow. Na frajera co nabroil wystaczyloby kilka miesiecy zeby zapomnial/znudzilo_mu_sie_czekac_aby_nowu_potrolowac. Ale nie... admin musial byc bardzo zbulwersowany tym cokolwiek zaszlo w kwietniu 2003 r. i CIACH cale *.ds.uni.wroc.pl za furtke. No bo co? Ktos mu zabroni? Ma do tego prawo! Studenciki rozrabiaja, to maja nauczke!

To naprawde... baaardzo odpowiedzialne :(

19

Laoo: wlasnie sprawdzalem maski K:line-ow na .irc.pl i nie ma tam zadnych z maska: *.uni.wroc.pl - moze juz tego K:line-a po prostu nie ma ? :P

20

Wytłumacz mi zatem, co to oznacza i jak temu zaradzic:

* Connecting to wroclaw.irc.pl (6667)
-
You are not welcome to this server: network compromised (mirkforce) (expires@04/04/24)
-
Closing Link: laoo[unknown@grunwald.ds.uni.wroc.pl] (K-lined: network compromised (mirkforce) (expires@04/04/24))
-
* Disconnected

Moze jakas maska-widmo mnie lapie? ;)

21

K:156.17.160.0/24:network compromised (mirkforce) (expires@2004/04/24):*:

a to oznacza, ze z wiecej niz jednego numeru IP z tej klasy puszczal klony i na dodatek robil to albo bez identa, albo z wieloma identami - swoja droga sieci akademickie to ostoja abuserow (nie tylko ircowych) ;)

22

dajcie instrukcje obsługi w obrazkach =_='

There's special place for me in hell. It's called the throne.

23

ale sie rozpisaliscie

moj ruterek stoi na w pelni opensourcowym Windows Millenium

pewnie jest mozliwosc przekierowania, tylko ja nie znam tej mozliwosci, wiec chetnie poslucham

kiedys zamiast Windowsa byl Fresco, ale nie bylo programow takich jakie sa pod Windows: GrimPing, FlashFXP

po prostu Windows ma wygodniejsze 'protezy' dla uzytkownika

*- TeBe/Madteam

24

uff .... napisal 'protezy' uff ... bo juz chcialem trollowac :)

25

Hehe - azbest - może mały biznesik otworzysz - chętni już są! :D

I Ty zostaniesz big endianem...