Mam dwie gierki w stereo: Draconusa i Zybexa. Czy są jeszcze jakieś ?

Matthew

2

niewiem... moj draconus i zybex chodzia na 1 pokeyu.. moze masz cos innego? poprosilbym na maila xxl@atari.pl jesli mozna :-)

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

3

Właśnie są przerobione wersje Draconusa i Zybexa na sterełko. Np. na ftp://atari.art.pl w dziale mirror na jednej nowozelandzkiej stronce  :)

4

W sumie przerobiebie gry na stereo nie jest szczególnie trudne. Wystarczy znaleźć w kodzie odwołania do rejestrów pokeya i zamienić dwa kanały na 2go pokeya... Opisywali to już dokładnie w Mega Magazine.
Trzeba tylko pamiętac o poprawieniu playera CMC pana Pelca...

5

niewiem... moj draconus i zybex chodzia na 1 pokeyu.. moze masz cos innego? poprosilbym na maila xxl@atari.pl jesli mozna :-)

jeśli jeszcze nie zrzuciłeś z linku który podał jaques to prześle ci na mejla wieczorem bo teraz niestety jestem w pracy  :cry:

Matthew

6

W sumie przerobiebie gry na stereo nie jest szczególnie trudne. Wystarczy znaleźć w kodzie odwołania do rejestrów pokeya i zamienić dwa kanały na 2go pokeya... Opisywali to już dokładnie w Mega Magazine.
Trzeba tylko pamiętac o poprawieniu playera CMC pana Pelca...

Wiesz Jurgi2 jakoś nie jestem w tym najlepszy więc jeśli miał byś chwilę i coś przerobił np. Lasermanię, która jest zajeb...ta.

Gdzie mogę dorwać tego MegaZina może się zmuszę i sam coś przerobię.

Matthew

7

Helooo. Wiem ze zaraz sie zaczniecie smiac ale.... Ktores z naszych (Sword :) ) dzialaja w Stereo, o ile pamietam to Marcys i ja mielismy stereo w kompach i sie tym bawilismy ;) wiec w tych nowszych prod. powinno byc ;]
Pozdrowionka :]

My tu gadu gadu, a dziewczyny w Ornecie nic cieplego w ustach od rana nie mialy:) <>

8

No i Tekblast :)

9

Megablast.... mam wersje stereo. Mega wypas;- szczególnie FX podczas gry.

Kontakt: pin@usdk.pl

10

Megablast.... mam wersje stereo. Mega wypas;- szczególnie FX podczas gry.

Poproszę  :)

Matthew

11

I ja i ja!  :D Albo linka chociaż  ;)

12

oglaszam wszem i wobec, ze kazda kolejna prosba o gre, ktora znajduje sie bazie plikow spowoduje przyznanie bana.

nie po to ekipa ludzi zadaje sobie trud wrzucania plikow i ich opisywania zeby tu blagac o podeslanie.

to nie jest zart!

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

13

A jak ktos zapyta o gre ktora sam wrzucil to ban na cale zycie :)

14

a'propos gierek w stereo.
Przerobienie 'mono' na 'stereo' w ten sposob, ze zamienia sie odwolania do kanalow np 3 i 4 na drugi pokey jest latwe, pod warunkiem, ze giera jest w postaci rozpakowanej.
Poza tym, tworzenie wersji 'stereo' dla kazdej gierki nie ma duzego sensu.

Moim zdaniem, dla osob korzystajacych z PC, duzo lepszym rozwiazaniem byloby rozbudowanie emulgatora o nastepujace warianty stereo:
- mono (standard atari)
- stereo (to co teraz jest stereo w a800win)
- joint stereo (oba pokeye leca na oba kanaly PC)
- fake stereo A - kanaly 1 i 2 leca na lewo, 3 i 4 na prawo.
- fake stereo B - kanaly 1 i 2 na prawo, 3 i 4 na lewo
Potencjalnie 'fake stereo' mogloby dodatkowo puszczac na kazda strone 2  kanaly normalnie i 2 sciszone.
ma to sens? :)

: 404. Stopka not found

15

to moze jeszcze:

parity left stereo - kanaly 1 i 3 leca na prawo 2, 4 na lewo
parity left stereo - kanaly 2 i 4 leca na prawo 2, 4 na lewo
joint mono left - wszystko na lewo
joint mono right - wszystko na prawo

Sorry ale nie moglem sie powstrzymac

PS. jeszcze fake sound, wszystkie kanaly losowo leca na oba porty joya ;)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

16

eh dely, i widzisz ;)
wyglupiasz sie a nie wiesz co moowisz :)
w muzakach na malucha zazwyczaj są 3 kanaly.
Jest to spowodowane tym, ze basy jednokanalowe graja nieczysto, i uzywa sie polaczenia 2 kanalow (1 i 2 albo 3 i 4) do uzyskania 16-bitowej czestotliwosci.
Dlatego wlasnie 1-2 i 3-4 a nie 1-3 i 2-4 ;)
Co do joint-stereo, to ostatnio ktoś chciał takie coś, bo twierdził, że miał tak na atarce i muzyczki mu dziwnie brzmią...

17

Tekblast jest pisany od początku STEREO, więc ma więcej kanałów...

Sikor umarł...

18

mozna jeszcze dorobic chlopaki patent takowy (zdaje sie, ze Seban kiedys skladal tak ktores z moich muzakow na compoty) 4 kanaly na jdnego pokeya leca normalnie a na drugiego z opoznieniem o ulamek sek. (1 ramke czy ze 2 juz nie paietam) tez daje fajny efekt

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor

19

X-Ray, slonko - od 1996 roku stosuje te sztuczke w Mega Playerze ;) opoznienie 2-ramkowe ;)

20

eh dely, i widzisz ;)
wyglupiasz sie a nie wiesz co moowisz :)
w muzakach na malucha zazwyczaj są 3 kanaly.
Jest to spowodowane tym, ze basy jednokanalowe graja nieczysto, i uzywa sie polaczenia 2 kanalow (1 i 2 albo 3 i 4) do uzyskania 16-bitowej czestotliwosci.
Dlatego wlasnie 1-2 i 3-4 a nie 1-3 i 2-4 ;)

A jeśli w muzyczce używane są Synthy, to trzeba kanały łączyć właśnie 1-3 2-4. A jeśli jest to w jednej muzyczce i nawet patternie (np. Vectors Daxeya) to trzeba by bardzo szybko wciśkać Alt+S :)
IMHO głupi pomysł. Jeśli muzyka była tworzona na mono to tak powinna być odtwarzana, czyli w przypadku emulgatora na lewy i prawy głośnik leci to samo.

Aby odpackować teksty trzeba najpierw odpackować  program do ich odpackowywania - Energy #1

21

o. to tego nie wiedziałem :)
przyznaję zatem się do porażki koncepcyjnej :)

22

...Opisywali to już dokładnie w Mega Magazine.
...

Gdzie to dorwać ?

Matthew

23

ftp://ftp.atari.art.pl/stuff/collection … /Megazine/

24

Jaskier: Jedynym wyjściem jest zrzutka wszystkich rejestrów POKEYA do pamięci a potem inteligentna procedura rozdziału tego wszystkiego na STEREO wg $d208  - jedyna możliwość zrobienia tego tak żeby wszystko chodziło.

Tu problemem jedynie jest lokacja procedury przerabiającej no i czas trwania - jeżeli wszystko jest co do cykla !

Problemem do przerobienia są jedynie playery które nie odwołują się
bezpośrednio do rej. POKEYA , lub robią to enigmatycznie

np. STA $d180,y a w Y = $81

lub gorzej

STA ($fe),y gdzie w $fe jest $00,$ff-$d2

Oczywiście są to rozważania czysto teoretyczne ! 8)

Po za tym nikt nie wspomniał że przecież któryś player w trakcie odtwarzania mógłby przełączać zegary POKEY-a np z 64Khz na 15 Khz , lub na 1.79 Mhz i wtedy dopiero mielibyśmy jaja  :D na 2 pokeyu .