z ostatniej chwili:
jako ze sie do tej pory nie zdecydowalismy sie i zaledwie cos drgnelo w tej sprawie, panowie z "galerii off" przelozyli termin ewentualnego naszego wystepu na marzec. wbrew pozorom nie jest to zla wiadomosc, bo mamy wiecej czasu na przygotowanie materialu i byc moze wiecej osob ruszy dupska sprzed monitorow i przestanie gnic w samozadowoleniu :)
wobec powyzszego termin nadsylania materialu przedluzam do konca lutego. mam nadzieje ze sie postaracie, bo wiem ze mozecie ... tak naprawde bezproblemowo i z palcem w dupie wytworzyc kawalek muzyki !
---------------------------------------------------------------------------------
witam
od jakiegos czasu gadamy mniej lub bardziej konkretnie o zagraniu na zywo z malych atarek lub chociazby ich dzwiekami. trafila sie okazja zagrania takiego konecrtu w warszawskiej "galerii off" i wlasnie ukonkretyzowala sie taka mozliwosc. jesli chodzi o wystep na zywo, to jestem chetny aby go obsluzyc (poniekad zabawic sie w DJa), tyle tylko ze brakuje mi materialu z ktorego mialbym grac. wobec tego chcialbym sie dowiedziec kto jest chetny na udzielenie sie przy tworzeniu materialu muzycznego pod ten wlasnie koncert. chodzi o to, aby osoby zainteresowane zabraly sie do roboty i wypuscily ze swoich kompow jakies ciekawe loopy. zlozeniem tych loopow w calosc zajme sie juz osobiscie, za pomoca odpowiedniego softu.
czas na kwas, czyli szczegoly techniczne:
- tempo, mniej wiecej, 120BPM - atarowkise tempo 6 lub 3 (gesciejszy podzial)
- max cztero taktowe loopy
- tonacja g-moll (dozwolone wszelkie septymy, nony itd.)
- loopy trafiaja do mnie tylko w formacie *.SAP
- oddzielnie loopy perkusyjne, melodyczne, bass line oraz efekty (jak ktos zrobi 4 taktowy pelny utwor, to beda raczej male szanse na wykorzystanie tego w materiale)
- najbardziej zalezy mi na loopach perkusji oraz bassline'ach. sa NAJWAZNIEJSZE
- ilosc loopow na persone ... NIEOGRANICZONA :)
- loopy musza byc suche (mozecie sobie darowac robienie np. delay'u na 8 sciezkach, bo mija sie to z celem. lepiej zrobic bardziej skomplikowana, jednolita strukture brzmieniowa, niz bawic sie w efekty ktore mozna uzyskac z poziomu programu mixujacego). rzeczy ktore beda pomimo to zefektowane na malym atari, maja duze szanse na to aby nie wejsc do materialu.
- beda tez potrzebne proste harmoniczne wypelniacze, typu brzeczacy arpegiator atarowski, pseudo pady itd. (traktujac pokey'a jako pojedynczy instrument, jedno lub wieloglosowy, wydaje mi sie ze bedzie mozna uzyskac nowe ciekawe barwy). jesli takowych nikt nie zrobi, to postaram sie je dodac od siebie :)
- nie ma znaczenia stereofonia/monofonia loop'a
to tyle odnosnie spraw technicznych.
termin koncertu jest wyznaczony na marzec, wiec kompletny material musze miec do dnia 29 lutego. daje to ponad miesiac czasu. wykonanie 10 loopow przez jedna osobe, powinno zajac takiej osobie jakies dwa dni. wniosek z tego taki, ze uzyskanie kompletnego materialu jest tylko i wylacznie, kwestia checi z Waszej strony.
na koniec dodam ze jesli w ciagu tygodnia nikt sie nie odezwie lub odzew bedzie bardzo maly (np. robic zacznie cos tylko xray) to osobiscie rezygnuje.