o ja glupi...
a ja myslalem ze w edukacji najmlodszych wazne jest aby nauczyc algorytmicznego podejscia do zagadnienia i umiejetnosci podzielenia zadanego problemu na mniejsze, ktore potrafilby malec opisac
ale nie, tu chodzi o mode...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Playpower!
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
o ja glupi...
a ja myslalem ze w edukacji najmlodszych wazne jest aby nauczyc algorytmicznego podejscia do zagadnienia i umiejetnosci podzielenia zadanego problemu na mniejsze, ktore potrafilby malec opisac
ale nie, tu chodzi o mode...
Napisałem wyraźnie, że takie jest moje zdanie. Ty uważasz inaczej, co nie znaczy, że jesteś głupi :)
Chyba żaden z nas nie ma wykształcenia pedagogicznego, więc dyskusja jest raczej akademicka. Po prostu ja w nauce programowania (niekoniecznie u dzieci!) wykorzystałbym któryś ze "współczesnych" języków, za pomocą których przecież równie dobrze można uczyć algorytmicznego podejścia do zagadnienia. A moda nie ma tu nic do rzeczy, już bardziej rynek pracy...
lua jako jezyk edukacyjny? ciekawe ;)
w sumie nie mowie ze bylo by zle - ale to na tyle ekstremalny przypadek ze zna go pewnie mniej ludzi niz logo ;)
Poznaliby, to by polubili :D
Najlepszy język edukacyjny to PHP ;)
haha, ta ;)
wychowuje programistow HTML :)
Tylko COBOL ze swoja składnia oparta na języku angielskim:
$ SET SOURCEFORMAT"FREE"
IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. Iteration-If.
AUTHOR. Michael Coughlan.
DATA DIVISION.
WORKING-STORAGE SECTION.
01 Num1 PIC 9 VALUE ZEROS.
01 Num2 PIC 9 VALUE ZEROS.
01 Result PIC 99 VALUE ZEROS.
01 Operator PIC X VALUE SPACE.
PROCEDURE DIVISION.
Calculator.
PERFORM 3 TIMES
DISPLAY "Enter First Number : " WITH NO ADVANCING
ACCEPT Num1
DISPLAY "Enter Second Number : " WITH NO ADVANCING
ACCEPT Num2
DISPLAY "Enter operator (+ or *) : " WITH NO ADVANCING
ACCEPT Operator
IF Operator = "+" THEN
ADD Num1, Num2 GIVING Result
END-IF
IF Operator = "*" THEN
MULTIPLY Num1 BY Num2 GIVING Result
END-IF
DISPLAY "Result is = ", Result
END-PERFORM.
STOP RUN.
Tam Cobol. Zająłbyś się czymś poważnym, np. RPG czy MUMPS ;)
Moim zdaniem najlepszy do edukacji z założeniem obiektowości byłby SmallTalk - nie chodzi o to że jest taki świetny, ale o to że jest bardzo intuicyjny i zawiera chyba wszystkie mechanizmy obiektowe, których czasami nie ma gdzie indziej - np. sygnały. A tak w ogóle to równie dobrze ActionScript :) (3)
@Adam: RPG jest brzydki jak @%#^$##@ choć praca na AS/400 to doświadczenie traumatyczne :)
-->Cosi, a może by tak "szesnastka", ale jak najbardziej w "duchu naszej ósemki"? ;)
ps. wpis pod wpisem, bo jakoś tak głupio edytować po prawie pół roku (a w tym wypadku dodatkowo przejrzystość by ucierpiała).
Tylko 128k RAM?
Z SCSI w nowszej wersji 2, która może będzie? A to nie jest czasem schodząca technologia - da się kupić nowe dyski do tego?
Ale ogólnie fajnie, ale i tak skończy w szufladach kilku osób...
Fajne :) Ale np. atarowskich programów na tym nie odpalisz. To już bym stawiał na Raspberry Pi.
ciekawe czemu takie brzydkie... w ceie $20 to niedlugo bedzie mozna kupic co starsze smartfony albo palmtopy - wygodniejsze chyba do czytania ksiazek
To prawda. Za jakieś 25-30$ bez problemu kupisz sprawnego Psiona, którego można używać jako czytnika książek, Wikipedii czy co tam jeszcze komu potrzeba. Ale... (a nawet dwa "ale") :)
1. Humane Reader/PC jest open source. Dla większości użytkowników to nie ma znaczenia, ale jakby się głębiej nad tym zastanowić, to im bardziej "zamknięty" sprzęt i oprogramowanie, tym bardziej to my musimy się do niego dostosować - a powinno być odwrotnie.
2. Starszy sprzęt - zwłaszcza malutkie palmtopy - ma niestety to do siebie, że prędzej czy później się zepsuje. (Przyznam, że to jest taka moja obsesja, bo widzę, jak moje palmtopy powoli się starzeją.) Jeżeli mamy do czynienia z "zamkniętą technologią", czyli nietypowe układy itp., to takiego urządzenia już nie naprawimy. Humane jest oparty o Atmegi i w razie czego jeszcze przez długie lata będzie go można reanimować.
A że brzydki... Nigeryjczykom chyba to nie będzie przeszkadzać ;)
Zanabyłem ostatnio takie cudo:
Bardzo fajne urządzonko, da się programować w języku Forth, a jak ktoś chce, to i w C. Trochę szkoda, że ucichło o nim, zanim cena spadła z 99$ do 15$.
Sprzęt jest open-source, dokumentacja jest na Githubie.
gdzie to zanabyles?
Udało mi się capnąć na A-o. Ktoś sprzedawał nówki (ale produkcji firmy Pandigital, nie OpenMoko).
Na Amazonie można taniutko kupić zarówno Pandigitala, jak i OpenMoko, ale nie wysyłają do Polski, więc trzeba kombinować. No i ostatecznie pozostaje eBay, gdzie nówki chodzą po ~20$ + koszty wysyłki.
Ot takie tam na atmelce:
http://hackaday.com/2014/02/01/duo-port … d-display/
http://www.youtube.com/watch?v=MSd0tkPFdMQ
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Playpower!
Wygenerowano w 0.031 sekund, wykonano 71 zapytań